De bedste fodbolddommere forudsiger frispark
Kilde: 
02 november 2016

Synes du, dommerne er bedre i Champions League end nede i den lokale? Så er det måske med god grund.

For et nyt studie af fodbolddommere viser nemlig, at der er forskel på, hvor elite-dommere og andre dommere kigger hen under kampene. Det skriver theguardian.com.

Blandt andet er topdommerne bedre til at forudsige og se kontaktzonerne mellem spillerne, viser det sig.

»I løbet af årene udvikler de så meget erfaring, at de nu kan foregribe, meget dygtigt, fremtidige begivenheder, så de kan rette deres opmærksomhed mod de stedet, hvor de regner med at noget vil ske,« fortæller Werner Helsen fra University of Leuven i Belgien, der er hovedforfatter på studiet, til The Guardian.

I studiet, der netop er udkommet i tidsskriftet Cognitive Research, har forskere fra Belgien og London samlet 39 dommere - 20 som dømte på eliteplan, og 19 der havde erfaring, men som aldrig havde dømt på professionelt plan.

LÆS OGSÅ: Afgør boldbesiddelse fodboldkampe?

Hver deltager blev sat til at se en række videoklip af fodboldkampe, filmet fra en dommers perspektiv. I 17 af klippene blev et frispark begået. For hvert klip skulle dommerne bedømme, om noget skulle dømmes, og om det var til frispark, gult kort, rødt kort eller straffe.

Ved hjælp af teknologien ‘eye-tracking’ kunne forskerne se, hvor deltagerne kiggede hen og hvor længe. 

Her viste det sig, at elitedommerne i gennemsnit havde højere sandsynlighed for at dømme rigtigt.

Ved hjørnespark lykkedes det elite-dommerne at dømme rigtigt, når de skulle beslutte, om der var frispark eller straffespark, i 69,5 procent af tilfældene, mens de øvrige dommere dømte rigtigt i 56,8 procent af tilfældene.

LÆS OGSÅ: Derfor er dommerfejl uundgåelige i fodbold

I videoklippene i åbent spil var der dog ikke nogen klar forskel mellem dommerne i forhold til frispark og straffespark.

Til gengæld var der endnu større forskel, når der skulle gives kort.

Elitedommerne var væsentligt bedre til at beslutte, om der skulle gives kort, og hvilken farve, da de dømte rigtigt 61 procent af tiden, mens de øvrige dommere dømte rigtigt i 45,3 procent af tilfældene.

Forskerne kunne også se ud fra deres data, at elitedommerne brugte mere tid til at kigge på kontaktfladerne mellem spillerne, end de andre dommere.

»Det vi ser meget klart, er at elitedommerne forventer på en meget effektiv måde, og helt indlysende ser ud til at vide i forvejen, hvor kontakten vil ske, og de fokuserer allerede før hændelsen på kontaktzonen. Dommere med mindre erfaring bliver meget nemmere distraheret af andre ting,« siger Werner Helsen til The Guardian.

LÆS OGSÅ: Derfor falder fodboldspillere døde om på banen

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.