Efterårs-quiz: Hvorfor skifter bladene farve? Og bliver du mindre våd ved at løbe gennem regnen?
Uagtet om du er efterårs-hyggetante m/k eller novemberhader, skal du ikke snydes for Videnskab.dk's store efterårsquiz!
efterår quiz videnskab forkølelse influenza halloween

Efterår! Så er det tid til varm kakao, uldne sokker - og snottet næse! (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Efterår! Så er det tid til varm kakao, uldne sokker - og snottet næse! (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Nu kommer mørket langsomt trillende, bladene falder af træerne, og kulden blæser ind ad vinduerne.

Måske er snottet ovenikøbet allerede begyndt at løbe ud af næsen...

Vi skal til det igen. Efteråret!

Videnskabsquiz

Quizzen er baseret på Videnskab.dk's mange artikler om efteråret, årstidens forkølelser og højtider. 

Det er altid vigtigt at være kritisk - også overfor Videnskab.dk. Du kan få uddybet påstandene i quizzen ved at følge links til artiklerne undervejs. 

God fornøjelse!

Du kan fordrive årets regnfulde, mørke og blæsende måneder med en hyggelig, videnskabelig quiz!

Forskerne har i mange år beskæftiget sig med at væld af de efterårs-fænomener, vi allesammen til større eller mindre glæde oplever lige nu.

Uagtet om du er typen, der hygger i mørket med stearinlys og hjemmebrygget te, eller om du sidder rasende foran lysterapilampen og drømmer om sandstrande og bikinier, håber vi, vores quiz kan bidrage lidt til den brun-orange stemning. 

Ved du for eksempel, om der kan være skyer ovenpå tåge? Hvad bladenes nye farve skyldes? Og hvor Halloween kommer fra?

Test dig selv, og find ud af om din efterårsviden er fesen som en novemberdag i modvind, eller om du er lækker i påklædning til alt slags vejr. 

Kan du slet ikke få nok af at teste dig selv, findes et helt væld af videnskabelige quizzer her på sitet. Hvad ved du for eksempel egentlig om vikinger? Vitaminer? Eller vaginaer?

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk