Hvis man gerne vil have folk til at holde op med at bruge giftige sprøjtemidler til at begå selvmord, er vi ganske enkelt nødt til at forbyde dem i hele verden.
WHO, forskere og industrien har forsøgt at dæmme op for nogle af de over 150.000 selvmord, der hvert år finder sted i særligt Asien, ved at tvinge sprøjtemidlerne ud af bøndernes hjem og ned i plastiktønder udenfor.
Men ny nedslående forskning, netop offentliggjort i det førende tidsskrift The Lancet, smadrer drømmene om at bruge tønder til at bremse de mange selvmord.
Et kæmpestudie i Sri Lanka afslører, at pesticider i plastiktønder – der for år tilbage blev udråbt til de helt store forebyggere – stort set ikke gør nogen forskel for selvmordsstatistikken.

Hvis høsten er slået fejl, pengene er sluppet op, kæresten er skredet eller alkoholen har taget over, går man stadig ud og tager en slurk af den dødsensfarlige, lettilgængelige gift.
»Det er det negative, men tydelige fund, vi publicerer i The Lancet. Vi stikker en kæp i hjulet på den internationale strategi, der forsøger at begrænse selvmord ved at opbevare pesticiderne mere sikkert. Vi må bare sige, at den simpelthen ikke holder,« konstaterer Flemming Konradsen, medforfatter på artiklen i The Lancet og professor og afdelingsleder på Afdeling for Global Sundhed ved Københavns Universitet.
Flemming Konradsen var i sin tid selv med til at opfinde plastiktønderne. Det kan du læse mere om i artiklen Dansk professor selvmordssikrer pesticider.
Solid konklusion: Tønder gør ingen forskel
Forskerne har i deres studie inddraget hele 180 landsbyer i Sri Lanka. Halvdelen fik en plastiktønde til pesticider, den anden halvdel fik ingenting og fungerede på den måde som kontrolgruppe. I alt 114.000 mennesker og 26.000 husholdninger deltog. 20.500 plastiktønder blev delt ud.
I løbet af de tre år forsøget varede, begik 611 selvmord i gruppen af mennesker med plastiktønder. I gruppen uden tønder var tallet 641.
Så lidt færre begik selvmord i gruppen med plastiktønder, men ikke nok til at gøre en forskel på de to grupper, der er mærkbar i videnskabelig forstand. Og slet ikke nok til effektivt at lægge låg på de mange tusinde pesticid-selvmord i verden hvert år.
\ Læs mere
\ Ikke kun tønder har fejlet
Plastiktønder er blot det seneste i en lang række værktøjer, forskere og WHO har forsøgt at bruge for at undgå selvmord med pesticider:
- Bedre behandling har begrænset effekt, for folk dør tit på landet i for eksempel Indien og Sri Lanka, før de kan komme til hospitaler.
- Fortynding af pesticiderne virker ikke – for folk drikker bare dobbelt så meget.
- Regler for, hvem der kan købe pesticider, er for svære at håndhæve i lande, hvor op mod 85% af befolkningen lever af landbrug, og den offentlige administration ikke er i top.
Kilde: Flemming Konradsen, KU
Forskernes konklusion er derfor knivskarp.
»Vores budskab er: Lad være at gentage det andre steder. Det er så overbevisende et studie i så stor skala. Vi kan ikke igangsætte et nyt studie, det vil tage 5-7 år at gennemføre, for så vil hundrede tusinder af mennesker dø, før vi er færdige. Vi skal i stedet forbyde de mest giftige pesticider i hjemmet og på arbejdspladsen – ligesom de er i USA og Europa – nu vi kan ikke sikre dem,« lyder det fra Flemming Konradsen.
Afrika står potentielt foran hundredtusindvis af dødsfald
Forskerne råber ekstra højt i deres nye studie, fordi Afrika er ved at gå gennem de samme faser, som Asien gjorde i 1990’erne. Landbruget vokser, og der bliver mere brug for sprøjtemidler, fordi der er flere og flere munde at mætte.
»Jeg arbejder selv i Afrika, og tro mig. Myndighederne og lokalsamfundene er ikke klar til at håndtere sindssvagt toksiske pesticider. I Afrika er de helt uforberedte på, hvad der rammer dem,« siger Flemming Konradsen.
»Vi er nødt til i partnerskab med de afrikanske lande at finde en fremtid for landbruget, som udelukker de allerfarligste pesticider. Måske kan mange andre bruges, men vi tillader salg af de farligste, vil resultatet blive hundredtusindvis af dødsfald,« spår den danske professor.
Totalt forbud kunne redde titusindvis af mennesker
I lande som Sri Lanka og Taiwan har man faktisk nedbragt det samlede antal selvmord ved at forbyde de værste pesticider. Hvis man gjorde det samme i hele verden, kunne det årligt redde titusindvis af menneskeliv, mener professor David Gunnell fra University of Bristol i England.
»Det ville inkludere at finde de pesticider, som bidrager mest til selvmord i lav- og mellemindkomstlande og erstatte dem med sikrere og mindre giftige alternativer, som stadig kan bekæmpe skadedyr og dæmpe bekymringerne for, at et forbud betyder mindre udbytte af afgrøder,« siger David Gunnell til The Lancet.
David Gunnell er hovedmand bag et andet studie, der er offentliggjort i The Lancet Global Health på samme tid som det første studie i The Lancet.
\ Studie 2: Forbud effektivt
I et andet studie, der også lige er publiceret, i tidsskriftet The Lancet Global Health, konkluderer forskerne – herunder Flemming Konradsen – at hvis man vil nedbringe antallet af selvmord, er et totalt forbud mod de mest giftige pesticider det mest effektive. Det har f.eks. virket i Danmark, hvor de har været forbudt siden 1950’erne.
Hvis man kun gør det svært at få fat i pesticider, er evidensen for en effekt langt tyndere.
Forskerne bemærker i øvrigt, at det ser ud til, at folk kun i begrænset omfang finder andre måder at begå selvmord på, når pesticider er svære at få fat på.
Blot en mundfuld pesticider dræber
Hvis du spiser bare én teskefuld af de giftigste sprøjtemidler, kan du dø i løbet af få timer. Nogle pesticider angriber nervesystemet og sætter kroppen ud af spil. Andre angriber luftvejene og kvæler dig; nogle hurtigt, andre langsomt.
\ Læs mere
»Det er så ubehageligt at se folk dø efter indtagelse af så få kemikalier, så man tænker, det kan ikke være rigtigt,« siger Flemming Konradsen.
Pesticider er som at have en ladt pistol liggende
Professoren rejste i 1993 til Sri Lanka for at bekæmpe malaria. Men han fandt hurtigt ud af, at landet kæmpede med værre dødelige problemer.
Når folk blev desperate og forsøgte at råbe om hjælp, drak de af de gifte, de sprøjtede deres marker med. Men i modsætning til i Danmark, hvor man måske ville forsøge at ’råbe om hjælp’ ved at tage en håndfuld sove- eller hovedpinepiller, og hvor man kan være heldig at få hjælp med både at redde livet og få behandling, dør man i Asien lynhurtigt af pesticider.
»Det er utroligt toksiske forbindelser. Det er ligesom altid at have en ladt pistol liggende fremme. Så når man i et ’moment of despair’ tager en tår, er det slut,« siger Flemming Konradsen.

Det sker ikke kun i Sri Lanka, der i en årrække har haft verdensrekorden i selvmord. Også lande som Indien og Kina har kæmpet med et væld af selvmord med giftige pesticider, som er lette at få fat i, når man bor et sted, hvor der er brug for hjælp til at få afgrøder til at vokse.
Færre begår selvmord med pesticider
\ Pesticidselvmord hører ulande til
Andelen af selvmord med pesticider er anderledes høj i udviklingslande end i industrialiserede lande.
I Europa ligger tallet på under 1%. I dele af Asien er på lige under 50%.
En enkelt god nyhed er, at antallet af selvmord faktisk er faldende. Ifølge tal fra årtusindskiftet fra WHO begik 800.000 mennesker selvmord hvert år. 35 procent – omkring 300.000 – af dem havde brugt pesticider.
I dag er tallet for selvmord noget nærmere 700.000, og andelen af selvmord med pesticider er dalet til 19,7 procent. Det skønner forskere – herunder Flemming Konradsen – i en videnskabelig artikel i tidsskriftet Journal of Affective Disorders.
Årsager kan være, at lande generelt bruger færre af de farligste pesticider, og at langt færre begår selvmord i Kina, fordi flere rykker til byerne, væk fra adgang til pesticider.
Ifølge Flemming Konradsen er det nu op til de enkelte landes regeringer at indføre forbud. Til gengæld skal de så have hjælp fra forskningsinstitutioner og organisationer i hele verden til at finde frem til alternativer til de giftige pesticider og til at hjælpe med alle de problemer, som er fører til selvmord.
\ Læs mere
\ Kilder
- Effectiveness of household lockable pesticide storage to reduce pesticide self-poisoning in rural Asia: a community-based, cluster-randomised controlled trial; The Lancet; http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)31961-X
- Prevention of suicide with regulations aimed at restricting access to highly hazardous pesticides: a systematic review of the international evidence; The Lancet Global Health; http://dx.doi.org/10.1016/S2214-109X(17)30299-1
- The global burden of fatal self-poisoning with pesticides 2006-15: Systematic review; Journal of Affective Disorders; http://dx.doi.org/10.1016/j.jad.2017.05.002
- Flemming Konradsens profil (KU)