Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Den danske magtelite består af 423 mennesker - primært mænd
PODCAST. Hvem er de, og hvordan har de magt? Lyt med, og bliv klogere på Danmarks skjulte magtelite.

Magteliten leder vigtige virksomheder, organisationer og bestyrelser. De udøver deres magt i kulissen i kommisioner og netværk med politikere og beslutningstagere. (Foto: Shutterstock)

Magteliten leder vigtige virksomheder, organisationer og bestyrelser. De udøver deres magt i kulissen i kommisioner og netværk med politikere og beslutningstagere. (Foto: Shutterstock)

Lektor på CBS Christoph Ellersgaard har i sit forskningsprojekt kortlagt den danske magtelite og de netværk, de er del af.

Magteliten består af 423 mennesker, primært hvide ældre mænd. De har stort set alle topposter i nogle af Danmarks største virksomheder og organisationer som Danish Crown, Mærsk, Dansk Industri eller fagbevægelsen.

De kommer fra overklassen eller den øvre middelklasse, og de har taget de klassiske Djøf-uddannelser som jura, økonomi eller statskundskab, viser forskningen, som er et sapere aude-projekt.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 4

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

De udøver ikke deres magt ved at gå på barrikaderne og råbe højt om en sag, men arbejder i det stille.

Selvom de ikke er valgt af befolkningen, bliver de inviteret med, når politikerne skal træffe vigtige beslutninger om, hvordan vi indretter samfundet.

Hør mere om den skjulte elite

I denne episode af Vov at Vide taler vi med Christoph Ellersgaard og Stine Bosse om magteliten i Danmark.

Stine Bosse er tidligere administrerende direktør hos forsikringsselskabet Tryg. Hun er medlem af en række bestyrelser, og så er hun en del af den danske magtelite.

Lyt med, og bliv klogere på, hvem magteliten er, hvad de har magt over, hvem der mangler at være repræsenteret i magteliten, og om det er et problem, at der findes denne elite, som udøver magt i det skjulte.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til episoderne fra sæson 3 af Vov at vide:

Sådan håndterer Videnskab.dk sponseret indhold

Videnskab.dk’s Center for Faglig Formidling leverer mod betaling kommunikations- og formidlingsydelser til forskningsinstitutioner, fonde og andre organisationer, som arbejder med forskning. Det foregår i henhold til statens regler for indtægtsdækket virksomhed.

Indhold som produceres i sådan en sammenhæng, eller som kurateres og kvalitetssikres af Center for Faglig Formidling, kan blive bragt på Videnskab.dk. Når det sker, opmærkes det tydeligt som sponseret indhold, så der ikke er tvivl om afsenderen.

Videnskab.dk følger de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier samt de presseetiske regler i arbejdet med tydeligt at adskille sponseret indhold fra den uafhængige journalistik.

Redaktionen på Videnskab.dk leverer uafhængig journalistik, som ikke påvirkes af økonomiske interesser af nogen art.

Arbejdet med sponseret indhold udføres af medarbejdere, der er tilknyttet Center for Faglig Formidling, hvis medarbejdere har stor erfaring med videnskabsformidling til den brede offentlighed.

Disse medarbejdere kan også udføre arbejde for Videnskab.dk’s redaktion. Det foregår i givet fald efter interne retningslinjer, som sikrer, at de pågældende ikke skriver journalistiske artikler om forskning fra de samme fonde og forskningsinstitutioner, de har udarbejdet formidlingsartikler og kommunikationsmateriale om.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: