Disse personlighedstræk kobles til bedre kognition i alderdommen
demens personlighedstræk ocean big five

Forskerne fandt ikke nogen sammenhæng mellem personlighedstræk og livslængde, men påpeger, at der er brug for flere studier, skriver ScienceAlert (Foto: Shutterstock)

Forskerne fandt ikke nogen sammenhæng mellem personlighedstræk og livslængde, men påpeger, at der er brug for flere studier, skriver ScienceAlert (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
19 april 2022

Er du disciplineret, organiseret og hårdarbejdende? 

Så tyder et nyt studie på, at din risiko for at udvikle demens er en mindre end andres.

Det skriver ScienceAlert

1.954 frivillige med en gennemsnitsalder på 80 år deltog i studiet. De ældre tog den kendte personlighedstest kaldet OCEAN-modelen. Den måler menneskets fem basale personlighedstræk opdelt i kategorierne:

  • venlighed
  • åbenhed eller nysgerrighed
  • neuroticisme
  • udadvendthed
  • samvittighedsfuldhed

Studiet undersøgte de sidste tre.

Deltagerne blev fulgt i gennemsnit 23 år. Her blev deres personlighedstræk undervejs sammenholdt med deres lægejournaler og graden af kognitive udfordringer, der opstod, efterhånden som de frivillige blev ældre.

Resultatet viste, at neurotiske mennesker ser ud til at være lidt mere udsatte for demens, mens folk, der er disciplinerede og udadvendte er mere resistente.

Du kan lære mere om personligheden - og teste din egen - her: Kender du typen? Her er de fem træk, der udgør din personlighed

Studiet er et korrelations-studie, der kun viser en statistisk sammenhæng. Forskerne mangler stadig at undersøge de biologiske årsager bag resultatet.

Alligevel skønner forskerne, at resultatet kan forstås i lyset af, at personligheden ofte avler adfærd:

»Personlighedstræk spejler relativt vedvarende tanke- og handlemønstre, der fører til ophobning af sund eller usund adfærd over tid,« siger hovedforfatter og psykolog Tomiko Yoneda fra University of Victoria i Canada ifølge ScienceAlert.

Hovedparten af studiets deltagere var hvide (87 procent) og kvinder (74 procent). En gentagelse af studiet med større diversitet kan give forskerne endnu mere viden om linket mellem personlighedstræk og kognitive forstyrrelser.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Journal of Personality and Social Psychology.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.