DTU har regnet på partiernes klimapolitik: Ikke meget forskel, og ingen når Paris-aftalens mål
Kilde: 
08 april 2019

Forskere fra DTU Management har udviklet en økonomisk model, som kan beregne, hvordan energisystemer og teknologier spiller sammen i forhold til at nå et bestemt mål for CO2-udledning. Det skriver DTU

Med modellen kan man få svar på, hvad indførelsen af forskellige teknologier koster, hvor meget vi forurener på vej mod målet, og hvor hurtigt vi realistisk set kan skifte til nye teknologier og brændsler.

Modellen omfatter el- og fjernvarmesektoren, bygninger, industri og transport. Men den beregner kun CO2-udledningen og dermed ikke klimagasser fra landbruget.

Så modellen dækker foreløbig kun godt 80 procent af Danmarks samlede udledning af klimagasser.

LÆS OGSÅ: Forskere understreger: Det er nu, vi skal gentænke klimaudfordringen

»Med modellen har vi testet regeringens, SF’s, Alternativets, De Radikales, Liberal Alliances, Socialdemokraternes og Enhedslistens klimamålsætninger i forhold til deres konkrete planer,« siger Kenneth B. Karlsson, gruppeleder på DTU Management og en af hovedkræfterne bag modellen.

Det har man gjort ved at sammenholde målsætningerne med de opstillede virkemidler og konkrete tal.

En af hovedkonklusionerne er, at de seks partier og regeringen ikke ligger så langt fra hinanden frem til 2030, som man måske skulle tro.

DTU's beregninger viser dog, at selvom partierne er godt på vej, er der nogle udfordringer, som de skal tage stilling til, for at Danmark kan nå klimamålene i Paris-aftalen.

Kenneth Karlsson opfordrer alle politikere til at anvende modellen og løbende give deres politiske målsætninger et realitetstjek.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du hjælpe klimaet derhjemme og på arbejde

LÆS OGSÅ: Hvordan bliver klimaet i år 2050?

mtl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.