Dirch var Danmarks første stand-up’er
Dirch Passer turnerede som den første danske komiker rundt til landets haller med et one-man-show. Hans komiske inspiration var den samme som nutidens stand-up’ere.

Dirch Passer står på scenen. En mand og en mikrofon. Han er klædt ud som den ugandiske diktator Idi Amin.

»Hvorfor kommer I ikke alle sammen til Uganda som turister? Vi har mange seværdigheder. Vagtskiftet for eksempel,« råber den brunsværtede Passer.

»Det er et pragtfuldt syn, når 200 soldater kommer marcherende med et hornorkester i spidsen. Så stiller de sig op over for de 200, der er på vagt, og så råber de: Er I klar til afløsning?«

»Jaaa! råber de så. Og så skyder de dem! Ha Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Ha! Hver dag klokken 12!« råber komikeren.

Hele Danmarks Dirch fandt inspiration i USA

Hele Danmarks Dirch var den første danske komiker, som lod sig inspirere af frembrusende, amerikansk komik. Den samme komiske kilde, som nutidens stand-up-komikere drikker af.

Det fortæller Michael Eigtved, lektor ved Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Han forsker i dansk komik og er i gang med at skrive en bog om dansk stand-up, hvor han også kommer ind på Dirch Passer.

»Der er jo faktisk ikke så langt fra Dirch Passer til Casper Christensen. De er begge bralrende, larmende og uhæmmede på en god måde. Det skyldes den fælles inspiration fra den amerikanske humor,« siger Michael Eigtved.

»Og så var Dirch Passer faktisk også den første i Danmark, der turnerede med sit eget one-man-show. Det var i 60erne, hvor han fyldte danske haller – fra KB-hallen og nedefter. Det var det tætteste, man kom på stand-up.«

Dirch var forgangsmand for to slags humor

Michael Eigtved fortæller, at den store komiker med det store mellemrum mellem fortænderne i virkeligheden var forgangsmand for to dominerende strømme indenfor dansk komik. Utroligt nok, var Dirch Passer forgangsmand for både de larmende stand-up-komikere – og de underspillede crazy-komikere.

  • Crazy-komikken, bragte Dirch Passer til Danmark sammen med Kjeld Petersen. Den er underspillet og bliver i dag vedligeholdt af tv-satire-hold som Drengene fra Angora.

»Kjeld og Dirchs crazy-komik inspirerede i første omgang folk som Per Pallesen og Tommy Kenter i ’Hjørring-revyen’ og ’Dansk Naturgas’. Det er en tilbageholdt humor, der ikke er larmende som den amerikanske humor. Vi ser den i dag hos Rytteriet og især Krysters Kartel,« siger Michael Eigtved.

  • Den amerikanske humor oplever vi i dag blandt andet i tv-serien ’Klovn’ og hos stand-up-komikeren Geo.

Dirch Passer var en kolos i dansk komik. Han introducerede to slags humor, som den dag i dag stadig er populære, når de bliver præsenteret af Casper Christensen og Krysters Kartel. (Foto: Colourbox)

»Dirch Passer slap det hele løs. Åbnede gabet og spillede med livet i hænderne. Dirch ville sælge sin røv for en pointe. Og det samme vil Casper Christensen, Geo og Rune Klan.«

»Stand up’erne står i gæld til Dirch, fordi han var den første, der turde gå den vej,« konstaterer Michael Eigtved.

Død gav plads til ny generation

Dirch Passer var med andre ord den første og den største. I 30 år var han så populær, at der ikke var plads til andre store komikere i Danmark.

»Det vendte først omkring 1980, da Dirch, Preben Kaas og Jørgen Ryg døde. Hele efterkrigstiden havde været domineret af Dirch og hans virke. Der var ikke plads til andre.«

»Men pludselig tabte revyen den fører-position, som den havde haft inden for dansk komik. Der opstod en showscene, som jeg kalder ’den nye komik-scene’.«

»Folk som Tommy Kenter og Per Pallesen lavede shows, hvor der var et tema, som det hele drejede sig om. Det var noget helt andet end revyerne, der var som lagkager af små sketcher,« fortæller Michael Eigtved.

Alle har et forhold til Dirch

Selvom Dirch Passers komik blev umoderne efter hans død, er han stadig en kolos i dansk komik.

»Mange danske komikere ser sig i relation til Dirch Passer. Han repræsenterer verden af i går, men der står en stor respekt omkring ham.«

»Alle i Danmark har et forhold til manden. Om ikke andet, så fordi tv genudsender hans film i det uendelige,« siger Michael Eigtved.

Holder stadig som klovn

Den store komikers eftermægle er blandet. Man kan beskylde de mange Dirch Passer film i tv for at være af mildt sagt svingende kvalitet.

Dirch Passer slap det hele løs. Åbnede gabet og spillede med livet i hænderne. Dirch ville sælge sin røv for en pointe. Og det samme vil Casper Christensen.

Michael Eigtved

Men det ændrer ikke ved, at hele Danmarks Dirch stadig kan imponere. Selv 30 år efter, han faldt om på scenen med et hjerteanfald og døde under en parodi på Kim Larsen.

»Jeg synes stadig, han holder. Men nogle af de ting, han lavede, var meget tidstypiske. Og de holder ikke nødvendigvis i dag.«

»Men for os, der beskæftiger os med komik, er der ikke tvivl om, at han havde et utroligt talent og en fantastisk timing,« siger Michael Eigtved.

Som eksempel nævner han nummeret fra Cirkusrevyen 1969, hvor Dirch Passer er russisk klovn (se video i toppen af artiklen). Man kan sagtens grine, selvom man ikke lever i Dirch Passers samtid. Man behøver ikke at have været soldat i koldkrigs-Danmark – som tilfældet er det med filmene om ’Soldaterkammerater’. Og man behøver ikke at kende til diktaturet i Uganda – som det er en fordel, når man hører sketchen om Idi Amin. I nummeret med russer-klovnen er Dirch bare sjov.

Ingen kan overtage tronen

I 30 år var Dirch Passer kongen af komik. Da han døde, stod ingen parat til at overtage tronen – og det gør der stadig ikke.

»Jeg synes ikke, at der er en Dirch i dag. Der er mange flere om buddet end på hans tid. Der er kommet flere platforme, hvor man kan optræde som komiker. Tiden er en anden, og det er gået ligesom på tv. Under DRs monopol kunne man tale om en ’mr. News’. I dag er der 500 ’mr. News’,« siger Michael Eigtved.

Forskningen til hans bog om dansk komik har været på plads længe. Han er nu i gang med at skrive den færdig.

 

Portrætfotoet på forsiden er taget af Hans Christophersen og stammer fra artiklen om Dirch Passer i Den Store Danske.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Det sker