Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Den moderne adel lever i bedste velgående
Nutidens danske adel har jobs som bagermestre, bønder, lærere og sygeplejersker. Nyt historisk værk kaster lys over, hvordan det er gået den danske adel siden 1849.
Bogen 'Den danske adel siden 1849' er samfundshistorie og fortællingen om en gruppe mennesker, fra godsejere til gennemsnitsdanskere, der alle har en stor viden om, hvem de er, og hvor de kommer fra. (Foto: Frankie Fouganthin - CC BY-SA 4.0)

Bogen 'Den danske adel siden 1849' er samfundshistorie og fortællingen om en gruppe mennesker, fra godsejere til gennemsnitsdanskere, der alle har en stor viden om, hvem de er, og hvor de kommer fra. (Foto: Frankie Fouganthin - CC BY-SA 4.0)

Bogen 'Den danske adel siden 1849' er samfundshistorie og fortællingen om en gruppe mennesker, fra godsejere til gennemsnitsdanskere, der alle har en stor viden om, hvem de er, og hvor de kommer fra. (Foto: Frankie Fouganthin - CC BY-SA 4.0)

Med grundloven i 1849 mistede den danske adel sine forrettigheder, og Lensafløsningen i 1919 betød, at de danske godser mistede den helt centrale økonomiske, politiske, sociale og kulturelle rolle, som de hidtil havde haft i danmarkshistorien.

Hvordan skulle den danske adel håndtere de nye vilkår?

Normalt vil man betegne den periode, adelen har været igennem siden 1849, som en forfaldsperiode, hvor alting går til grunde, forklarer historiker og forskningsbibliotekar ved Syddansk Universitet Mogens Kragsig Jensen.

»Men vores forskning viser, at den nyere adels historie er langt mere nuanceret. Adelen lever i bedste velgående og har i mange tilfælde bragt sin kulturelle baggrund med sig,« siger han. 

Sammen med historiker og lektor Lars Bisgaard er forskningsbibliotekaren redaktør på en ny udgivelse om adelens nyere historie fra 1849 og til i dag. En periode, der forskningsmæssigt er underbelyst sammenlignet med tiden før 1849, ifølge de to historikere.

Fakta

Forfatterne bag bogen er en lang række af landets førende eksperter, heriblandt Bente Scavenius, Knud J.V. Jespersen, Ditlev Tamm, Jesper Laursen, Birgitte Possing, Anna von Lowzow, Jes Fabricius Møller.

Redaktørerne er Lars Bisgaard og Mogens Kragsig Jensen, som også er redaktionen bag Danmarks Adels Aarbog.

Lars Bisgaard, f. 1958, er historiker og lektor ved Syddansk Universitet.

Mogens Kragsig Jensen, f. 1968, er historiker og forskningsbibliotekar ved Syddansk Universitet.

Bogen udkom 27. april 2015. Andet oplag skal snart i trykken.

Den nye tid splitter adelen

Mødet med den moderne tid splittede på mange måder adelen. På den ene side var der dem, der holdt fast ved det traditionelle og blev på gårdene eller godserne. Og på den anden side var der dem, der drog til byerne for at prøve lykken og udnytte det potentiale, den nye virkelighed gav, fortæller lektor Lars Bisgaard.

Og det har betydet, at dele af den danske adel i dag indtager mange forskellige roller i samfundet.

»Vi har fundet, at et overhoved for en slægt godt kan være bagermester, og at flere har ganske almindelige jobs som sygeplejersker og lærere,« siger Lars Bisgaard.

»Det offentlige billede er, at adelen sidder på herregårdene, men i praksis er det minoriteten. De mange er alle andre steder,« siger han.

Bogen 'Den danske adel siden 1849' er samfundshistorie og fortællingen om en gruppe vidt forskellige mennesker, fra godsejere til gennemsnitsdanskere, der alle har det til fælles, at de har en stor viden om, hvem de er, og hvor de kommer fra - og at de værner om denne slægtsstolthed.

 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk