Drop ideen om ren godhed, og bliv et bedre menneske
TED TALK: Det lyder måske selvmodsigende at droppe ideen om at være et godt menneske og derved netop blive en bedre version af dig selv. Ikke desto mindre er det pointen hos forskeren bag denne Ted Talk.

Se med, når socialpsykolog Dolly Chugh forklarer, hvordan vores fejl kan gøre os til bedre mennesker. (Video: Youtube.com)

Se med, når socialpsykolog Dolly Chugh forklarer, hvordan vores fejl kan gøre os til bedre mennesker. (Video: Youtube.com)

De fleste af os ønsker at være gode personer og opfatter også os selv som sådanne. Men i iveren efter at blive anerkendt af os selv og andre som ordentlige mennesker, går vi glip af netop det, der kan gøre, at vi vokser som individer.

TED Talks på ForskerZonen
  • ForskerZonen håndplukker TED Talks, der er små videoer, hvor forskere spreder deres viden og ideer til, hvordan vi løser forskellige problemer i verden.
  • TED Talks-videoerne er som regel under 18 minutter, og organisationen er nonprofit.

Sådan lyder budskabet fra socialpsykologen Dolly Chugh, der underviser på New York University’s Stern School of Business i en Ted Talk fra oktober 2018.

»Vores definition af, hvad det vil sige at være en god person, er i virkeligheden umulig at leve op til,« fortæller Dolly Chugh, der, udover at undervise, også forsker i vores opfattelse af ’god’ eller ’rigtig’ identitet.

Vi laver nemlig allesammen fejl og kommer til at såre andre ubevidst gennem vores valg, forklarer hun i videoen.

Vi vokser af vores fejl

»Normalt når vi laver fejl, og nogle påpeger dem, så går vi ind i en rød zone, dvs. i forsvarsposition,« siger hun i sin tale.

Men faktisk bør vi omfavne vores fejl i stedet for at forsøge at bortforklare dem, mener Dolly Chugh.

For i virkeligheden er vores fejl og uperfekte adfærd kilden til at blive bedre mennesker, forklarer hun i Ted Talken:

»Vores forskning viser, at når vi bliver udfordret på vores ’good person identity’, så reflekterer vi mere over vores valg og deres konsekvenser, hvilket får os til at agere mere ’godt’, eller det, vi føler, er god adfærd, selvom der jo ikke er et facit,« siger hun i videoen.

Vi elsker at vise, at vi er gode mennesker ved at skrive på sociale medier, når vi synes, nogen bliver uretfærdigt behandlet, når vi arbejder frivilligt eller donerer til velgørenhed. 

Dolly Chugh, socialpsykolog på New York University

Ubevidste reaktioner

Vores hjerner bliver konstant udsat for cirka 11 millioner informationer, fortæller Dolly Chugh og fortsætter: »men kun 40 af disse dukker op i vores bevidsthed. Resten er automatiserede handlinger og indtryk, som vi glemmer, mens de foregår.«

Det betyder, at vi kan rende rundt og føle os som gode mennesker, men faktisk være (pinligt) ubevidste om, hvorvidt de handlinger, vi foretager os, er i overensstemmelse med vores opfattelse af det at være gode mennesker.

Derfor er det utroligt vigtigt, at vi forholder os til hinanden, og påpeger, når vi er uenige eller bekymrede for, hvad et valg kan medføre af uligheder for andre mennesker, mener Dolly Chugh.

Ingen er gode mennesker hele vejen igennem, og derfor bør vi i stedet for at stile efter ren godhed, gå efter den gyldne middelvej; »hvor der stadig er rum for udvikling, læring og fejl,« afslutter hun sin Ted Talk.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.