Fik du slugt disse 5 historier i juleferien?
Spiste du lidt for meget julemad og læste lidt for få videnskabsartikler i juleferien? Så læs med her, hvor vi har samlet fem af julens bedste.
julen historier forskning

Nordiske guder i stjernerne, rumfartens 2018 og sjove, intelligente mennesker. Julen har budt på masser af godt læsestof på Videnskab.dk. (Foto: Shutterstock)

Fed julemad, glinsende juletræer, familiehygge, dyre nytårsraketter og champagne i litervis.

December er fuld af gode elementer, og vi forstår godt, hvis det kan være lidt svært at få presset videnskabsnyheder ind i en travl (jule)kalender. 

Alligevel synes vi ikke, du skal snydes for de gode artikler, vi har udgivet de seneste par uger.

Derfor har vi samlet nogle af julens allerbedste historier fra Videnskab.dk til dig her, så du kan gå veloplyst ind i år 2018. 

1. Nordiske guder i stjernerne

Er nordisk mytologi i virkeligheden en fortælling om stjernehimlen?

Det mener den islandske forsker Gísli Sigurðsson, og han siger blandt andet, at Thor er Jupiter, Odin er Merkur, og at »vi kan være ret sikre på, at Mælkevejen er livstræet Yggdrasil.«

Læs mere i artiklen 'Forsker: Historien om de nordiske guder kan læses i stjernerne', hvor du også kan høre, hvorfor en dansk forsker er en anelse skeptisk overfor Gísli Sigurðssons teser. 

2. Rumfartens 61. år

elon musk tesla rumfart rummet 2018 opsendelser nyhed

En Tesla Roadster står nu opført som en 'rumsonde' under de officielle planlagte opsendelser for 2018. (Foto: Elon Musks Instagramprofil/screenshot)

Bemandede rumskibe, rumstationer ved Månen, fem videnskabelige rumsonder og en Tesla i rummet.

Rumfartens kalender for 2018 er allerede tætpakket, og som altid guider vores rum-kloge eksperter 'Stubberne' dig godt igennem det mest interessante inden for rumfart, som vi kan se frem til i det nye år.

Og det er ikke så lidt endda!

Læs mere i artiklen 'Hvad kan vi forvente af rumfarten i 2018?'

3. Kalciumpumpen og en chokeret japaner

I julen har du også kunnet læse en artikel om en chokeret japansk videnskabsmand. Det lyder måske lidt skørt, men det er faktisk noget af en historie, der gemmer sig bag.

For første gang nogensinde er det nemlig lykkedes forskere at observere, hvordan en kalciumpumpe opfører sig, og det er noget af en bedrift, for pumpen er mange tusinde gange mindre end en millimeter.

Forskerne bag opdagelsen er danske, og studiet er blevet udgivet i tidsskriftet Nature. 

Læs mere i artiklen 'Chokeret japaner: Aarhus-forskere kan se kalciumpumpe bevæge sig', hvor du også kan få opfrisket, hvad kalciumpumpen er for noget. 

4. Sjove mennesker er mere intelligente

Hvis du er sjovere end dine venner, er du måske også mere intelligent. 

I hvert fald har forskere påvist, at der er en sammenhæng mellem IQ og humor, og især sort humor er et tegn på høj intelligenskvotient. Og det har en hel del gode medfølgende egenskaber. 

Dem kan du læse mere om i artiklen 'Sjove mennesker er mere intelligente'. 

5. Podcast om årets videnskabsnyheder i 2017

I juledagene udkom årets sidste podcast fra Videnskab.dk, og hvis det ikke bare er i julen, men hele året, du ikke har fået fulgt helt med i videnskabsnyhederne, er den rigtig god at lytte til. 

Der opsummerer nogle af Videnskab.dk's journalister nemlig årets sjoveste og vigtigste historier, som blandt andet handler om, hvordan danskerne talte for 700 år siden, en lille parasit med en utroligt avanceret masterplan, samt at tilliden til forskningen har været under lup i det forgangne år. 

Læs mere, og lyt med i 'Ugens podcast: Tilliden til forskningen vaklede i 2017', hvor journalisterne også kommer med bud på, hvad vi kommer til at se af spændende forskningsnyheder i 2018. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.