Danskerne vil hellere have krimier end kunst
30 januar 2017

De danske læseres yndlingsgenre er krimien, og vi er mere optagede af, om den har en god og spændende historie, end om den er stor kunst med et gennemarbejdet sprog.

Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet, skriver universitetet i en pressemeddelelse.

»Næsten halvdelen af alle læsere nævner krimien, når de bliver spurgt om, hvilke typer af romaner de mest holder af at læse - med mulighed for at nævne to genrer,« fortæller professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitet.

Han står bag den nye analyse, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Passage.

LÆS OGSÅ: Sådan lagrer din hjerne detaljerne i en krimi

Undersøgelsen viser, at:

  • For 55 procent af de danske læsere er den afgørende kvalitet ved en roman, at den rummer en god historie
  • 25 procent synes, at det er det vigtigt, at sproget er gennemarbejdet
  • og kun syv procent mener, at den kunstneriske kvalitet er afgørende
  • Det kan måske hænge sammen med, at 61 procent af danskerne også siger, at de læser for at slappe af og have tid til sig selv

LÆS OGSÅ: Årets mandelgave: Videnskab.dk's nye bog

Undersøgelsen viser også, hovedparten af de danske læsere går efter en oplevelsesorienteret læsning, hvor den gode og spændende fortælling er i centrum.

Personer med en lang videregående uddannelse har dog en mere vurderende tilgang til deres læsning, hvor kunsterisk kvalitet spiller en større rolle. De lader sig også i højere grad vejlede af litteraturanmeldelser.

Det spiller desuden en rolle for danskernes læsning, om de generelt går op i kunst. Mennesker, der hyppigt går på kunstmuseum, har nemlig også langt oftere en vurderende tilgang til de bøger, de læser, står der i pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Fem bøger fra middelalderen, du sagtens kan læse i dag

LÆS OGSÅ: Ny forksning: Læs en god bog og bliv et bedre menneske

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.