Den akademiske læsehest (og skribent) efter Bogforum: Jeg vil ha’ en bog!
KOMMENTAR: At skrive en akademisk bog tager oceaner af tid, men det er en af de bedste rejser, man som forsker kan foretage sig, opfordrer professor.
Bogforum bøger

Det er hamrende surt, at det akademiske håndværk med at skrive bøger underprioriteres i forhold til det at skrive akademiske artikler, mener professor Garbi Schmidt efter besøg på Bogforum. (Foto: Helle Futtrup/Bogforum)

Det er hamrende surt, at det akademiske håndværk med at skrive bøger underprioriteres i forhold til det at skrive akademiske artikler, mener professor Garbi Schmidt efter besøg på Bogforum. (Foto: Helle Futtrup/Bogforum)

I weekenden 7.-9. november 2014 var der Bogforum i Bella Center.

Pilgrimsfærden mod de hellige haller startede ved metrostationen; i modsatgående retning kom pæne midaldrende damer og herrer med poser fra Gyldendal og andre af de etablerede forlag, og indenfor var der i børneområdet en næsten mandsstor version af Jakob Martin Strids store pære (som man som voksen og fan af hans bøger fik vild lyst til at lege i).

Jeg havde dog andet for. Snusede ned forbi DR scenen, hvor der blev snakket om sproget i ghettoen og 1864, videre over et lattervækkende men også seriøst og hudløst interview mellem Hassan Preisler og Mikael Bertelsen, og så ned til de akademiske forlag, hvor jeg selv havde æren af at interviewe Richard Jenkins om hans nye bog 'At være dansk' (som er et blogindlæg værd i sig selv. Læs den).

En akademisk bog tager oceaner af tid

Bøger er lækre. Sådan er det bare. De dufter på den rigtige måde og en lækker bog med det rigtige omslag, den rigtige opsætning – og ja, selvfølgelig – det rigtige medrivende indhold er som en flaske af den bedste grand cru vin eller det, der er bedre.

Erkendt, jeg elsker bøger. Jeg elsker at læse dem. Og derudover: Jeg elsker at skrive dem.

At skrive en akademisk bog tager oceaner af tid (det gør det helt sikkert også at skrive en skønlitterær), men det er en af de bedste rejser, man som forsker kan foretage sig.

Hvad enten du drager ud i felten og interviewer og observerer, eller dykker ned i arkiver så dybe, at bøgerne og arkivalierne er så støvede og lugter så meget af fugt, at man nok er den eneste indenfor de sidste 50-100 år, som har haft fingre i dem.

Men tiden er vigtig. Ikke kun fordi det tager tid at lede, at bestille, at læse, at kontakte, at tale med. Det tager også tid at forstå, at analysere, at erkende.

Er luksus noget, man deler eller holder for sig selv?

Lyder det luksusagtigt? At tillade sig at bruge tid på at erkende – og få penge for det?

Det er det også.

Kernen er, om den luksus er noget, som man holder for sig selv, eller giver videre. 'At give videre' kan være at undervise eller skrive et blogindlæg.

Men skal erkendelsen virkeligt foldes ud, i dybde og i bredde så du som læser virkeligt får fornemmelsen af, hvad det drejer sig om, hvorfor det her er vigtigt – og kritisk kan forholde dig til det, fordi DETALJEN er der – så kræver det en bog.

En bog!

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Akademiske bøger underprioriteres

Derfor er det bare så hamrende surt, at det akademiske håndværk med at skrive bøger underprioriteres i forhold til det at skrive akademiske artikler.

Helt sikkert: Artikler kommer bredere ud, du kan skrive dem hurtigere, og de kan læses hurtigere.

Derudover, så kræver det at få en akademisk bog udgivet ikke alene at SKRIVE bogen og få den antaget hos et forlag.

Det kræver også lige, at man får rejst penge til udgivelsen. Og vi snakker ikke håndører. Mulighederne herfor begrænses langsomt men sikkert.

I 'gamle' dage kunne man f.eks. søge penge til udgivelser af disputatser hos forskningsrådene. Det kan man ikke mere.

Bøger kan føre os på lange, vilde rejser

Men er dette ikke ligegyldigt, kan du spørge. Er det ikke fint med de der artikler? Behøver vi bøgerne?

Der er helt sikkert forskere – jeg kender dem, og de er dygtige – som foretrækker artiklerne, og finder, at man sagtens kan formulere de akademiske erkendelser igennem dem.

Alligevel vil jeg slå et slag for den akademiske bog, af de grunde, som jeg har nævnt her.

Ikke kun fordi bøger er lækre. Men fordi bøger kan føre os ud på de lange, vilde rejser, som måske tager lidt længere tid. Men som kan flytte os.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk