Den kollektive moral er et retorisk anliggende
Samfundets normer og værdier ændrer sig ikke med én afgørende debat, men langsomt over tid gennem retorisk tovtrækkeri. Visse retoriske genrer giver os et særligt indblik i denne proces.
retorik lgbt offentlig undskyldning moral

De værdier og synspunkter, som et samfund bygger på, er foranderlige. Offentlige undskyldninger, som den Canadas premierminister Justin Trudeau kom med i 2017 til Canadas LGBTQ2-personer, viser, hvordan normen flytter sig i et samfund. (Foto: Canadas Statsministerium)

De værdier og synspunkter, som et samfund bygger på, er foranderlige. Offentlige undskyldninger, som den Canadas premierminister Justin Trudeau kom med i 2017 til Canadas LGBTQ2-personer, viser, hvordan normen flytter sig i et samfund. (Foto: Canadas Statsministerium)

Skal børn skærmes for ordet 'neger', når de får læst op af Halfdan Rasmussens børnerim

Skal undervisere på universitetet bestræbe sig på at bruge kønsneutrale henvendelsesformer til de studerende

Kammer IKEA over i politisk korrekthed ved at kalde den aktuelle kollektion for en 'Vinterfest'

Spørgsmål som disse har præget den offentlige debat i 2019. Mange har ladet sig ophidse. Mange har tænkt og sagt nedladende ting om folk, der synes det modsatte af dem selv. 

Andre har tænkt: Kan der være noget som helst konstruktivt i disse råbe-konkurrencer?

Ja, det kan der - hvis vi hæver blikket en smule og ser eksempler som de nævnte som værende lidt dysfunktionelle udslag af et større fænomen, nemlig den langstrakte 'samtale', der ligger til grund for de værdier og principper, som sekulære demokratiske samfund bygger på, både moralsk og juridisk. 

I et nyligt temanummer om retorisk argumentation har jeg beskrevet, hvordan de normer, vi bygger samfundet på, fremkommer gennem retoriske bidrag, der ét for ét argumenterer mod status quo, indtil de på et tidspunkt anses som ukontroversielle. 

I denne artikel giver jeg nogle eksempler på, hvordan denne forhandling foregår i praksis.

Retorik flytter langsomt samfundets værdier

Samfundets grundlæggende værdier tages ofte for givet og er så internaliserede, at vi let opfatter dem som uomtvistelige. Men de er hverken selvindlysende eller 'naturlige'.

De er ofte resultatet af en langstrakt proces, hvor retorisk argumentation har spillet hovedrollen, og hvor fortalere for nye synspunkter er blevet mødt med vantro, hån, latterliggørelse, underkendelse og aggression, men hvor standpunkterne alligevel gradvist har flyttet sig – indtil synspunkterne har vundet gehør og efterhånden er blevet bredt accepteret.

Ved at se på, hvordan retorisk argumentation i bredeste forstand – dvs. alt fra individers dagligdags kommunikation over politisk talekunst til gruppers aktivisme – bidrager til denne langsomme udvikling, får vi en bedre forståelse af retorikken som et kollektivt anliggende. 

På denne måde kan, som den amerikanske retoriker Celeste M. Condit har beskrevet, selv tilsyneladende små symbolske tegn indgå i en løbende forhandling om de principper, vi ønsker at samfundet skal bæres af.

To aktuelle eksempler kan illustrere, hvordan det udspiller sig. Det første eksempel fokuserer på modstanden mod ændring i samfundets normer, det andet på omfavnelsen af sådan en ændring.

LÆS OGSÅ: Han, hun eller hen? Brug af ordet 'hen' resulterede i mere inkluderende holdninger

Stædig argumentation mod forandring 

I bogen med den sigende titel 'Argumenter imod Kvinder' samler prof. dr. phil. Birgitte Possing udsagn fra den offentlige debat om kvinders stilling i det danske samfund fra tiden omkring Grundlovens vedtagelse og til i dag. 

Med talrige eksempler på udtalelser fra politikere, professorer, embedsmænd, læger, psykologer, bestyrelsesformænd, forskere, og repræsentanter for faglige og sportslige forbund kortlægger Birgitte Possing modstanden mod at lade mennesker af hunkøn få en ordentlig skolegang, en videregående uddannelse, adgang til universitetet, ret til at udøve bestemte erhverv (også dem, som de var uddannet til, for eksempel læge og præst), have adgang til lovlig abort, dyrke idræt, deltage i sportskonkurrencer, have stemmeret, være valgbare til menighedsråd og lokal- og nationale politiske fora og til at sidde i regering. 

Denne ophobning af argumenter imod kvinders ligeberettigelse er en effektfuld dramatisering af et konventionelt synspunkts langsomme afsløring som dårligt begrundet. 

Samtidig er den tankekvækkende, fordi den illustrerer, hvordan intelligente og velmenende personer har haft hvad vi i dag anser som dybt fejlagtige holdninger.

Bogen beskriver desuden en række kvinder og mænds modstand mod et kvindesyn, som betragtede dem som dummere, mageligere, svagere og generelt mindre kompetente end mænd.

For hvert eneste af de nævnte områder peger bogen på, hvordan dygtige kvinder har modbevist fordommene. Samtidig med at Possing tydeligt markerer, at der stadig er lang vej til reel ligestilling i det danske samfund, er bogen en effektfuld demonstration af det fænomen, jeg interesserer mig for her: 

At de værdier og synspunkter, som et samfund bygger på, er foranderlige, og at disse forandringer sker langsomt og gradvist gennem vores kommunikation, men på et tidspunkt alligevel bliver udbredte og indarbejdede i den kollektive bevidsthed. 

Offentlige undskyldninger viser, hvordan normer flytter sig 

En anden illustration af, hvordan samfundet kan ændre syn på et emne, finder vi i fænomenet offentlige undskyldninger.

Det er den talegenre, hvor en repræsentant for en regering, et parlament eller en stat undskylder for handlinger foretaget i dens navn mod bestemte grupper i samfundet. 

Genren eksemplificerer meget tydeligt det fænomen, at vi som samfund kan ændre indstilling og komme til at indse, at holdninger eller adfærd, der på et tidspunkt blev betragtet som 'normale', faktisk var diskriminerende, undertrykkende eller på anden måde uretfærdige over for dem, det gik ud over. 

Denne reviderede opfattelse kommer ikke til os som en moralsk åbenbaring, men er resultatet af aktivisters, forskeres og politikeres, typisk mangeårige, forsøg på at skabe opmærksomhed på diskrimination, forfølgelse og andre typer overgreb foretaget i statens navn og få borgere og politikere til at tage aktivt stilling til dem. 

Officielle undskyldninger er altså en genre, hvor vi særligt tydeligt ser, hvordan kollektive normer kan ændres over tid og gennem argumentation og offentlig debat. 

Som en mellemting mellem en lejlighedstale og en politisk tale holder den officielle undskyldning et samfundsfænomen frem og vurderer det på godt og ondt ud fra de gældende kollektive normer og sætter kursen for fremtidens håndtering. 

LÆS OGSÅ: Et manifest for lyseslukkere – eller hvorfor nogle mennesker altid ødelægger den gode stemning

Trudeaus offentlige undskyldning til canadiske homoseksuelle

Tag som eksempel den canadiske premierminister Justin Trudeaus undskyldning fremsat i Underhuset i 2017

I denne tale undskyldte han for den føderale canadiske regerings diskriminerende behandling af LGBTQ2-personer igennem årtier. Fordi man anså homoseksualitet som stigmatiserende og altså noget, som de berørte ønskede at holde hemmeligt, betragtede man tidligere ikke-heteroseksuelle statsansatte som særligt sårbare for afpresning af landets fjender. 

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Derfor gennemførte den føderale regering igennem årtier procedurer for at udpege og overvåge ansatte med 'afvigende' seksuel adfærd. 

Man opfandt en slags seksuel løgnedetektor kaldet 'Fruit Machine' ('fruit' var et nedladende ord for homoseksuelle) og brugte en række sanktioner mod dem for at få dem til at forlade statens tjeneste, blandt andet degradering, nægtelse af karrieremuligheder og afskedigelse eller tvang om leve et dobbeltliv for at skjule deres seksualitet.

I sin tale fordømte Trudeau klart de synspunkter, som tidligere havde været så udbredte, og kaldte statens adfærd »diskriminerende« og en »systematisk undertrykkelse og afvisning samt udtryk for magtmisbrug« og som »skamfuldt« for staten. 

Den vurdering og de værdier om tolerance og inklusivitet, som talen afspejler, får vægt, fordi de udtales af premierministeren. Men det væsentlige er, at han sætter ord på en ændret samfundsmæssig indstilling, som ikke er kommet ud af det blå. 

Retorisk argumentation er mere end den enkelte debat

Den indstilling, som kommer til udtryk i Trudeaus undskyldning, er resultatet af aktivister, menneskerettighedsforkæmpere og politikeres mangeårige retoriske bidrag (i form af protester, høringer, debatindlæg, lovforslag, osv.) for at ændre synet på homoseksuelle som psykisk afvigende eller moralsk anløbne personer, og i stedet få offentligheden til at se dem som mennesker med samme ret til fri livsudfoldelse som alle andre. 

I studiet af argumentation og offentlig debat er det ikke altid den enkelte konfrontation og spørgsmålet om, hvem der ’vinder’ eller ’taber’ en konkret debat, der er interessant. 

For at forstå hvordan synspunkter udvikler sig, og værdier ændrer sig på kollektivt niveau, skal vi ikke bare se på debatter over tid, men også inddrage forskellige retoriske udtryksformer, herunder visuelle og kropslige manifestationer. 

Og i det lys bliver selv overophedede debatter om bortredigerede børnerim en interessant lektion i retorikkens rolle i samfundsudviklingen.

LÆS OGSÅ: Tre måder, vi taler forbi hinanden i 'krænkelsesdebatterne'

LÆS OGSÅ: Forsker: Nej, det er ikke okay at sige neger

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk