Kortlægningen af rejsehistorien for den danske Egtvedpige, der i virkeligheden slet ikke var dansk, er blevet optaget på det anerkendte tidsskrift Archaeology’s årlige liste over de 10 mest tungtvejende arkæologiske fund i 2015.
»Det er en kæmpestor ære at være med på listen,« fortæller seniorforsker og ph.d. Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet.
Hun har udviklet metoden, der kortlagde Egtvedpigens komplekse rejsehistorie, og som tager udgangspunkt i spore-grundstoffet strontium i hår og negle.
»Vi har publiceret studiet i Nature Scientific Reports, så man kan sige, at den naturvidenskabelige del har allerede været æret på den måde, at studiet kom i et så højt anerkendt tidsskrift. Men at den arkæologiske verden nu også ser det som en stor opdagelse er rigtig stort,« siger Karin Margarita Frei.
Du kan finde hele Archaeology’s 2015-liste over arkæologiske landvindinger på tidsskriftets hjemmeside.
Teknikken var banebrydende
Det danske studie af Egtvedpigen var banebrydende, fordi det for første gang blev muligt at kortlægge et forhistorisk menneskes rejsehistorie i detaljer. Fremover vil forskerne i nogle tilfælde kunne komme helt tæt på enkelte individer og se, hvor meget, hvor hurtigt, og hvor tit de har bevæget sig rundt i verden.
»Det har stor betydning for, hvordan vi kommer til at analysere og studere andre fund af samme type,« fortæller Karin Margarita Frei.
Egtvedpigen viste sig formentlig at stamme fra Sydtyskland, hvilket er et stærkt bevis for, at bronzealderens mennesker var overraskende mobile. Det har forskerne før fundet indikationer på, men før den danske analyse stod denne opfattelse ikke nær så stærkt.
»Man kunne have nogle formodninger. For eksempel ved vi, at ting som glas bevægede sig over lange afstande, men man kunne tænke sig, at det kun var foregået fra nabo til nabo,« fortæller Karin Margarita Frei.
Metoden kan bruges af retsmedicinere
Årets ti største arkæologiske fund ifølge Archaeology:
1. De fire kolonister fra Jamestown
2. Underjordiske søer af kviksølv i Mexico
3. Genteknik opsporede caribiske slavers herkomst (Dansk studie)
4. Verdens ældste saltkringler fundet i tysk lokum
5. Los begravet med halskæde på for 2.000 år siden
6. Kjolebærende keltisk prins fundet i Nordfrankrig
7. Egtvedpigen (Dansk studie)
8. Verdens allerførste hulemalerier
9. De første stenredskaber
10. En mulig forfader til menneskefamilien fundet
Læs mere om hvert enkelt fund under artiklen.
Den nye metode til at spore et menneskes rejsehistorie kan endda også bruges på moderne mennesker. Det betyder, at retsmedicinere og kriminalteknikere i fremtiden vil potentielt få en ny metode til at afgøre, hvor en mistænkt person har opholdt sig i verden.
»Hvis vi har en person i en politisag, som påstår at have været i udlandet i de seneste par år, og personen har langt nok hår til, at man kan tage prøver af det, så vil man kunne se, om det passer eller ej,« fortæller Karin Margarita Frei.
Hun understreger dog samtidig, at det helt afhænger af den enkelte sag, om man vil kunne anvende hendes teknik. Det spiller blandt andet ind, at moderne mennesker, trods alt, er noget mere globaliserede end Egtvedpigen.
»For eksempel spiser vi i dag ting, som kommer alle mulige steder fra, så på den måde er der kommet flere fejlkilder,« fortæller Karin Margarita Frei.
Egtvedpigen ikke det eneste danske indslag
Faktisk er Karin Margarita Frei er ikke det eneste danske indslag på Archaeology’s liste over arkæologiske landvindinger.
På listen finder vi nemlig også en DNA-undersøgelse af tre afrikanske slavers jordiske rester på den caribiske ø St. Martin. Studiets hovedforfatter er postdoc Hannes Schroeder fra Københavns Universitet og Statens Naturhistoriske Museum.
Ved at spore de afrikanske slavers genetiske slægtshistorie, kunne forskerne konkludere, at slaverne var ført sammen fra vidt forskellige steder i Afrika.
I et helt tredje studie på Arhaeology's 2015-liste beskriver forskere fra blandt andet University of Illinois fundet af en los-killing i en 2.000 år gammel grav. Lossen lå ved siden af et spædbarn og bar en halskæde af muslingeskaller og bjørnetænder skåret ud af ben.
Det gør den formentlig til den hidtil bedste indikation på, at forhistoriske mennesker har holdt losser som kæledyr. Du kan læse om resten af listens bidragydere i boksen under artiklen.