Er tiden fløjet fra heksedukker på Sankt Hans-bålet?
Skt. Hans bål hekse afbrænding tradition ændre

Oprindeligt er bålet ved midsommer en nordisk tradition. Heksedukkerne kom først på Sankt Hans-bålet langt senere. (Foto: Shutterstock)

Oprindeligt er bålet ved midsommer en nordisk tradition. Heksedukkerne kom først på Sankt Hans-bålet langt senere. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
23 juni 2020

Det er midsommer, og Sankt Hans aften står for døren.

Men er tiden ved at være løbet fra at sætte fut i heksedukker og sende dem til Bloksbjerg? Og hvordan er det nu lige, sommersolhverv og hekseafbrændinger hænger sammen?

Det har man på Syddansk Universitet (SDU) spurgt Louise Nyhold Kallestrup, der er historie-lektor og forsker i hekseprocesser, om.

Midsommerfejringen er en gammel nordisk tradition. For at markere sommersolhvervet tændte man bål, som skulle holde det onde væk.

Det med heksene på bålet kom først til langt senere. Traditionen med heksedukker på bålet kom hertil fra Tyskland i 1800-tallet, skriver SDU.

Nogle forestillede sig, at hekse var mere aktive ved kristne helligdage, som eksempelvis Sankt Hans, som, foruden at markere midsommeren, også er Johannes Døberens dag.

Louise Nyholm Kallestrup understreger, at Sankt Hans bålet ikke er en fejring af dengang, man brændte hekse af. Hun vil hellere fastholde bålets oldnordiske betydning.

»Det er et bål, der tændes for at værne mod det onde. Det håber jeg, flere og flere opdager,« siger Kallestrup til SDU.

Selv synes hun dog, heksedukken er for morbid og ville aldrig selv sætte sådan en på midsommerbålet.

Men traditionen med bål til Sankt Hans er værd at holde i hævd, hvis man spørger eksperten. Den bringer nemlig folk sammen.

»Men har man den forfejlede opfattelse, at det er en påmindelse om fordums heksehenrettelser, så forstår jeg godt, at folk tager afstand,« siger hun samtidig til SDU.

Hun foreslår derfor, at man piller heksen af bålet og holder den gamle blus-tradition i hævd og nyder samværet.

mvh

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.