En gave til alle historieelskere: Videnskabernes Selskab gør 275 års videnskab tilgængeligt for alle
videnskabernes selvskab 275 videnskab historie tilgængelig gratis platform artikler bøger

Videnskabernes Selskab har åbnet for et virtuelt skatkammer af videnskab, historie og videnskabshistorie - helt gratis. (Foto: Videnskabernes Selskab ©)

Videnskabernes Selskab har åbnet for et virtuelt skatkammer af videnskab, historie og videnskabshistorie - helt gratis. (Foto: Videnskabernes Selskab ©)

14 januar 2021

Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab blev stiftet i 1742 under Kong Christian VI og har blandt andet til formål at gøre videnskaben tilgængelig for alle i samfundet.

Nu må selskabet siges at være kommet et langt skridt tættere på den målsætning med udgivelsen af en ny publikationsplatform på publ.royalacademy.dk, hvor alle helt gratis kan finde og downloade alle de bøger og artikler, selskabet har udgivet siden 1745.

Det skriver Videnskabernes Selskab i en pressemeddelelse.

Samlingen dækker over mange tusinde forskellige emner og indeholder cirka 6.500 individuelle afhandlinger fra blandt andet H.C. Ørsted og Tycho Brahe, fordelt over godt 300.000 sider.

Selskabet er også en slags samarbejdsorganisation mellem de forskellige grene af videnskaben.

Samlingen dækker derfor bredt, heriblandt ‘forskellige blækspruttearter, puniske gudebilleder, optegnelser over Knud den Helliges møntsamling eller de astronomiske observationer af Venus’ passage forbi Solen i 1769’ som er nogle af de eksempler, pressemeddelelsen nævner.

»Det er herligt at kunne åbne Videnskabernes Selskabs skatkammer med forskningsresultater for alle. Der er så meget at læse ‒ og så mange fascinerende billeder at kigge på, at man bliver helt overvældet,« fortæller Marita Akhøj Nielsen ifølge pressemeddelelsen, som er redaktør på selskabet og en af personerne bag platformen.

»Det er som en kæmpe slikbutik, hvor man bare må tage lige, hvad man vil, og så meget man vil.«

En begejstret Marita Akhøj Nielsen viser, hvad den nye platform kan bruges til. (Video: Videnskabernes Selskab)

Meget af arbejdet med platformen har ligget i at lave højkvalitets billedskanninger af de mange tusinde sider, samt at gøre hele oplevelsen så brugervenlig som muligt.

Man kan derfor også søge i selve teksten i mange af dokumenterne, men at gøre teksten læsbar for computere, især hvad angår de ældste tekster, er en fortsat udfordring, der stadig arbejdes på.

Videnskabernes Selskab vil løbende holde platformen opdateret med selskabets nyeste udgivelser, som vil blive gjort frit tilgængelige ét år efter udgivelsesdatoen.

Du kan prøve den nye platform ved at klikke her.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.