Danmark er fuld af mærkelige bynavne
Danmarkskortet rummer masser af vittige og direkte nedsættende stednavne. I gamle dage kendte man nemlig ikke til branding.
Danmarkskort med knappenål ved Aarhus

På olddansk betyder Aarhus Aros - 'åens munding'. Men på Danmarks-kortet findes der også lidt mere specielle stednavne som for eksempel Tørkandekro. Her var der en kro, hvor der i gamle dage ikke var meget øl at komme efter. Kanden var nemlig tør, altså tom. (Foto: Colourbox)

På olddansk betyder Aarhus Aros - 'åens munding'. Men på Danmarks-kortet findes der også lidt mere specielle stednavne som for eksempel Tørkandekro. Her var der en kro, hvor der i gamle dage ikke var meget øl at komme efter. Kanden var nemlig tør, altså tom. (Foto: Colourbox)

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor nogen fandt på at kalde en by for Hørmested?

Videnskab.dk har tidligere fundet forklaringen på 10 sjove bynavne, hvoraf mange af buddene kom fra vores læsere på Facebook.

Det var ph.d. og lektor i navneforskning på Københavns Universitet, Peder Gammeltoft, der hjalp os med at forklare de ti navne. Han ved nemlig en hel del om besynderlige bynavne.

»Der findes en del steder i Danmark, som har direkte nedsættende navne. Det kan være navne, som fortæller, at folk på stederne er nærige, eller at kvinderne er løsagtige,« fortæller Peder Gammeltoft og griner.

Han nævner Luserup, Hungerbjerg, og Tappernøje som eksempler.

  • Luserup giver sig selv
  • Hungerbjerg var et sted uden for meget mad
  • Tappernøje var et sted med en kro, hvor kromutter ifølge rygtet var lidt for nøje med, hvor meget man skænkede i glasset

Kronavne bygger på små vendinger

En del stednavne peger faktisk på, at der på stedet engang har ligget en kro eller en smugkro.

Disse stednavne er bygget op som små vendinger eller fraser. I modsætning til måden, hvorpå man typisk har dannet bynavne, så er en del af kronavnet ofte et udsagnsord.

Det gælder for eksempel Springforbi, der egentlig betyder ’kør videre’. Eller Snur-om, hvilket var et udskænkningssted, som lå der, hvor vejen bugtede sig, og man lige kunne ’dreje forbi’ og få sig en dram.

Tændpibe syd for Velling ved Ringkøbing havde den betydning, at her var det godt at holde pause og måske bappe lidt på piben, når man var på vej til marked.

Mange byer har grimme navne

Stednavne er ikke kun pudsige. Nogle af dem er ment som øgenavne, og de er ofte opfundet af middelalderens danskere.

Det gælder for eksempel Fokkenborg, hvis navn sandsynligvis stammer fra et rygte om, at beboerne her ikke var tilbageholdne med at dyrke sex, og Sengeløse som du kan læse mere om i listen over fjollede bynavne.

Men et neutralt og ligetil stednavn som Gram var nok heller ikke så pænt, da det blev til.

Rumpe og Gumpe fik nye navne


Beboerne i landsbyerne Rumperup og Gumperup var i 1920'erne så trætte af deres bynavne, at de valgte at få nye navne. Byerne kom til at hedde Højsted og Klinteby.

Kilde: Peder Gammeltoft

»Det betyder noget lignende ’de grås hjem’ eller ’det grå hjem’,« fortæller Peder Gammeltoft.

Beboerne kunne ikke selv bestemme navn

Øgenavnene tyder på, at det ikke nødvendigvis var beboerne selv, som gav deres by eller bebyggelse navn.

»Man kan selvfølgelig have været så selvpinerisk, at man har accepteret de her dårlige bynavne. Men der er nok størst sandsynlighed for, at det er folk udefra, som har navngivet de her steder,« siger navnehistorikeren og uddyber:

»I 1700-tallet flyttede bønderne ud fra landsbyfællesskaberne og navngav selv deres gårde efter eget valg. Men når vi taler de lidt ældre navne, så var det nok hele brugerkredsen af navnet, som bestemte navnet og ikke altid beboerne selv.«

Branding af byer er formålsløs

I dag gøres der alle mulige krumspring for at give nye boligområder og bydele positive navne.

Det er set i Vinge ved Frederikssund. Her valgte man det nye navn, fordi det signalerede bæredygtighed og ’luft under vingerne’.

Kommunerne taler om branding og vil gerne have potentielle tilflyttere til at tænke godt om stedet. Men Peder Gammeltoft pointerer, at disse gennemtænkte positive navne lige så godt kan komme til at klinge negativt.

»Man forsøger meget hårdt at skabe en identitet. Men der er identitet i et navn uanset hvad. Stedet kan jo ende med at blive et belastet boligmiljø, selvom det har et positivt navn. Og så forbinder man det jo alligevel med noget negativt,« siger navneforskeren.

Et stednavns funktion har nemlig ikke ret meget med ordets konkrete betydning at gøre. Vi skal blot bruge det til at finde vej. Et bynavn kan derfor lige så godt være et navn, som indbyggerne selv kan lide, som det kan være et gennemtænkt og konstrueret brandingprodukt, mener forskeren.

Han nævner Tarm som eksempel, for her synes indbyggerne, at deres identitet er vigtigere end branding. Byen er på Videnskab.dk’s uvidenskabelige liste over fjollede bynavne.

Men faktisk viser en lokal debat om, hvorvidt Tarm skulle indlemmes i Skjern og dermed slettes fra Danmarks-kortet, at mange borgere i Tarm er glade for deres bynavn.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk