Dansk forsker kritiserer »idealistisk« og »aktivistisk« flygtningeforskning
Kilde: 
19 februar 2018

»Mange flygtningeforskere ser det som en del af deres arbejde at fremme flygtninges beskyttelse og bidrage til praktiske løsninger til dette mål.«

Det fortæller forskningschef ved Raoul Wallenberg Instituttet for Menneskerettigheder i Lund, Thomas Gammeltoft-Hansen, i et interview med Weekendavisen, hvor han som flygtningeforsker går kritisk til kulturen i sit eget forskningsfelt.

Thomas Gammeltoft-Hansen er forfatter til bogen ‘Hvordan løser vi flygtningekrisen?’ fra 2016 og kendt som en skarp kritiker af den europæiske flygtningepolitik.

I interviewet med Weekendavisen påpeger han blandt andet, at det findes en problematisk kultur blandt flygtningeforskere, der »omtaler sig selv som et bolværk mod tidens politiske strømninger og enkelte endda som aktivister.«

Ifølge Thomas Gammeltoft-Hansen skyldes det blandt andet, at forskningsfeltet er relativt småt, og at det i høj grad er styret af interesseorganisationer, der finansierer forskningen og derigennem styrer jobmarkedet.

Han påpeger selv, at hans egen ph.d. i international ret fra Aarhus Universitet var finansieret af Dansk Flygtningehjælp, og at han selv har arbejdet i UNHCR og for Røde Kors og siddet i Flygtningenævnet.  

Thomas Gammeltoft-Hansen pointerer over for avisen, at der hersker en social kontrol og en »forskningspolitisk korrekthed«, hvor »mange emner bliver betragtet som tabu«.

Det har for eksempel ledt til, at meget få forskere har villet beskæftige sig med og overhovedet har villet tale om hændelserne i Köln nytårsaften 2016, hvor store grupper af flygtninge menes at have forulempet over tusinde kvinder ved en banegårdsstation, fortæller han i Weekenavisen.

Thomas Gammeltoft-Hansen oplister i avisen flere irettesættelser og trusler, som han er bekendt med, hvis folk er trådt ved siden af den herskende konsensus i forskningsfeltet.

Interviewet er bragt i Weekendavisen 16. februar 2018 og findes ikke online.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.