Enestående guldfigur af nøgen kvinde fundet på Bornholm
I starten af maj 2013 blev en lille statuette fundet på en bornholmsk mark. Den lille guldfigur, som forestiller en slank, nøgen kvinde, er utroligt nok den femte i rækken af små, gyldne menneskefigurer fra området.

Kvindehovedet set fra tre sider. (Foto: René Laursen)

Kvindehovedet set fra tre sider. (Foto: René Laursen)
Partner Tidsskriftet Skalk

SKALK er et populærvidenskabeligt tidsskrift med nyt om dansk arkæologi og historie.

 

På den første majdag lokkede det gode vejr; en mark ved Smørenge i Vestermarie kaldte så at sige på at blive afsøgt igen.

Det er en bornholmsk lokalitet, som de seneste år har kastet overraskende fund af sig. Denne gang meldte en lille, nøgen kvindefigur af guld sin ankomst.

Den lille, stærkt svajede statuette, som er blot 4,2 centimeter høj og vejer 3 gram, er af en vis håndværksmæssig kvalitet og viser mange detaljer.

Kvinden har hængebryster og strakte arme

Fakta

NYT OM GAMMELT Denne artikel er en del af det seneste nummer af Tidsskriftet Skalk, juni 2013.

Kvinden har en lang og slank krop, som kan være fremstillet af en tynd guldbarre. Hovedet er langstrakt med fremskudt kæbeparti og indridset hår. Brysterne hænger, og under begge skuldre ses indhak, som om armene har været snøret ind til kroppen.

Armene er strakte, og tommelfingrene er presset op mod hinanden, mens de øvrige fingre vender nedefter. På maven er mere tydeligt indridset et bredt zig-zag dekoreret bælte, og mellem de korte og tynde ben er kønnet markeret.

Muligvis forbundet med frugtbarhed og sundhed

Guldkvinden synes at stå på tæer eller at springe atletisk op med strakt vrist, og over de elegant udformede fødder ses både lægge og knæ.

Guldkvinden er her vist i stærk forstørrelse. Bemærk mavebælte, fod- og armringe. (Foto: René Laursen)

Set forfra er det nærliggende at forbinde den nøgne, frodige, atletiske kvindefigur med frugtbarhed og sundhed. Bagsiden er mærkværdig med 10 fremstående 'tænder', hvortil der ingen paralleller kendes.

Nøgne kvindefigurer er en sjældenhed i den nordiske jernalderkunst, hvor mandsfigurerne dominerer. Emnet vil forhåbentlig blive taget op senere i SKALK.

 

Den femte figur i rækken

Kvinden er utroligt nok den femte i rækken af små gyldne menneskefigurer fra Smørenge. De første fire forestiller antageligt alle mænd, mens der ikke er tvivl om kønnet på den sidst ankomne.

Parade af de fem guldfigurer, som hidtil er fundet på dette spændende sted. Hertil kommer flere guldgubber. (Foto: René Laursen)

Den første fandtes i foråret 2009, blandt andet ledsaget af flere guldgubber (se Skalk 2011:4), mens de næste tre fremkom i foråret 2012, hvoraf den største tidligere er blevet præsenteret (se Skalk 2012:2).

Fælles for de fem figurer er, at i hvert fald hovedet er plastisk udformet, men ellers er variationen stor.

 

Ploven har flyttet figurerne fra hinanden

De fem figurer er sandsynligvis nedlagt på samme sted, enkeltvis eller samlet, engang i 500-årene.

Tre er fundet inden for blot fem meter fra hinanden, mens to lå 10-15 meter længere væk, omtrent i dyrkningsretningen. Antageligt er det alene ploven, som har flyttet dem fra hinanden.

Stedet kan være valgt på grund af et eller flere kildevæld, og kun en udgravning vil kunne oplyse mere om stedets karakter. Planer herom er nu rykket højt op på ønskelisten.

Tidsskriftet SKALK

Denne artikel er en del af Tidsskriftet SKALK, juni 2013.

SKALK er et populærvidenskabeligt tidsskrift med nyt om dansk arkæologi og historie.

I det nyeste nummer af SKALK kan du også læse om:

SMEDEN, DER FLØJ
Et opsigtsvækkende smykke fra rigdomscenteret Uppåkra ved Lund illustrerer myten om Vølund Smed.

GULVLAGETS FARVESPOR
For første gang nogensinde er der påvist pollen (blomsterstøv) i en værkstedshytte fra vikingetiden, Her foregik øjensynligt plantefarvning.

TROSBEKENDELSE
Danmarks ældste krucifiks afbildes for første gang. Det blev fundet ved en udgravning på Als i 1927.

DANSKE LOV 1241
Den kendte 'Jyske Lov' gjaldt efter nye undersøgelser for hele landet og var dermed en rigslov, 442 ældre end Christian 5.s Danske Lov.

Læs mere og bestil abonnement på www.skalk.dk.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk