Du må ikke være for sexet på dit profilbillede
Med et udfordrende Facebook-billede risikerer du som pige at blive opfattet som mindre fysisk tiltrækkende, dummere og dårligere i stand til at udføre en arbejdsopgave.

Pas på med at bruge denne slags billeder som profilbillede på Facebook, hvis du går op i, om folk skal opfatte dig som kompetent. (Foto: Shutterstock)

Pas på med at bruge denne slags billeder som profilbillede på Facebook, hvis du går op i, om folk skal opfatte dig som kompetent. (Foto: Shutterstock)

Piger med udfordrende Facebook-billeder giver indtryk af, at de er mindre kompetente, mindre socialt acceptable og mindre fysisk attraktive.

Det fortæller forsker Elizabeth Daniels fra Oregon State University, som har undersøgt unge kvinder og deres opfattelse af hinandens ydre i sociale medier.

Resultaterne af undersøgelsen blev for nylig offentliggjort i Psychology of Popular Media Culture.

»Der er så meget pres på unge kvinder for at skildre sig selv som sexede, men at dele de sexede billeder på nettet kan have flere negative konsekvenser end positive,« siger Elizabeth Daniels i en pressemeddelelse.

To profiler - én kvinde

Elizabeth Daniels udførte et eksperiment, hvor hun skabte to forskellige Facebook-profiler for en fiktiv 20-årig kvinde.

Til den ene profil brugte hun et billede af en kvinde, der var iført almindelige jeans og en T-shirt. Den anden profil havde et billede af den samme kvinde i en mere nedringet rød kjole med slids. Indholdet af begge profiler var ellers ens, og kvinden på billederne havde givet tilladelse til, at de blev brugt.

Elizabeth Daniels bad i alt 118 piger og kvinder mellem 13 og 25 år om at vurdere én af de to tilfældigt udvalgte profiler.

Forsøgspersonerne blev bedt om at vurdere - på en skala fra 1 til 7 - den fiktive kvindes udseende, om de ville have været venner med hende, og hvorvidt de havde tillid til, at hun kunne udføre arbejdsopgaver.

Sexet kvinde blev opfattet som inkompetent

Profilen med det mindst udfordrende billede scorede højest på alle tre punkter. Kvinderne syntes, at hun virkede både pænest og sødest. Men den største forskel lå i, hvordan forsøgspersonerne bedømte den fiktive kvindes evne til at fuldføre arbejdsopgaver.

Kvindens evner kan altså være blevet undervurderet på grund af det mere udfordrende billede. Det hævder Elizabeth Daniels, som opfordrer unge til at tænke mere grundigt over konsekvenserne af, hvad de offentliggør på nettet.

»Vi er nødt til at hjælpe de unge med at forstå, at dette er et meget offentligt forum,« siger hun.

»Hvorfor er vi så utroligt fokuserede på pigers udseende? Hvad fortæller det os om køn? Sådanne samtaler bør være en del af hverdagen,« siger Elizabeth Daniels.

Facebook gør det nemt at fejle

Forsker Sanna Sarromaa fra Høgskolen i Lillehammer er ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen. Hun har selv forsket i, hvordan teenagepiger forholder sig til deres og andres udseende.

Ser denne kvinde pænere, sødere og mere kompetent ud end damen oven over i den røde kjole? (Foto: Shutterstock)

»Pigers omdømme er stadig i søgelyset - og truet. Et for sexet foto kan være ødelæggende for det sociale ry,« skriver hun i en mail til forskning.no.

»Vi har en struktur, der lægger meget pres på piger til at være smukke og sexede, men samtidig har vi også en struktur, der er ude efter at fange de piger, der er 'too much',« fortsætter hun.

Sanna Sarromaa mener, at Facebook og andre sociale medier har givet en ny form for offentlig sfære, hvor alle får alt at vide om alle. Det giver meget større plads til at fejle, mener hun.

»Før kunne piger forsøge og fejle med udseende og adfærd, uden at hele verden kendte til det,« siger hun.

»Men vi må også spørge os selv, om det ikke bør være tilladt at være sexet, uden at blive dømt for det.«

Grænse mellem 'sød og pæn' og 'sexet og farlig' trækkes op

Den usynlige grænse mellem, hvad der er sexet og ikke, bliver tydeliggjort i undersøgelsen. Men ifølge Sanna Sarromaa har denne grænse eksisteret længe før, de sociale medier dukkede op.

»Jeg tror, sociale medier har gjort den mere synlig, men grænsen har været der længere,« siger hun.

I sin ph.d.-afhandling så hun på det norske dameblad 'Det Nye' i et historisk perspektiv. Opdelingen af kønne piger på den ene side og farlige, sexede piger på den anden, var også meget tilstede i 1950'erne og 60'erne.

»Vi er ikke kommet helt væk fra den,« understreger hun.

Et 'samfundsproblem', at der ses ned på sexet påklædning

Alligevel er Sanna Sarromaa skeptisk over for opfordringen fra Elizabeth Daniels om, at voksne bør tage ansvaret for at opdrage de unge kvinder om, hvad man vælger som profilbillede.

»Jeg efterlyser overbærenhed med tanke på, at kvinder er unge og eksperimenterer med både udseende og seksualitet. Jeg vil ikke være med til at skabe en moraliserende diskurs om dette,« siger hun.

»Når det kommer til nettets offentlighed, ved de unge ofte meget bedre end de voksne, hvordan man lægger billeder op til forskellige målgrupper på Facebook. En nedringet rød kjole siger intet om en ung kvindes evne til at arbejde. At det kan være en overvejelse, at det kunne sige noget om det, er snarere et samfundsproblem, som vi må arbejde med,« siger Sanna Sarromaa.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk