Dansk forsker: VM-bolden kan gøre Ronaldo til topscorer
VM-bolden forbedrer Cristiano Ronaldos chancer for at blive topscorer under turneringen, mener dansk fodboldforsker på baggrund af nye beregninger.

25-årige Cristiano Ronaldo vil drage stor fordel af den omdiskuterede VM-bold Jabulani pga. hans skrueløse vristspark, viser nye danske beregninger (Foto: José Porras/Elemaki

25-årige Cristiano Ronaldo vil drage stor fordel af den omdiskuterede VM-bold Jabulani pga. hans skrueløse vristspark, viser nye danske beregninger (Foto: José Porras/Elemaki

Her til eftermiddag skal Portugal spille sin første kamp ved VM mod Elfenbenskysten.

Den danske fodboldforsker og lektor Thomas Bull Andersen fra Aarhus Universitet er overbevist om, at den portugisiske stjernespiller Cristiano Ronaldo vil vise sig fra sin allerfarligste side, fordi han modsat andre stjernespillere får hjælp fra en uventet kant:

Den omdiskuterede VM-bold med tilnavnet Jabulani.

Udmeldingen kommer efter, at Videnskab.dk med hjælp fra et japansk vindtunnelforsøg og to danske eksperter har afsløret, at VM-bolden Jabulani - på trods af Adidas' forsikringer om det modsatte - har en ustabil kurs i luften. Blandt andet, fordi store sideværtskræfter får bolden til at slingre fra side til side og op og ned.

Ronaldos våben

Lige præcis den egenskab vil ifølge Thomas Bull Andersen være en kæmpe fordel for Cristiano Ronaldo. For Cristiano Ronaldo evner som en af de få i verden at lave et hårdt vristspark, hvor bolden stort set ikke får noget skru.

»Uden skru vil VM-bolden være meget mere påvirket af de sideværtskræfter, som flår VM-bolden fra side til side. Det betyder, at boldens bane vil være meget uforudsigelig, når Cristiano Ronaldo fyrer sit vristspark af, og målmanden vil ikke ane, om bolden pludselig vil tage et sving til højre eller venstre. Eller op og ned,« siger Thomas Bull Andersen.

Grafen viser, hvad der sker, når Cristiano Ronaldo fyrer sit skrueløse vristspark af: Allerede efter fem meter gennem luften, kan den enten brække ud til højre eller venstre. Eller op eller ned, helt op til 30 cm. Y-aksen viser boldens afvigelse fra et lige spark (0,0) i meter. X-aksen er, hvad der sker i takt med, at bolden har forladt Ronaldos fod, også i meter. (Kilde: Thomas Bull Andersen)

Det våben vil andre VM-spillere som eksempelvis Messi, Rooney og Kaka ikke kunne benytte sig af, vurderer Thomas Bull Andersen. Det skyldes, at de benytter sig af de mere klassiske spark, når de forsøger at sparke hårdt: Det stående vristspark eller det halvliggende vristspark.

»Med de almindelige former for vristspark vil bolden enten få sideskru eller underskru. Det betyder, at sideværtskræfterne kun vil påvirke bolden fra en side, og så bliver det lettere for målmanden at beregne boldens bane,« siger Thomas Bull Andersen.

Brækker op til 30 centimeter

Thomas Bull Andersen har på opfordring af Videnskab.dk lavet nogle beregninger på baggrund af det japanske vindtunnelforsøg.

Beregningerne giver et klart fingerpeg om, hvor meget bolden pludselig kan brække i luften og overrumple en ellers parat målmand, når Ronaldo afslutter.

Beregningerne viser (se figur), at hvis Cristiano Ronaldo fyrer sit berømte, skrueløse spark af 30 meter fra mål - med en udgangshastighed på ca. 120 km/t - vil bolden kunne brække helt op til 30 centimeter til den ene eller den anden side, når bolden når målmanden.

»Det er mere end nok til at narre en målmand, der er overbevist om, at bolden ellers er på vej lige i favnen på ham. Cristiano Ronaldo har fået et supervåben i form af Jabulani,« siger Thomas Bull Andersen, som understreger, at han under sine beregninger har brugt forsigtige skøn. Det er altså et forsigtigt bud på, hvordan boldens bane vil ændre sig, når Cristiano Ronaldo er afsender på skuddet.

Topscorerkandidat nr. 1

Når målmænd under dette VM bliver konfronteret med Cristiano Ronaldo, vil de ikke stå over for en men to modstandere: Cristiano Ronaldo og VM-bolden.

Thomas Bull Andersen

Thomas Bull Andersen er med de nye resultater for øje sikker på, at Cristiano Ronaldo nu bejler endnu mere til at få topscorerværdigheden ved VM. Vel og mærke hvis det portugisiske hold fungerer, og de når langt i turneringen.

»Hvis de når finalen, vil jeg tippe, at Cristiano Ronaldo scorer syv mål og dermed bliver turneringens topscorer,« siger Thomas Bull Andersen og kvalificerer det yderligere ved at sammenligne Cristiano Ronaldo med Lionel Messi:

»Lad os sige, at de to angribere har ti skud uden for straffesparksfeltet. Så vil Ronaldo score flere gange end Messi,« siger Thomas Bull Andersen.

I eftermiddag kan vi så holde øje med, om en del af Thomas Bull Andersens spådom går i opfyldelse. Hvis Elfenbenskystens målmand, Barry Boubcar, abonnerer på Videnskab.dk's nyheder, vil han måske allerede nu ryste endnu mere i bukserne.

Og gad vide om oddsene på Cristiano Ronaldos som VM-turneringens topscorer nu begynder at falde?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk