Dit ordforråd som 40-årig afhænger af, hvor meget du læser som teenager
Børn i alderen op til 16 år, der læser for fornøjelsens skyld, er inden for forskningen i høj grad blevet forbundet med en imponerende udvikling af deres ordforråd og matematiske egenskaber.

Du får et større ordforråd, hvis du læser i din fritid. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad du læser. (Foto: Shutterstock)

Du får et større ordforråd, hvis du læser i din fritid. Men det er ikke helt ligegyldigt, hvad du læser. (Foto: Shutterstock)

 

Spiller mængden af læsning i teenageårene stadig en rolle i omfanget af vores ordforråd som voksne? Har det nogen betydning, hvilken slags bøger du læser, eller er det alene mængden, der tæller?

Vores studie af et repræsentativt udpluk af mere end 9.400 briter, som er født i 1970, så på, hvordan ordforråd udviklede sig i aldersperioden fra 16 til 42 år.

Resten indbefattede at bede folk om at parre ord fra en liste med ord fra en anden liste, der havde en lignende betydning. For eksempel blev de bedt om at finde andre ord for 'lodden', 'grotesk' eller 'intellektuel'.

Den gode nyhed er, at man ikke stopper med at lære, når man afslutter skolen – hvad enten man læser ofte eller ej. Faktisk viste forsøgspersonerne store stigninger i ordforrådet mellem alderen 16 og 42 år. Som 16-årige var deres gennemsnitlige score 55 procent. Som 42-årige scorede de et gennemsnit på 63 procent i den samme test.

En anden god nyhed er, at rapporter om, at læsningen skulle være ved at uddø, lader til at overdrive. Mere end en fjerdedel, 26 procent, af deltagerne sagde, at de læste bøger i deres fritid på daglig basis, og yderligere 33 procent sagde, at de læste for fornøjelsens skyld mindst en gang om måneden.

Det efterlader minoriteten på 41 procent, som sagde, at de læste sjældnere end en gang om måneden i deres fritid.

Universitetet har betydning for læsevalg

Det varierede meget, hvilken slags bøger folk kunne lide at læse – og det var tæt forbundet med deres uddannelsesniveau.

Vi var overraskede over forskellene i litterær smag mellem elite Russell Group-kandidater fra britiske universiteter og kandidater fra andre universiteter.

Da vi spurgte, hvilke slags bøger de normalt kunne lide at læse, var der 43 procent af kandidaterne fra Russell Group-universiteter, som nævnte klassisk skønlitteratur som Jane Eyre eller Bleak House, sammenlignet med 29 procent af kandidater fra andre universiteter og 11 procent blandt mennesker uden kvalifikationer.

Moderne litterær fiktion af forfattere som Angela Carter og Paul Auster var i endnu højere grad et udvalgt domæne. Omkring 48 procent af Russell Group kandidater, 30 procent af andre kandidater og 5 procent af mennesker uden kvalifikationer sagde, at de godt kunne lide at læse den slags fiktion.

Klassisk litteratur gav den største ordforrådsforøgelse. (Foto: valhouser)

Krimier derimod var den mest populære læsegenre, læst af 43 procent af alle informanterne. Det var den mest populære genre på tværs af vores studie – 36 procent af mennesker uden kvalifikationer og 55 procent af folk med Russell Group grad sagde, at de kunne lide krimier.

 

Hvor meget, men også hvad du læser

Så hvem øgede deres ordforråd mest i aldersperioden 16-42 år? Vores statistiske analyse medtog forskelle i folks socioøkonomiske baggrunde og deres ordforråd-score som 5-årige, 10-årige og 16-årige. Vi opdagede, at læsning for fornøjelsens skyld, både i barndommen og i voksenalderen, gjorde en forskel i væksten af ordforråd, fra man var teenager til midaldrende.

Det viste sig, at læsning for fornøjelsens skyld som barn havde en langvarig positiv effekt på ordforrådets udvikling op til 42 års-alderen. Derudover oplevede de, som blev ved med jævnligt at læse af lyst som 42-årige, større ordforrådsvindinger i perioden, fra de var teenagere og til midaldrende, end dem der ikke læste.

Det tyder på, at det ikke handler om, hvor meget du læser, men også hvad du læser. Folk i 40'erne, som nu læser højpandet skønlitteratur (som klassisk og moderne litteratur), fik de bedste ordforråds-forbedringer.

 

Biblioteker giver livslange belønninger

Vores forskning viser, at opmuntring til en kærlighed til at læse spiller en vigtig rolle, når man skal fremme læring, både i barndommen og voksenlivet. Fordelene ved at læse stopper ikke i barndommen, men hvis man udvikler en passion for at læse i barndommen, kan det give belønninger for livet. 

Unge mennesker i dag har mange konkurrerende krav på deres tid, men nye teknologier skulle gøre det nemmere end nogensinde at dele bøger og information om, hvad man skal læse.

Det er afgørende, at skoler støtter op om fritidslæsning, så det er foruroligende, at mange skoler i dag ikke har et skolebibliotek. Truslen mod offentlige biblioteker er også en potentiel trussel mod livslang læring.

Vigtigst af alt bør vi overveje, hvordan vi skal skabe forkærlighed for læsning hos børn, som kommer fra hjem med få bøger, da vi ved, at en mangel på bøger i hjemmet er en af de kraftigste indikatorer på uddannelsesmæssigt nederlag. En sidste ting fra vores undersøgelse er, at ikke alt læsning betyder læringsfordel, og de største gevinster kommer fra mere intellektuelt udfordrende litteratur. 

Alice Sullivan arbejder på 1970 British Cohort Study, som er finansieret af the Economic and Social Research Council. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk