Denne lertavle kan indeholde det ældste uddrag af Odysseen fundet i Grækenland
Kilde: 
12 juli 2018

Nær resterne af Zeus-templet i Olympia, Grækenland, har arkæologer fundet en lertavle, der indeholder 13 verselinjer fra 'Odysseen', den episke heltefortælling, som mange stifter bekendtskab med i gymnasiets oldtidskundskabstimer.

Lertavlen er muligvis fra det 3. århundrede, og hvis den alder bliver endeligt bekræftet, vil lertavlen indeholde det ældste uddrag af den græske digter Homers 'Odysseen', man nogensinde har fundet i Grækenland. Det skriver AFP.

Odysseus Odyssen Grækenland Olympia lertavle

Historien om Odysseus er sandsynligvis gået fra mund til mund i flere hundrede år, inden den blev nedskrevet. (Foto: Greek Culture Ministry)

Fortællingen om Odysseus beskriver i 24 sange hans hjemrejse til øen Ithaka, efter han har kæmpet som græsk anfører i krigen mod Troja.
Hjemrejsen kommer til at vare 10 år på grund af de mange forhindringer, han møder undervejs. Uddraget på lertavlen er 14. sang, hvor han endelig når Ithaka - men stadig skal kæmpe sig gennem 10 sange mere.
'Odysseen' er skrevet 700 år f.v.t., og selvom den tilskrives Homer, kan man ikke være sikker på, at det rent faktisk er Homer, der er ophavsmand.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.