Derfor er kendte mennesker interessante
Hvad er et kendt menneske, en celebrity? Hvorfor er vi interesseret i kendte og kongelige, politikere og filmstjerner? Hvad betyder de for os og hvad kan vi bruge dem til?

Rytteren Tina Lund er en af de danskere, der kan læse om sig selv i diverse kulørte blade. Selv om hun er en dygtig rytterske, blev hun først for alvor kendt efter sin deltagelse i tv-programmet Vild med Dans. Efterfølgende er hun flere gange dukket op på tv-skærmen. (Foto: Gudmund Thai/TV2)

Rytteren Tina Lund er en af de danskere, der kan læse om sig selv i diverse kulørte blade. Selv om hun er en dygtig rytterske, blev hun først for alvor kendt efter sin deltagelse i tv-programmet Vild med Dans. Efterfølgende er hun flere gange dukket op på tv-skærmen. (Foto: Gudmund Thai/TV2)

Hvis man er kendt i dag, er man synlig i medierne både på forsiden af aviser og ugeblade, i tv-programmer og på nettet.

Inden for medieforskningen bruger man derfor betegnelsen celebrity-kultur til at karakterisere mediernes og modtagernes optagethed af kendte mennesker.

Tre celebrity-typer

Nu er der forskellige grunde til, at man bliver en kendt person i medierne og dermed en celebrity.

Sociologen Chris Rojek skelner mellem tre grundtyper af kendte mennesker:

Man kan være født til at være kendt. Man bliver kendt, fordi man har udrettet noget særligt - altså på merit. Man kan blive kendt som almindeligt menneske, fordi man eksponeres i medierne i en kortere intens periode f.eks. som deltager i et reality-show som X-factor.

Fokus i denne artikel er på de to første typer.

Født til at være kendt

Når man er født til at være kendt, er det typisk, fordi man har blåt blod i årerne og er født ind i en royal familie.

I Danmark var den nuværende Dronning Margrethe d. II født til at være et kendt ansigt, og det samme gælder hendes førstefødte Kronprins Frederik.

Danmarks dronning - Dronning Margrethe den 2. er en af den type celebreties, der er født til at være kendt. (Foto Trine Jacobsen)

I dag er den magt, som konger og dronninger havde tidligere, afløst af en repræsentativ funktion, og de fungerer bl.a. som nationale symboler.

Valgt til at være kendt og magtfuld

Demokratisk valgt statsoverhoveder er kendte netop, fordi de har magten og leder regeringen.

Det er lige fra den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen til den amerikanske præsident Barack Obama. Politikere er afhængige af at være kendte for, at vælgerne stemmer på dem frem for andre.

Medieforskeren Joshua Meyrowitz argumenterer for, at det i dag er nødvendigt for en politiker, at der både bliver vist en privat side (back stage) og ikke kun den officielle facade (front stage), så de fremstår som mennesker med en personlighed, som hænger sammen med det, de står for politisk.

Barack Obama overhoved - privat og professionelt

I Barack Obamas præsidentkampagne var det vigtigt, at Michelle Obama fremstod som en hengiven hustru og moder til deres to døtre i stedet for som den professionelle og meget succesfulde karrierekvinde, som hun også var.

Obama fik kommunikeret, at hele hans familie bakkede ham op, og at hans kone var parat til at opgive sine (feministiske) professionelle ambitioner for at støtte sin mand.

Ved at benytte denne strategi fremstod Obama både som overhoved for sin familie og som en repræsentant for et meget traditionelt familiemønster, som tiltalte vælgerne i USA.

Det er i dag blevet nødvendigt som folkevalgt toppolitiker at kunne skabe et billede i medierne af en person, som vælgerne kan identificere sig med og dermed har lyst til at stemme på.

Hollywoodstjerner sælger billetter

Golfikonet Tiger Woods' utroskab stod i så skarp kontrast til hans velpolerede image, at selv seriøse medier dækkede de saftige afsløringer fra elskerinderne. (Foto: Tim Hipps, U.S. Army Family and Morale, Welfare and Recreation Command)

Filmstjerner er også afhængige af, at biografpublikummet kan identificere sig med dem.

For når tilskuerne synes, at en filmstjerne har en spændende eller sympatisk personlighed eller er gudesmuk og/eller hylende morsom, er der stor sandsynlighed for, at man gerne vil se vedkommende i en film i biografen.

