Danske valg var præget af vold
Vold og optøjer var en del af valgkampene, da det danske demokrati stadig var ungt. I videoen kan du høre, hvorfor butikker blev smadret og mennesker blev udsat for vold.

Danske valg lignede engang de valg, vi i dag ser i mange U-lande. Uroligheder, slagsmål og udemokratiske kneb satte dagsordenen.

I 1880'erne og 1890'erne fik Venstre og Socialdemokratiet tilsammen langt de fleste stemmer ved folketingsvalgene. Man skulle derfor tro, at de uden problemer kunne danne en regering.

Men kongen havde ret til at udpege regeringen – lige meget, hvad folkets stemmer sagde. Og majestaten kunne bedst lide Statsminister Estrup fra partiet Højre (der senere blev til Det Konservative Folkeparti).

Så stik imod flertallets ønsker blev Højre ved med at regere Danmark. Det skabte frustrationer i befolkningen. Frustrationer, som kulminerede i voldsomme optøjer på valgdagene - bl.a. på Nørrebro i København.

Københavns Politi sendte adskillige mand ud til valgstederne for at holde gemytterne nede. Men det var bare ikke muligt.

I videoen herover kan du opleve historiker Jørgen Mikkelsen fra Rigsarkivet, som fortæller, hvordan det i 1901 lykkedes at komme optøjerne til livs – en gang for alle.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce:

Det sker