Hvor kreativ er du? Prøv ny, simpel test lavet af Harvard-forskere
Kreativitet

Amerikanske forskere har udviklet metoden ’the Divergent Association Task (DAT), der tester menneskers kreativitet på en simpel måde. Du kan selv tage testen længere nede i artiklen. (Foto: Shutterstock).

Amerikanske forskere har udviklet metoden ’the Divergent Association Task (DAT), der tester menneskers kreativitet på en simpel måde. Du kan selv tage testen længere nede i artiklen. (Foto: Shutterstock).

Kilde: 
03 august 2021

Kan man måle kreativitet? Hvad er det, der gør, at nogle mennesker skiller sig ud fra andre?

Det er svært at sætte kreativitet i et system, men nu har amerikanske forskere udviklet en metode, der vurderer menneskers evne til at tænke anderledes på en ganske simpel måde.

Det skriver ScienceAlert.

Inden du læser resten af artiklen, kan du selv tage testen her (på engelsk). Testen fungerer nemlig bedst, når du ikke ved, hvilke parametre forskerne vurderer dig på.

Kom så tilbage bagefter, og læs om, hvordan forskerne har båret sig ad, og hvad testen kan bruges til.

Forskerne, der blandt andet kommer fra Harvard University i USA, kalder metoden ’the Divergent Association Task' (DAT).

I testen bliver folk bedt om at nævne ti forskellige navneord på engelsk, der skal være så langt fra hinanden i betydning som muligt.

For eksempel scorer du højere point, hvis du nævner ordene tallerken og maleri, end hvis du skriver ordene tallerken og kniv.

En algoritme vurderer til sidst den såkaldte semantiske distance (forholdet mellem sprogligt udtryk og sprogligt indhold, red.) mellem de ti ord.

Indtil videre viser data fra 8.914 frivillige, at DAT formentlig er en god metode til at vurdere kreativitet hos mennesker.

»Adskillige teorier bakker op om, at kreative mennesker er dygtige til at finde på mangfoldige idéer. Hvis dette er rigtigt, er det at finde på ikke-relaterede ord og herefter måle den semantiske distance mellem dem, en objektiv måde at måle mangfoldige tankemønstre med« skriver forskerne i studiet, der er publiceret i tidsskriftet PNAS.

Fordelen ved DAT-testen er, at den er simpel og nem at gå til, skriver ScienceAlert,

Forskerne understreger dog, at DAT kun kan bruges til at måle en enkelt gren af kreativitet.

Flere psykologer vurderer ifølge ScienceAlert, at kreative mennesker er bedre til at linke elementer, der ellers ligger langt fra hinanden, sammen, hvilket der er fokus på i DAT-testen.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.