Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Det demokratiske paradoks i FIFA
Valget af en ny præsident til en af verdens mest magtfulde idrætsorganisationer afslører, hvordan korruption og demokrati er en bittersød cocktail.

Fodbold er blevet storpolitik og har fået en kæmpe økonomi. (Foto: Shutterstock)

Fodbold er blevet storpolitik og har fået en kæmpe økonomi. (Foto: Shutterstock)

I videoen forstæller Jørn Hansen, hvordan korruptionen kom ind i FIFA. (Video: Syddansk Universitet)

209 lande med hver én stemme, vælger 26. februar en ny præsident til FIFA, det internationale fodboldforbund, som blandt andet står bag verdensmesterskaberne i fodbold.

En organisation med en demokratisk styreform, som umiddelbart afspejler den vesteuropæiske, og dermed danske, måde at tænke idræt på.

Som frivilligt, lidenskabeligt og udenfor politisk påvirkning.

Virkeligheden er dog en anden.

I takt med at FIFA er vokset, og i dag tæller omkring 100 afrikanske og asiatiske lande, er fodbolden blevet lig med big business, korruption og købte stemmer.

Den hvide mands byrde

Jørn Hansen er forskningsleder og professor i idrætshistorie på Syddansk Universitet.

I filmen her på siden fortæller han om, hvorfor det er så svært at få styr på FIFA og gøre fodbolden ren.

»Jeg kalder det den hvide mands byrde. Efter kolonimagternes fald er en masse lande blevet selvstændige, og er kommet med i FIFA. Her skal de deltage i et demokrati, som for dem betyder noget helt andet end for os europæere,« fortæller Jørn Hansen.

»De kommer fra lande, hvor vennetjenester er noget helt naturligt. Det strider totalt imod den vesteuropæiske opfattelse af demokrati, hvor disse vennetjenester er lig med korruption,« fortsætter han.

En grim historie

Korruption i FIFA er for alvor kommet i offentlighedens søgelys, efter afsløringen af præsident Sepp Blatters mulige deltagen i ufine handler om værtsskab, TV-rettigheder og lyssky pengetransaktioner.

»Men Sepp Blatter var i virkeligheden et produkt af sin forgænger Joao Havelanges måde at drive FIFA på,« mener Jørn Hansen.

»Selvom han er europæer, er han så at sige opdraget i den 'nye verdensorden' fra Afrika og Asien, som Joao Havelange var ambassadør for. Hvor korruption blot anses for at være helt almindelge vennetjenester,« tilføjer han.

FIFA's FBI-forbindelse

Selvom korruptionen i FIFA først for nylig er blevet afsløret, har den sandsynligvis været en del af fodboldverdenen længe.

Sepp Blatters fald fra tronen skyldtes nemlig, at et amerikansk medlem af FIFA, Chuck Blazer.

Chuck Blazer indgår en handel med FBI om selv at slippe for straf for korruption, hvis han afslører Sepp Blatter.

»Inden da var det umuligt at få nogen til at gå imod Blatter. Gennem tiden har mange stærke personer i stedet forladt FIFA, og alt er blevet dysset ned,« mener Jørn Hansen.

Fodbold er big business

At fodbolden er blevet en arena for langt større kræfter end den, der sparker bolden i mål, skyldes de massive økonomiske interesser, der er i sporten.

Siden 1974 har der været korruption i FIFA's ledelse. (Foto: Shutterstock)

Siden 1970'erne, hvor Joao Havelange med Sepp Blatter i kulissen har fået antallet af deltagerlande ved VM øget fra 16 til 32, er fodbold blevet big business.

I takt med af fodbolden moderniseres og organiseres i Afrika og Asien, vokser markederne for reklamer og events.

Store virksomheder som Coca-Cola, Adidas og McDonalds kom med på Havelanges vogn, og fik sammen med FIFA gjort fodbold til en 'virksomhed' med en omsætning på 250 milliarder kroner i 1998.

Den demokratiske spændetrøje

»Med store penge følger korruption, eller i hvert fald mistanken. Det er ikke kun i FIFA, det er sådan. Derfor nytter det ikke at moralisere. Fodbold er storpolitik, fordi der er så mange penge i det,« fortæller Jørn Hansen

»Vi kan ikke forvente, at FIFA fungerer anderledes end andre demokratiske samarbejder, hvor nye lande, nye interesser og nye magtstrukturer kommer til. Tværtimod kan demokratiet være en spændetrøje,« fortsætter han.

Han er skeptisk i forhold til mulighederne for, med en ny præsident, af få udryddet korruptionen i FIFA.

Demokratiet driver korruptionen

Præsidentvalget er et opgør mellem de gamle og de nye lande i FIFA. Omkring 100 lande ventes at stemme på Sheikh Salman fra Bahrain, mens kun lidt flere ventes at stemme på den italienskfødte schweizer Gianni Infantino.

»Selvom Gianni Infantino løber med sejren, er det ikke nødvendigvis slut med korruption i FIFA. For han og alle vi andre må forlige os med, at omkring halvdelen af FIFAs medlemslande repræsenterer den nye verdensorden,« siger Jørn Hansen.

»Vi risikerer, at det demokrati, vi idealiserer, fører til mere korruption i fremtidens FIFA. Og at sporten bevæger sig endnu længere væk fra den skandinaviske model, hvor idræt er styret af frivillige ildsjæle og fair play,« afslutter Jørn Hansen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk