Den er levende, når man synes, den er sød
En robot, der sidder i et syltetøjsglas og banker på låget og siger: ’Luk mig ud’, hver gang nogen kommer forbi. Hvis det er synd for den, er den levende, mener manden bag websitet letsmakerobots.com.

Frits Lyneborg er egentlig en pæn direktør for webbureauet BEE3, der blandt andet har kunder som partiet Venstre og Information.dk. Men han har også en hobby, som han er i gang med at eksportere til hele verden via sit eget website, letsmakerobots.com.

Det er en hobby han går meget op i. Da videnskab.dk ringer til ham, skal han bruge de første tre minutter af samtalen til at grine af.

"Jeg var ved at montere nogen propeller på en robot, og de var lidt kraftigere end jeg havde regnet med. Så den gik lidt amok, og det så bare så afsindigt morsomt ud", sprutter han i røret.

Næste niveau

Frits Lyneborg startede letsmakerobots.com fordi han syntes der var for meget "nørderi" i robotbyggeri. For mange printplader og lodninger og dokumentationer. Letsmakerobots.com tilbyder derfor en simpel instruktionsvideo og en liste over de ting, man skal bruge, alt sammen ret billige komponenter.

"Jeg vil gerne tage robotbyggeri til næste nivau. En af mine venner ville gerne have en robot, der skulle bo i syltetøjsglas, og så skulle den banke på glasset og sige "please må jeg komme ud?", hver gang man gik forbi. Det er da en sjov ide, synes jeg. Min egen drøm er at konstruere en robot, der kan flytte rundt på små klodser, flere 100, som den så skulle ordne sirligt hele dagen, ind til jeg kom hjem og smadrede det hele. Når jeg fortalte folk om det, blev de sure, for så var der pludselige følelser i det hele", siger Frits Lyneborg.

Selvmorder-robot

Den frustrerede robot er endnu ikke færdig. Men han har lavet en der render rundt i rummet og finder ting, den kan bruge til at slå rytmer på med to trommestikker og en ekstra lille hale, den slår mod gulvet. Når den har fundet noget, en vase f.eks. slår den rytmen mod den, optager lyden og afspiller den på en sær, veltilfreds måde bagefter, mens den plirrer med sine kamera øjne. Yellow Drum Machine hedder den, og den er meget svær ikke at få følelser for. Videoen med den er allerede set 200.000 gange verden over.

Videnskab.dk kan iøvrigt bringe en sørgelig nyhed til Drum-machines mange fans. Da vi ringede havde den lige forsøgt at begå selvmord. Den hoppede pludseligt ned på gulvet fra et bord og er ikke i særlig god stand lige nu. Men Frits Lyneborg regner med at forbedre den med en ekstra sensor, så den også kan se forskel på op og ned i fremtiden.

Ondt at træde på sød robot

"Det er jo sådan set noget liv man laver....liv man egentlig ikke behøves at have ondt af, fordi de bare består af nogen malerpinde, nogen motorer og et par kredsløb. Men det har vi faktisk. Min kone synes det er synd, hvis jeg træder på en sød robot. Og det er jo mærkeligt. For hvis man træder på en kaffemaskine er man bare underlig. Hvis man træder på en sød robot, er man ond. Hvis den er sød, er den levende, siger Fritz Lyneborg.

Fritz Lov

Fritz Lyneborg har lavet en ny lov for robotter. Han kalder den 2-6-12-loven: For at en robot er helt autonom skal den have input fra mindst to forskellige sensorer, med mindst seks mulige signaler. Og så skal den have mindst 12 forskellige måder at reagere på input på.

"Jeg programmerer dem så simpelt som muligt. Jeg bruger Basic, og laver det lag på lag. Og selve det at bygge robotten er altså ikke særlig svært med det rigtige komponenter. Jeg bliver glad, når en eller anden har set vores video med "How to build your first robot" og skriver ind til forumet, at det kun tog ham 45 minutter. Det er bare nogen print plader og nogen motorer og hjul sat sammen med tape. Men den virker", siger Frits Lyneborg.

Link:

letsmakerobots.com

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.