Derfor fascinerer livshistorier os
TÆNKEPAUSER: Hvordan vi fortæller vores livshistorie er fuldstændig afgørende for vores selvopfattelse. Her kan du lære mere om, hvordan vores livshistorier hjælper os med at træffe bedre valg og navigere i livet.

Vi bruger forskellige højdepunkter i vores liv til at definere os selv - og ikke mindst vores livshistorie. Derfor er livshistorien essentiel for individets selvopfattelse.

Vi bruger forskellige højdepunkter i vores liv til at definere os selv - og ikke mindst vores livshistorie. Derfor er livshistorien essentiel for individets selvopfattelse.

 

Historien om kendte menneskers liv har en dragende kraft:

Hvem var mennesket bag myten Mærsk McKinney Møller egentlig? Hvad blev Natascha Kampus udsat for i årene hos hendes kidnapper? Hvad kan vi lære af B.S. Christiansens liv på kanten? Og hvordan blev Zlatan Ibrahimovic sådan en dygtig foldboldspiller?

Vi sluger biografier og selvbiografier råt og bruger historierne om de kendte mennesker til at spejle vores egne liv i.

Men ikke kun de berømte har en historie at fortælle - vi har alle en livshistorie, og den spiller en afgørende rolle for, hvordan vi forstår os selv.

Din identitet er forbundet med din livshistorie

Spørgsmålet om, hvem du er - og dermed spørgsmålet om din identitet - er tæt forbundet med din livshistorie.

Vores livshistorie er vigtig for os, fordi den forbinder vores nutid med vores fortid og peger ud i vores fremtid.

Fakta

Professor Dorthe Kirkegaard Thomsen har skrevet bogen 'Tænkepauser - Livshistorien'. Den kan hentes som e-bog her. Tænkepauser er en serie af bøger, der bliver udgivet i samarbejde med Aarhus Universitet, Aarhus Universitetsforlag, DR, Jyllands-Posten og landets biblioteker. Der kommer en ny hver måned.

Den hjælper os med at forstå os selv og vores liv, så vi bedre kan træffe beslutninger og navigere i det, fortæller Dorthe Kirkegaard Thomsen, som er forfatteren bag den nye e-bog ’Tænkepauser – Livshistorien’.

Du kan læse meget mere om, hvorfor livshistorier er så vigtige for os, og hvor forskellige tilgange der kan være til dem, i bogen fra 'Tænkepauser', som er del af en serie af bøger, som efteråret 2012 er udgivet af Aarhus Universitetsforlag.

Se også interviewet med forskeren her:

Tænkepauser: Livshistorien from Aarhus Universitet on Vimeo.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.