Einsteins rejsedagbøger indeholder flere racistiske kommentarer
Kilde: 
13 juni 2018

Albert Einsteins dagbøger fra en rejse gennem Asien i begyndelsen af 1920'erne er netop blevet udgivet, og de tætskrevne sider afslører en side af videnskabsmanden, der må siges at stride mod hans eftermæle.

Einstein, der blandt andet er citeret for at kalde racisme »det hvide folks sygdom«, fremstår selv racistisk i sine beskrivelser af de mennesker, han møder. Det skriver The Guardian.

Kinesere kalder han et »arbjdsomt, beskidt, tungnemt folk«, hvor »selv de, der er reduceret til at arbejde som heste, aldrig giver indtryk af bevidst lidelse«. 

Japanere derimod beskrives som 'anstændige' og 'meget tiltalende', selvom deres intellekt, ifølge Einstein, er svagere end deres kunstneriske formåen. 

»I disse tilfælde er andre folk portrætteret som værende biologisk underlegne, et klart kendetegn for racisme,« skriver redaktør Ze’ev Rosenkranz, der har oversat dagbøgerne, i bogens introduktion.

Et andet sted skrev Einstein om kineserne:

»Jeg har lagt mærke til, hvor lille forskellen er mellem mændene og kvinderne; Jeg forstår ikke, hvilken fatal tiltrækningskraft kinesiske kvinder besidder, der fortryller de tilsvarende mænd i sådan grad, at de er ude af stand til at forsvare sig mod afkommets formidable velsignelse.«

Med andre ord havde Einstein svært ved at se, hvordan kinesiske mænd kunne finde de kinesiske kvinder tilstrækkeligt tiltrækkende til, at de havde lyst til at få børn med dem.

»I det lys må vi konkludere, at Einstein kom med flere racistiske og dehumaniserende kommentarer i sin dagbog, hvoraf nogle er ekstremt ubehagelige,« skriver Ze’ev Rosenkranz.

Samtidig ser Ze’ev Rosenkranz udtalelserne som en anledning til at undersøge det fremmedhad, der stadig findes i verden i dag.

Spørgsmålet om, hvordan det kan lade sig gøre, at et humanistisk ikon som Einstein alligevel har skrevet xenofobisk (irrationel modvilje over for udlændinge, red.) om de mennesker, han har mødt, er nemlig stadig relevant.

»Det virker til, at selv Einstein nogle gange havde svært ved at genkende sig selv i den andens ansigt,« skriver han.

'The Travel Diaries of Albert Einstein' er udgivet på forlaget Princeton University Press.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.