Det gælder f.eks. veletablerede Hollywood-stjerner som Angelina Jolie, Tom Cruise, Jim Carrey og Julia Roberts og ofte hænger det sammen med, at en stjerne optræder i bestemte genrer: Angelina Jolie og Tom Cruise medvirker typisk i actionfilm, Jim Carrey i 'fald på halen'-komedier og Julia Roberts i romantiske komedier.

De amerikanske filmstjerner repræsenterer også en grundfortælling om personlig succes og anerkendelse.

Den typiske stjernehistorie beskriver filmforskeren Richard Dyer som en kombination af held og hårdt arbejde, og opnåelse af stjernestatus bliver ofte udlagt som eksempel på, at den amerikanske drøm om individuel succes og anerkendelse går i opfyldelse.

Skandaløse celebrities

Hvad celebrities betyder for os, kommer meget klart til udtryk, når en meget succesfuld person bliver involveret i en skandale. Sociologen John B. Thompson peger på, at skandaler har to centrale kendetegn: Skandalen involverer overskridelsen af bestemte værdier, normer eller moralske koder. Skandalen involverer hemmeligheder, som bliver forsøgt holdt skjult.

Seneste eksempel på afslørede skandaler er golfstjernen Tiger Woods utroskab og Britney Spears mentale sammenbrud og manglende dømmekraft, som i vidt omfang blev dækket de almindelige tv-nyheder, altså ikke blot i sladderblade og tabloidaviser.

Forklaringen på, at de to stjerners nedtur blev dækket så intenst var, at deres opførsel stod i stærk kontrast til det image, som de havde etableret i den brede offentlighed: Nemlig 'Golf-vidunderet med kernefamilie' og 'The American Sweetheart'.

Stjerner som inspiration, tv-serie og para-social relation

Det er i dag blevet nødvendigt som folkevalgt toppolitiker at kunne skabe et billede i medierne af en person, som vælgerne kan identificere sig med og dermed har lyst til at stemme på.

HelleKannikHaastrup

Men filmstjerner kan også være forbilleder, som vi gerne vil både ligne og efterligne, som filmforskeren Jackie Staceys undersøgelser har vist.

Det spiller reklamebranchen jo også på, når filmstjerner og andre kendte anbefaler alt fra parfume til kreditkort.

Men ifølge medieforskeren Joke Hermes kan stjernernes gøren og laden også opfattes som en slags familie tv-fiktionsserie, som man følger med i dag for dag og uge for uge. Pointen er, at vores kendskab til celebrities er en såkaldt para-social relation, som sociologen John B. Thompson påpeger.

Vi kender kun celebrities via medier, og det er derfor en relation, vi kan vælge til og fra, som det passer os, og som vi ikke har nogen forpligtelser overfor.

Kendte mennesker er interessante

..fordi de er anerkendte, de skiller sig ud, de er synlige i medierne og kendskabet til dem kan give inspiration og etablere en uforpligtende relation.

Sociologen Axel Honneth diskuterer vigtigheden af anerkendelse, og i en vis forstand kan man sige, at mediernes massive dækning af kendte mennesker inden for både samfundsmæssige og kulturelle områder er en ydre form for anerkendelse.

Når man er i mediernes søgelys, er man tilsyneladende både anerkendt og interessant, hvad enten man er filmstjerne, kongelig eller politiker.

Litteratur om emnet:

Dyer, Richard Stars. London: BFI Publishing.

Haastrup, Helle Kannik (2010) Filmstjerner på tværs af medier. In Kosmorama (in press). Det Danske Filminstitut.

Hermes, Joke (1995). Reading Women's Magazines. Cambridge: Polity Press

Honneth, Axel (2006). Kampen om anerkendelse. København: Hans Reitzel.

Meyrowitz, Joshua (1986). No Sense of Place. New York: Oxford University Press

Rojek, Chris (2001). Celebrity. London: Reaktion Books.

Stacey, Jackie (1994). Star Gazing. London & New York: Routledge.

Thompson, John B. (1995). The Media and Modernity: A Social Theory of the Media. Cambridge: Polity Press.

Thompson, John B. (2002). Den politiske skandale: Magt og synlighed i mediealderen. København: Hans Reitzels Forlag.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk