Dansker efterlader 42 millioner svenske kroner til Nobelfonden
Nobelfonden nobelpris donation arv legat nobel

Nobelfondens hus i Stockholm, Sverige. (Holger Ellgaard / CC BY-SA 4.0)

Nobelfondens hus i Stockholm, Sverige. (Holger Ellgaard / CC BY-SA 4.0)

Den svenske Nobelfond er blevet efterladt 42 millioner svenske kroner af den nu afdøde danske underviser Niels Christian Thostrup.

Det oplyser Nobelfonden i en pressemeddelelse.

Thostrup har testamenteret omtrent halvdelen af sin formue til fonden, der primært finansierer Nobelpris-uddelingen.

I pressemeddelelsen beskriver Nobelfonden, at Thostrup havde en »livslang interesse for fysik og matematik, og særligt matematisk fysik«. Derfor overvejer de også at ære hans donation ved at invitere en gruppe lovende, unge forskere med til et af de såkaldte Nobel-symposier - unge, lovende forskere inden for matematisk fysik.

»Vi er meget taknemmelige for dette legat og for Niels Christian Thostrups tillid til Nobelfonden,« udtaler Vidar Helgesen, der er administrerende direktør for Nobelfonden, ifølge pressemeddelelsen. »Det er usædvanligt, men naturligvis meget glædeligt, når folk vil hjælpe med at styrke Nobelprisen på denne måde.«

Selvom det ikke er sikkert, hvordan den store donation skal markeres, så er det Nobelfondens intention at anerkende den flotte gestus i samarbejde med Nobelkomitéen for Fysik, der er en del af det Kongelige Videnskabsakademii Sverige.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk