EliteForsk: Fornem pris til fem danske forskere, der er »både imponerende og inspirerende«

De fem vindere. (Foto: UFM)

De fem vindere. (Foto: UFM)

06 maj 2021

Hvert år uddeler Uddannelses- og Forskningsministeriet EliteForsk-prisen, som gives til de mest fremragende forskere i landet.

Dette års vindere spænder bredt inden for de videnskabelige discipliner, fra forskning i samfundsforandringer til ny viden om hjerteklapsygdomme.

Det skriver Uddannelses- og Forskningsministeriet i en pressemeddelelse.

EliteForsk-prisen gives for at hædre forskernes store indsats for dansk forskning.

»I Danmark bedriver vi forskning på et meget højt niveau. Forskning, som er med til at gøre en forskel. Det skal vi hylde og anderkende. EliteForsk-prisen går til tre kvinder og to mænd. De står bag fem meget forskellige forskningsfelter og imponerende resultater,« siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, ifølge pressemeddelelsen.

»På hver deres måde kan de være med til at løse nogle af Danmarks og verdens store samfundsudfordringer. Det er både imponerende og inspirerende.«

Som del af prisen modtager hver forsker 1,2 millioner kroner: 1.000.000 kroner til yderligere finansiering af deres forskning og 200.000 kroner som en personlig hæderspris.

De fem vindere er:

  • Professor Eva Boxenbaum, Institut for Organisation, Copenhagen Business School, for sin forskning om hvilke organisatoriske drivkræfter, der kan skabe permanente samfundsforandringer.
  • Professor Anders Engberg-Pedersen, Institut for Kulturvidenskaber, Syddansk Universitet, for sin forskning om hvordan krig skaber forandring og påvirker vores kultur.
  • Overlæge Emil Loldrup Fosbøl, Hjertecentret på Rigshospitalet, for sin forskning om betændelse i hjerteklapper.
  • Professor Gemma Clare Solomon Larsen, Nano-Science Center og Kemisk Institut, Københavns Universitet, for sin banebrydende forskning inden for avanceret kemi.
  • Professor Signe Normand, Institut for Biologi, Aarhus Universitet, for sin forskning om, hvordan planter bliver påvirket af miljø- og klimaforandringer.

På grund af COVID-19 vil selve prisoverrækkelsen først finde sted 10. august 2021, hvor forskerne, ifølge pressemeddelelsen, vil blive hyldet ved et festligt arrangement.

Udover de fem vindere uddeles der også 20 rejsestipendier på 200.000 kroner til nogle af landets dygtigste ph.d.-studerende, så de kan rejse til udlandske forskningsmiljøer og fremme deres evner.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.