Den neo-feministiske varulv i 'Bitten'
Bitten varulv neofeminisme

Tv-serien 'Bitten' er neofeministisk med en stærk, handlekraftig varulv i hovedrollen. (Foto: PR)

Tv-serien 'Bitten' er neofeministisk med en stærk, handlekraftig varulv i hovedrollen. (Foto: PR)

Jeg skriver i disse dage på et kapitel om den moderne kvindelige varulv og har valgt 'Wilderness' (1996), 'Ginger Snaps' (2000), 'Hemlock Grove' (2013–) og 'Bitten' (2014–).

De fire nedslag ser hende bevæge sig fra romantisk ('Wilderness') til feministisk ('Ginger Snaps'), økologisk og postfeministisk ('Hemlock Grove') og nu NEOFEMINISTISK.

Og hvad vil det så sige?

Først, varulven er et transformations-monster, der skifter mellem to kroppe, menneske og monster. Her er tre kroppe: menneske, monster, og den 'hele’ varulv, menneske-monster. Særegent er, at varulven skifter frem og tilbage, mens vampyren fx forbliver død, og zombien går mere i forrådnelse (med mindre man ændrer 'spilleregler').

Vi elsker varulven for dette skifte mellem menneske og dyr med forskellige sanser, instinkter, drifter og handlinger.

Eneste kvindelige varulv

Varulve har typisk tre former: ulvemenneske (som i 'The Wolfman'), monster (som i 'The Howling') eller ulv, som i 'Wilderness', 'Hemlock Grove' og 'Bitten'. Siden halvfemserne er ulven populær, fordi den signalerer hip øko-bevidsthed, en naturlig natur (altså ikke monstrøs og uhyggelig natur) og er et smukt, stærkt og modigt rovdyr i familie med vores elskede kæledyr hunden.

Ulve lever monogamt i mindre flokke med et par, deres børn og enkelte accepterede ulve. De er med andre ord den ultimative kernefamilie!

Den kvindelige varulv i 'Bitten' er 24-årige Elena (Laura Vandervoort), der blev bidt af Clay (Greyston Holt), der var forelsket og ønskede at dele sin varulve-eksistens. I starten af første sæson er Elena eneste levende kvindelige varulv, da alle andre kvinder er døde i forvandlingsprocessen.

Men Elena ønsker ikke mere at danne par med Clay, hun er flyttet til Toronto og er kunstfotograf, har en ny kæreste og et nyt liv. Hun er smuk, ung, succesfuld, sexet og yderst velklædt.

Neofeminisme

Den engelske medieforsker Hilary Radner beskriver i 'Neo-Feminist Cinema' (2011) en position, hun kalder neo-feminist. Og den er ikke ny, selvom den hedder neo, men bygger på amerikanske idéer fra 1920'erne om den selvstændige og enlige karrierekvinde. Inspiration kommer bla. fra bøger som 'Live Alone and Like it' (1936) og 'Sex and the Single Girl' (1962).

Den neofeministiske kvinde har karriere og arbejde, styr på sin økonomi, er glamurøs og uafhængig af mænd, nyder at være forbruger og ser sex som en fornøjelse.

I 1920'erne var en enlig, arbejdende kvinde med et frit forhold til krop og seksualitet ganske radikal i en tid, der ellers havde kernefamilie med husmor som ideal. Her er den amerikanske kapitalisme (læs: neoliberalisme) i stand til at ændre kvindeidealer mere effektivt end feminisme. Neofeminisme udspringer af en tid og (konservativ) ideologi før 70'ernes feminisme og 90'ernes postfeminisme.

Valg mellem to verdener

Elena bliver dog hurtigt splittet imellem to verdener, Toronto med (menneske)kæreste, der har eget reklamefirma, og så (varulven) Clay, der torturerer oprørske varulve-bastarder i kælderen, og stadig elsker Elena.

Livet er fuldt af options, som det hedder på nudansk: single-girl i storbyen med egen udstilling på galleri og smart kæreste, der byder på storslået penthouse lejlighed og take-away i sengen, eller fransk neo-romantik i aristokratisk villa med indlagt torturkælder og varulve-familie langt ude på landet, hvor ingen kan høre dig skrige, om det så er i smerte eller ekstase?

Jeg bed mærke i, at Elena har flere sæt trendy korte jakker, både læder, cowboy og stof, til at variere stilen på landet, hvor hun jagter bastarder med varulve-slænget. I Toronto har hun så de høje hæle og udringede mini-kjoler.

Hun kan jage, dræbe, forvandle sig til ulv, har glubende seksuel appetit, kan rå-æde uden at tage på, er kunstnerisk, kreativ, intellektuel, stilfuld, økonomisk uafhængig, kan forsvare sig selv... En neofeministisk venus i pels?

 

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.