Bliv VM-klar med videnskabens guide til fodbold
Få videnskabelige råd til at forbedre dit angrebsspil eller forstå, hvorfor fodbold er så sundt.
fakta fodbold vm videnskab artikler bedste artikler opsamling forskning

I aften går det løs! Klæd dig på til slutrunden med videnskabeligt underbyggede fodbold-facts. (Foto: Shutterstock)

I aften går det løs! Klæd dig på til slutrunden med videnskabeligt underbyggede fodbold-facts. (Foto: Shutterstock)

Klokken er kvart i VM, og vi glæder os!

Hvis du vil krydre de mange (og ikke altid lige spændende) 90 minutter foran skærmen med lidt fede facts fra fodboldforskningens verden, så spænd klaphatten og læs med her.

Videnskab.dk har nemlig samlet en liste med vores bedste videnskabelige fodbold-historier gennem tiden.

Du kan blandt andet få opgraderet dit arsenal af fodbold-blær med videnskabeligt underbyggede facts, få flere (igen videnskabeligt underbyggede) argumenter for, at fodbold er sundt og sjovt eller få findpudset dit eget angrebsspil.

Få opgraderet dit fodbold-blær

Godt, så du befinder dig i parken i folkemyldret foran storskærmen med en skummende fadøl i hånden. Eller du sidder i sofaen hos en ven foran fladskærmen knugende om en iskold dåseøl. Kampen starter om lidt.

Hvordan vil du blære dig?

Du kan jo starte med at fortælle dine venner, at den største nyskabelse ved moderne topfodbold er den markante stigning af højintense løb og sprint – så det bør de lige være opmærksomme på.

Og så kan du jo ellers tage en slurk af øllet og henkastet tilføje, at det i meget tætte og jævnbyrdige opgør faktisk er det hold, der har bolden mindst, der typisk hiver sejren hjem.

Hvis vi er længere henne i turneringen, og der er lagt op til forlænget spilletid, kan du jo lige pointere, hvordan indskiftede spillere og det første mål i forlænget spilletid ofte er totalt afgørende for udfaldet – noget der i øvrigt er totalt overset af de fleste trænere ifølge en dansk fodboldprofessor.

Overbevis fodbold-skeptikeren

Lad os tage fat i et andet scenarie.

Du er faldet i snak med en VM-træt fodboldskeptiker, der ikke kan se meningen i »22 mennesker, der løber efter en bold,« når man kan bruge tiden bedre på at læse bøger, se serier og spille petanque.  

Inden du fyldes med vrede og går, kan du jo starte med roligt at forklare, hvordan forskningen faktisk peger på, at fodbold er en sund og sjov måde at forebygge livsstilssygdomme, styrke knoglerne eller blive mere smidig på.

Ellers kan du jo helt afslappet fortælle, at den overraskende islandske fodbold-saga ved den seneste slutrunde (EM 2016 i Frankrig, hvor Island nåede kvartfinalen) ifølge flere forskere i psykologi kan lære os en hel del om, hvor langt vi som mennesker kan komme med fællesskab og sammenhold – så noget kan man jo tage med fra fodbold.

Hvis du stadig ikke har fået overbevist skeptikeren, kan du, mens du trækker luften dybt ned i lungerne, sætte trumf på med lige at påpege, at diverse landsholdsslutrunder ifølge to historikere faktisk har spillet en væsentlig rolle i bearbejdelsen af vores fælles nationale krigstraumer efter 2. Verdenskrig.

fodbold vm ben sundhed videnskab forskning opsamling resume bedste artikler læs mere

Vil du have lige så skarpe afslutninger som Christian Eriksen, er der måske hjælp at hente her. (Foto: ©Anders Kjærbye – dbufoto.dk)

Kom i betragtning til næste VM-trup

Okay, hvis vi skal være helt ærlige, ved vi begge to godt, hvorfor du også læser med her.

Du er ikke blandt Åge Hareides 23 udvalgte i truppen til Rusland og vil derfor sandsynligvis også gerne forbedre dine egne evner på grønsværen, så du måske kan komme i betragtning til Qatar i 2022.

Det er der heldigvis også lidt råd for i forskningen.

Du kan blandt andet læse om et studie, der har undersøgt, hvordan du kan undgå at sparke alt for meget over mål, når bolden kommer trillende mod dig bagfra eller forfra.

Der er også guldkorn at hente i vores artikel om nogle forskere, der har undersøgt, hvordan man scorer på straffespark.

Skal du have finpudset angrebsspillet helt, så læs også artiklen om, hvornår og hvorfor den udskældte tåhyler er dit bedste våben.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce: