Embedsmand frikendt for manddrab i jordskælvssag
Kilde: 
04 oktober 2016

I 2012 blev seks italienske videnskabsmænd og en embedsmand idømt seks års ubetinget fængsel for manddrab. Tre år forinden havde et jordskælv nemlig ramt bjergbyen L’Aquila og dræbt 309 mennesker, på trods af at fagfolkene havde vurderet det usandsynligt, at et større jordskælv ville ramme området.

LÆS OGSÅ: Seks års fængsel til forskere for jordskælv

Den daværende leder af Italiens departement for borgerbeskyttelse, Guido Bertolaso, blev anklaget for at have sendt videnskabsmændene til området for at forsikre om, at det var usandsynligt, at et jordskælv ville ramme.

Guido Bertolaso er nu blevet frikendt efter syv års retssag, påbegyndt af pårørende til ofre for tragedien, skriver Sciencemag.

Sidste år blev de videnskabsmænd, der blev dømt i 2012, ligeledes frikendt efter at have anket sagen. Kun embedmanden Bernardo De Bernardinis blev stadig dømt, men dog kun til to års straf mod de oprindelige seks år.

Bernardo De Bernardinis videregav den besked til offentligheden, at mange små rystelser, som L’Aquila havde oplevet umiddelbart før det store jordskælv, kan være en god ting. Dette synspunkt hersker der dog uenighed om blandt seismologer.

Guido Bertolasos anklager mener, at han i virkeligheden er bagmanden bag den beroligende besked, som blev videregivet af Bernardo De Bernardinis, og som kan være årsagen til, at mange ikke havde taget de rette forholdsregler, før jordskælvet ramte.

Dette er Guido Bertolaso nu altså frikendt for med begrundelsen »forbrydelsen fandt ikke sted«.

»Jeg bøjer mig dybt for en dommer, som var i stand til at forblive upartisk på trods af pres,« skriver Guido Bertolaso på Facebook, ifølge Sciencemag. 

LÆS OGSÅ: Jordskælv i Italien: Forskere, ingeniører og politikere bør samarbejde

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.