EliteForsk: Prestigefyldte priser til fem danske forskertalenter
I dag uddeles de prestigefyldte EliteForsk-priser til fem danske forskertalenter under 45 år for deres ekstraordinære forskning. For første gang går en pris til en arkitekt.

Kronprinsesse Mary står klar med et håndtryk og en check på 1,2 million kroner, når Uddannelses- og Forskningsministeriet i dag uddeler de prestigefyldte EliteForsk-priser til fem danske forskere.

»Vi skal hylde og give plads til dem, der åbenlyst hæver sig over mængden. Med Eliteforsk-priserne fejrer vi nogle af Danmarks dygtigste forskere, som tør sætte den faglige barre højt og drives af ambitionen om at være de allerbedste inden for deres felt,« siger uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.

»Det er vigtigt, for forskning af høj kvalitet er en afgørende forudsætning for velstand og velfærd,« siger ministeren.

Priserne, der er uddelt siden 2007, er en af landets fineste hædersbevisninger til danske forskertalenter og gives til exceptionelle forskere under 45 år.

Første arkitekt modtager EliteForsk-prisen

Blandt modtagerne er professor Mette Ramsgaard Thomsen fra Kunstakademiets Arkitektskole, der som den første arkitekt modtager en EliteForsk-pris.

Mette Ramsgaard Thomsen er leder på Center for IT og Arkitektur (CITA) på Kunstakademiet og forsker netop i sammenspillet mellem arkitektur og datalogi.

Fakta

EliteForsk-prisen gives til ’fremragende forskere’ under 45 år af international særklasse. Der uddeles fem priser årligt.

Prisen er på 1,2 million kroner. 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1.000.000 går til forskningsaktiviteter. Universiteter, forskningsinstitutioner og private virksomheder med forskningsaktiviteter kan indstille kandidater til prisen.

Alle indstillinger vurderes af Det Frie Forskningsråds bestyrelse, der udvælger og indstiller de fem kandidater til uddannelses- og forskningsministeren.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

»Digitaliseringen af arkitekturens redskaber har skabt dybdegående ændringer i den måde, arkitekturen tænkes, formgives og bygges. Vores fokus ligger på formgivningsprocessen,« fortæller Mette Ramsgaard Thomsen..

»Vi undersøger, hvordan vi kan skabe nye formgivningsmetoder, hvor en avanceret informationsmodellering hjælper os til bedre at forstå og derfor også udnytte materielle og konstruktive egenskaber,« siger arkitekten.

Mere bæredygtig arkitektur

I praksis betyder det, at arkitekten og hendes forskerteam bruger avanceret datalogi leder efter nye måder at konstruere og bruge materialer på blandt andet for at bruge ressourcerne bedre.

»Byggeriet bruger mere end 40 procent af den samlede energi og ressourcer. Hvis vi kan finde smartere – og mere optimerede – måder at tænke konstruktion og materiale, så giver det store muligheder for at kunne skabe en smartere – og mere bæredygtig – arkitektur,« forklarer Mette Ramsgaard Thomsen.

Hun er selvsagt meget glad over at have fået anerkendelsen.

»Eliteforsk-prisen har rigtig stor betydning for mig personligt, for centret og for skolen. Det er helt fantastisk at vores forskning bliver anerkendt i så fint et regi og på så højt et nationalt plan. Jeg er meget stolt og glad for, at vores forskning anses som relevant for ikke bare vores fag, men også på nationalt niveau,« fortæller Mette Ramsgaard Thomsen.

De andre modtagere af EliteForsk-priserne er

  • David Dreyer Lassen, professor ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet. Forsker i politisk økonomi, blandt andet hvordan økonomiske forhold påvirker politik.
  • Liv Hornekær, lektor på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet. Hendes forskning forbinder astro-kemi, fysiske eksperimenter og nanoteknologi for blandt andet at udvikle nye teknologisk relevante materialer.
  • Petar Popovski, professor på Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet. Forsker i kommunikationsteknologi med fokus på trådløs kommunikation.
  • Peter Lodahl, professor ved Niels Bohr Institutet. Forsker i kvantefotonik, som er en sammensmeltning af kvantefysik og nanoteknologi med henblik på udvikling af ny teknologi.

Spirende talenter skal ud at se verden

Fakta

EliteForsk-rejsestipendier

Et EliteForsk-rejsestipendium er på 200.000 kr. og skal bidrage til, at ’meget talentfulde ph.d.-studerende’ kan få længerevarende studieophold ved de allerbedste forskningsmiljøer i verden. Der uddeles op til 20 EliteForsk-rejsestipendier årligt.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

Sideløbende med EliteForsk-priserne uddeles hvert år rejsestipendier til lovende ph.d.-studerende, der dermed får en chance for at komme ud i verden og dygtiggøre sig.

Blandt årets modtagere er Henrik Seir Thoke fra Institut for Biokemi og Molekylærbiologi på Syddansk Universitet og Linda Lapina fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.

Hvad de to forsker i og skal bruge deres rejsestipendiater til, kan du se i videoen herunder.

 

Video: FI-Styrelsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk