DUMT: enDnU flere dårlige akronyMer i videnskabelige arTikler
Siden år 2000 er det blevet mere og mere udbredt, at medicinske videnskabelige artikler bruger opfindsomme forkortelser i deres titler. Mange af dem er endda utroligt dårligt lavet.

Man kan betvivle, hvor meget læger tænker sig om, når de konstruerer utroligt ringe akronymer for at gøre deres videnskabelige artikler mere interessante og spiselige. (Foto: Shutterstock)

Man kan betvivle, hvor meget læger tænker sig om, når de konstruerer utroligt ringe akronymer for at gøre deres videnskabelige artikler mere interessante og spiselige. (Foto: Shutterstock)

Det internationale miljø af sundhedsforskere er blevet ramt af en grønspætte-rus.

Mange forskere gør sig ligefrem fortjent til at blive kaldt T.U.B.A. – Totalt Ukritiske Brugere af Akronymer.

Akronymer er ord, som er dannet af det første bogstav i en serie ord – for eksempel DSB eller NATO. En ny dansk undersøgelse afslører, at den slags ord siden år 2000 er blevet mere udbredt i videnskabelige medicinske tidsskrifter.

Inden for forskningsområderne rheumatologi, lungemedicni, psykiatri og endokrinologi blev akronymer brugt i fire procent af artiklerne i 2000, men i 12 procent i 2013. Det viser sig oven i købet, at forskernes akronymer er dårligt konstrueret og tit direkte misvisende.

»Et akronym skal definitorisk være et ord dannet af det første bogstav i en serie ord. Et godt akronym, vi fandt, var PREDICTIVE, der star for 'Predictable Results and Experience in Diabetes through Intensification and Control to Target: An International Variability Evaluation'.«

»Men andre er håbløse og har ringe æstetiske kvaliteter – for eksempel BEAUTIFUL, der står for 'morBidity-mortality EvAlUaTion of the If inhibitor ivabradine in patients with coronary disease and left ventricULar dysfunction',« siger Anton Pottegård, postdoc på Afdeling for Klinisk Farmakologi ved Syddansk Universitet og drivkraft bag undersøgelsen.

Akronymer vildleder os

Studiet er netop blevet publiceret i det meget respekterede tidsskrift British Medical Journal, der har tradition for at publicere såkaldte 'juleartikler'. Det er artikler, som på overfladen virker dybt useriøse, men som rent faktisk har noget videnskabelig tyngde.

Anton Pottegård fortæller, at han og hans kollegaer valgte at undersøge brugen af akronymer i videnskabelige artikler, fordi de havde en mistanke om, at der var gået inflation i dem. Flere og flere studier havde et akronym i titlen – uden at det nødvendigvis gav mening.

Fakta

Det er en rimelig ny tradition, at medicinske tidsskrifter bringer juleartikler. Det er artikler, som undersøger et umiddelbart useriøst emne på en videnskabeligt set holdbar måde.

British Medical Journal har i 14 år ført an i trenden med undersøgelser af, hvorfor Rudolfs næse er rød, om det overhovedet kan betale sig at tage en faldskærm på, når man springer ud fra et fly, om James Bond virkelig kunne ramme plet med sin pistol efter at have drukket alle de Martini’er, og om dyre skeer forsvinder hurtigere fra et hospitals kaffestue end billige.

I Danmark har Ugeskrift for Læger taget traditionen op. For eksempel publicerede de i julen 2013 et studie om, hvorvidt lægen eller julemanden er mest troværdig.

(Læs: Julemanden er lige så troværdig som lægen)

Et godt eksempel er studiet RATIONAL, der skal teste et lægemiddel. RATIONAL står for 'aspiRin stAtins or boTh for the reductIon of thrOmbin geNeration in diAbetic peopLe'.

Anton Pottegård konstaterer, at RATIONAL er et dårligt akronym, hvis det da overhovedet kan kaldes et akronym. Men for dem, der fandt på navnet, var æstetikken og ortografien mindre vigtig.

En smart måde at brande et studie

Formålet var alene at klæde forskningen ud, så den blev så 'sexet' som muligt – for det gjorde den mere attraktiv at finansiere, vurderer Anton Pottegård.

»Det virker, som om flere og flere bruger akronymer i videnskabelige studier, fordi det er en smart og sexet måde at brande et studie på. Det er meget lettere at kommunikere, at man har gennemført den store RATIONAL-trial, end at man nu har lavet en undersøgelse af noget ekstremt komplekst.«

»Det er der som udgangspunkt ikke noget forkert i. Men vi har interesseret os for emnet, fordi det har taget overhånd. Man bruger flashy og positive akronymer til noget, der rent faktisk ikke er positivt.«

»Det lyder positivt at kalde et studie 'the RATIONAL trial', og man kommer til at tro, at det er særligt rationelt at bruge det undersøgte præparat. Men det viste sig rent faktisk, at lægemidlet ikke fungerede efter hensigten. Navnet blev alligevel hængende, fordi man fandt på det, før man lavede undersøgelsen.«

»Jeg mener, det er fint med branding-værdi. Men akronymet skal stemme overens med virkeligheden,« siger Anton Pottegård.

Gennemgik 15.000 studier

Anton Pottegård og hans kollegaer kalder – helt i ånden fra det, de undersøger – deres studie for et 'SCIENTIFIC study'. 

Top 5 dårligste akronymer i de 15.000 undersøgte artikler
 1. METGO: a 48-week, randomized, double-blind, double-observer, placebo-controlled multicenter trial of combination METhotrexate and intramuscular GOld therapy in rheumatoid arthritis: results of the METGO study
 2. PERFORM: Prevention of cerebrovascular and cardiovascular Events of ischaemic origin with teRutroban in patients with a history oF ischaemic strOke or tRansient ischaeMic attack
 3. TYPHOON: Trial to assess the use of the CYPHer sirolimus-eluting coronary stent in acute myocardial infarction treated with BallOON angioplasty
 4. T-VENTURE: inhibitory effect of valsartan against progression of lefT VENTricUlaR dysfunction aftEr myocardial infarction
 5. POLMIDES: Prospective randomised pilOt study evaLuating the safety and efficacy of hybrid revascularisation in MultI-vessel coronary artery DisEaSe

SCIENTIFIC er et akronym og står for 'SearCh for humourIstic and Extravagant acroNyms and Thoroughly Inappropriate names For Important Clinical trials'.

 • Forskerne skannede 15.000 videnskabelige artikler igennem for at se, om de havde et akronym i titlen.
   
 • De fandt akronymer i 2.737 af artiklerne – i alt 1.149 unikke akronymer.
   
 • Men mange af akronymerne var muligvis slet ikke rigtige akronymer. Ud af de 1.149 unikke akronymer lykkedes det nemlig kun forskerne at identificere, hvad 952 af dem stod for. I 197 artikler fremgik den oplysning slet ikke, men alligevel optrådte forkortelser som CONSERVE, CoLaus, MISSION og PERFECT.

Akronymer bliver brugt mere flittigt

Forskerne opgjorde også, hvordan brugen af akronymer har udviklet sig fra år 2000 til 2012. De opgjorde,

 • hvor mange artikler, der indeholdt akronymer i titlen,
   
 • hvor elegante akronymerne var (ud fra et pointsystem),
   
 • og om de levede op til de meget simple regler for, hvordan man laver et akronym (også ud fra et pointsystem).

»Vi måtte konkludere, at brugen af akronymer har været stærkt stigende – fra brug i 4 procent af artiklerne i 2000 til 12,4 procent i 2012. Men samtidig har kvaliteten været kraftigt nedadgående,« siger Anton Pottegård.

Akronymer skal tiltrække forskningsmidler

Undersøgelsen peger også på, at akronymerne flytter sig derhen, hvor der virkelig skal samles penge ind, for at et studie kan gennemføres.

Store hjerteundersøgelser er for eksempel ekstremt dyre at gennemføre.

Hjerteforskningen er da også det eneste medicinske forskningsområde, hvor over 40 procent af studierne indeholder et akronym i alle årene fra 2000 til 2012.

»Det er især de store, tunge undersøgelser, der har de her navne. I øjeblikket er der en tendens til stigning i brugen af akronymer blandt gigtforskerne, der pt. gennemfører meget store og dyre studier,« fortæller Anton Pottegård.

Så skriv dog en titel, man kan forstå!

Gunver Lystbæk Vestergård er erhvervsPh.d-studerende ved Experimentarium og Aarhus Universitet, og hun forsker i videnskabskommunikation. Hun har også bemærket de mange akronymer i titlerne på videnskabelige artikler.

Top 5 bedste akronymer i de 15.000 undersøgte artikler
 1. PREDICTIVE: Predictable Results and Experience in Diabetes through Intensification and Control to Target: An International Variability Evaluation
 2. PERISCOPE: Pioglitazone Effect on Regression of Intravascular Sonographic Coronary Obstruction Prospective Evaluation
 3. IMMEDIATE: Immediate Myocardial Metabolic Enhancement During Initial Assessment and Treatment in Emergency care
 4. PRECISION: Prospective Randomized Evaluation of Celecoxib Integrated Safety versus Ibuprofen Or Naproxen
 5. BARRICADE: Barrier approach to restenosis: restrict intima to curtail adverse events

»I dag bliver der leget med forkortelser, som var forskerne spirende rockbands på jagt efter et 'catchy' navn. Men jeg ser ikke de store problemer i den udvikling. Det er med til at gøre forskningen genkendelig,« siger Gunver Lystbæk Vestergård.

Hvis forskerne kan gøre deres forskning en smule mere tilgængelig ved at bruge akronymer, så er det en fornuftig praksis.

»Men det ville jo være endnu bedre, hvis selve titlen var til at forstå, da den er noget mere betydningsbærende.«

»Hvis man skriver sin titel og gerne resten af studiet i et sprog, de fleste forstår, så er der ingen grund til at 'sexe' noget op, for så sælger meget af videnskaben faktisk sig selv,« siger Gunver Lystbæk Vestergård og gætter på, at det er de videnskabelige tidsskrifter, der holder fast i, at artiklerne skal have lange, tunge navne.

Der følger også et ansvar med

Selvom Gunver Lystbæk Vestergård mener, at akronymer kan være et udmærket kommunikationsredskab, medfølger der også et ansvar.

Ligesom Anton Pottegård mener hun, at forskerne har et ansvar for at vælge akronymer, der stemmer overnes med den forskning, de laver.

»Grænsen går for mig at se der, hvor man forsøger at manipulere med sine resultater. Altså, hvis akronymet står i stærk modsætning til resultatet. Et studie af tobaksrøg kan jo ikke hedde LIFE eller noget lignende for eksempel.«

»Forskere vil altid forsøge at få deres projekter og resultater til at fremstå så positivt som muligt. Nogle gange går de selvfølgelig for langt, men som redskab synes jeg, at simple akronymer virker godt, og det skal forskere endelig lege videre med,« siger Gunver Lystbæk Vestergård.

Studiet 'The SCIENTIFIC study: SearCh for humourIstic and Extravagant acroNyms and Thoroughly Inappropriate names For Important Clinical trials' er netop publiceret i British Medical Journal.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk