Dansk forsker revser studie om sammenhængen mellem hash og vold
Dansk misbrugsforsker langer ud efter nyt statistisk studie fra Norge, som påviser en sammenhæng mellem cannabisbrug og vold. Han kalder studiet politisk, men nordmændene mener, de har deres på det tørre.

Hashrygere er mere voldlige end andre mennesker. Det viser et nyt norsk studie, som den danske misbrugsforsker Henrik Rindom forholder sig skeptisk til. Torsdag d. 1. maj kan du stille spørgsmål om hash til Henrik Rindom - klokken 15:00 her på Videnskab.dk. (Foto: Colourbox)

Hashrygere er mere voldlige end andre mennesker. Det viser et nyt norsk studie, som den danske misbrugsforsker Henrik Rindom forholder sig skeptisk til. Torsdag d. 1. maj kan du stille spørgsmål om hash til Henrik Rindom - klokken 15:00 her på Videnskab.dk. (Foto: Colourbox)

En ny norsk undersøgelse af sammenhængen mellem hash og vold får hårde ord med på vejen fra rusmiddelforsker Henrik Rindom, overlæge ved Hvidovre Hospital.

Forskerne bag undersøgelsen mener, de har påvist, at en fordobling af cannabisforbruget i Norge vil føre til fire procent mere vold i samfundet.

»Det giver jeg ikke meget for. Jeg vil tro, de er ude i et politisk ærinde. Det er ligesom argumentet med, at du bliver skizofren af at bruge hash. Det bliver også brugt massivt rent politisk, uden at der er videnskabelig dækning for det,« siger Henrik Rindom, der er overlæge ved Hvidovre Hospital og tilknyttet stofrådgivningen i Københavns Kommune.

Vold skyldes sociale traumer – ikke hash

Den danske forsker mener dog, at hashbrugere faktisk ofte er mere voldlige end ikke-hashbrugere. Men det skyldes ikke hashen.

»Mange unge bruger hash til at dæmpe deres psykosociale traumer. Det er ikke hashen, der udløser deres voldelige adfærd, men de unges problemer. De forsøger at medicinere sig selv, men da hash ikke er specielt velegnet til medicinering, dukker volden op. Og har de først vænnet sig til at få hash, bliver de endnu mere voldelige, hvis de ikke får det,« siger Henrik Rindom.

Derfor giver det ikke mening at lave en statistik beregning af, hvor meget volden i samfundet stiger i takt med et øget forbrug af cannabis. Problemets rod er nemlig ikke cannabis.

»Det er ikke sådan, jeg oplever virkeligheden. Vi ser at hashforbruget er meget, meget stort blandt unge i fængslerne. De har en hård social baggrund og reagerer voldeligt. Men man tager ikke fat om det, der er deres grundlæggende problem: De svære psykosociale traumer. De skulle i psykoterapi i stedet for at blive overladt til selvmedicinering med hash,« siger Henrik Rindom.

Impulsivitet kan føre til vold

Det er forskere fra den norske stats institut for rusmiddelforskning, SIRIUS, der står bag den statistiske undersøgelse. Tallene i undersøgelsen stammer fra undersøgelserne ’Ung i Norge’ fra 1994 og 1999.

»Vi undersøgte data om norske unge, indsamlet over en længere periode. Vi fandt først, at cannabisbrugere oftere rapporterer voldsbrug end andre unge,« siger Dr. philos Ingeborg Rossow, der har været med til at lave undersøgelsen, til forskning.no.

Det så umiddelbart ud som om, der var en meget klar sammenhæng mellem brugen af hash og vold. Men resultatet ændrede sig, da forskerne tog højde for, at de unges alkoholforbrug og personlighedstræk som impulsivitet også kan føre til voldelig adfærd.

»Vi fandt, at samvariansen mellem cannabisforbrug og vold blev meget mindre, men at der fortsat var en vis sammenhæng,« siger Ingeborg Rossoew.

Rindom: Jeg mangler en mulig forklaring

Henrik Rindom så gerne, at de norske forskere får næsen op fra statistikkerne og ser på verden med deres egne øjne.

Fakta

Livechat om hash torsdag d. 1. maj kl. 15:00.

De tre forskere Henrik Rindom, Harald S. Hansen og Henrik Hasseldam sidder parat på Videnskab.dk for at svare på de spørgsmål, du måtte have om hash.

»Jeg savner, at der er en forklaring på, hvorfor sammenhængen opstår. Opstår volden som konsekvens af den kriminalitet, hashbrugere må udøve for at få råd til hash? Det kunne være et bud.«

»Som min gamle underviser i medicinsk statistik sagde: Det er med statistik med de gamle lygtepæle i København – de giver ikke meget lys, men de er gode at støtte sig til i stormvejr,« siger Henrik Rindom.

Rossow: Vi har taget højde for usikkerheden

I Norge kan man ikke helt følge kritikken. Ingeborg Rossow understreger på det bestemteste, at hverken hun eller kollegaerne er ude i et politisk ærinde. Desuden har de taget en lang række vigtige forbehold i den videnskabelige artikel.

For eksempel erkender de, at der kan være faktorer, som de ikke har taget højde for.

»I artiklen redegør vi netop for, at det er rimeligt at antage, at der er en række individuelle faktorer forbundet med både cannabisbrug og aggressiv adfærd. Og at det er vigtigt at tage hensyn til i fortolkningen af en statistisk samvarians mellem cannabisbrug og vold.«

»I studiet har vi benyttet en statistisk modelleringsmåde, som fjerner betydningen af tidsinvariante individuelle faktorer – fixed effects modelling – og i tillæg justeret for venners ikke-normative adfærd. Sådan en statistisk analyse reducerer i meget høj grad sammenhængen mellem cannabisbrug og vold. Men vi finder alligevel en lille statistisk signifikant sammenhæng,« siger Ingeborg Rossoew til Videnskab.dk.

Hun peger desuden på, at der ikke er forsket ret meget i sammenhængen mellem cannabisbrug og vold. Derfor er det vigtigt, at der bliver lavet flere studier, der både kan levere bedre data og udpege de mekanismer, der muligvis er årsag til sammenhængen.

Statistik bliver misforstået og brugt politisk

Henrik Rindom holder dog på, at det er et problem, at man som forsker alene ser i statistikker. Statistik kan nemlig alt for let misforstås.

For eksempel er der umiddelbart en sammenhæng mellem, at danske kvinder i 1960erne begyndte at føde færre børn, og at antallet af ynglende storke i Danmark faldt. Det kunne umiddelbart se ud som om, at der er en sammenhæng – og at børnene altså faktisk kommer med storken.

De virkelige årsager var dog, at p-pillen kom på markedet og at storkenes levesteder forsvandt. To årsager, som ikke har noget med hinanden at gøre.

»Det er derfor, det er så vigtigt at spørge til årsagen. Vi kan ikke undvære statistik. Men vi skal være kritiske, for det bliver misforstået og brugt politisk,« siger Henrik Rindom.

Du kan læse meget om den nyeste forskning inden for hash i artiklen 'Forskere giver dig sandheden om hash'. I denne artikel ligger alle spørgsmål og svar fra en livechat, som Videnskab.dk afholdt torsdag 1. maj 2014 med Henrik Rindom og lektor Henrik Hasseldam.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk