Coronavirus: Sydkoreas succes skyldes landets accept af overvågning
KOMMENTAR: Myndighedernes adgang til overvågningsdata om borgerne har formodentlig medvirket til, at COVID-19 er kommet under kontrol i Sydkorea, skriver forsker.
sydkorea overvågning covid19 coronavirus mobildata

Overvågning af borgerne ved hjælp af telefonmaster, overvågningskameraer og korttransaktioner har været et stærkt middel mod smittespredning i blandt andet Sydkorea. (Foto: Shutterstock)

Overvågning af borgerne ved hjælp af telefonmaster, overvågningskameraer og korttransaktioner har været et stærkt middel mod smittespredning i blandt andet Sydkorea. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Sydkorea bliver rost vidt og bredt for landets håndtering af udbruddet og spredningen af coronavirus-sygdommen COVID-19.

Fokus har her primært været på Sydkoreas enorme virustesting-program.

Hvad der måske er gået under radaren i nyhedsdækningen er landets vidtstrakte brug af overvågningsteknologi for at stoppe smittespredningen.

Her er det særligt CCTV og tracking af visa-kort og mobildata, der er brugt, for at identificere hvem der skulle testes for virussen i første omgang.

Og det er en vigtig lektion for de mere liberale lande, der måske er mindre tolerante overfor sådanne privatlivs-invaderende tiltag, men som samtidig gerne vil eftergøre Sydkoreas succes.

Sydkorea har stoppet udbruddet uden at begrænse bevægelsesfriheden

Mens Taiwan og Singapore har excelleret i at inddæmme coronavirussen, så er Sydkorea og Kina formodentlig de lande, man skal se mod, hvis man vil finde den bedste model, der kommer med en løsning på, hvordan man stopper et udbrud, når en stor andel af befolkningen allerede er smittet.

Kina satte bekræftede og potentielle patienter i karantæne og begrænsede borgernes bevægelsesfrihed samt internationale rejser ind og ud af landet.

Men Sydkorea gennemførte et lignende højt kontrolniveau, hvilket resulterede i en medfølgende lav dødelighed (i skrivende stund på 1 procent) uden at bruge samme autoritære metoder.

Det ligner tydeligt en metode for liberale, demokratiske nationer.

Sydkorea har testet i vildskab - men det er ikke nok i sig selv

Den meste iøjnefaldende del af den sydkoreanske strategi er simpel nok: Test, test og test noget mere.

Landet har lært af udbruddet af MERS i 2015 og reorganiseret det system, man bruger til kontrol og overvågning af sygdomsspredning.

Sydkorea har et godt, storydende sundhedsvæsen og en sofistikeret biotech-industri, som kan producere testkit meget hurtigt.

De faktorer gør det muligt for landet at gennemføre 15.000 test hver dag, hvilket placerer Sydkorea lige bag Kina som det land i verden, der har testet sine borgere for smitten allermest i absolutte tal.

Derudover placerer landet sig også på en tredjeplads på verdensplan, når det kommer til test per person.

Men fordi COVID-19 er en mild sygdom for de fleste smittede, er det kun en lille del af patienter, der selv kontakter sundhedsmyndighederne for at blive testet, fordi de oplever symptomer eller har været i kontakt med syge.

Mange patienter med milde symptomer, specielt de yngre, opfatter ofte ikke, at de er syge. Derfor kommer de ofte til at smitte andre.

Hvis man ikke finder frem til de patienter, så betyder test-kapaciteten ikke meget.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Tre metoder til at opspore smittede: 1) Kreditkort

Det er her, at såkaldt 'smart city'-infrastruktur kommer ind i billedet.

Målet er at finde frem til, hvor kendte og diagnosticerede patienter har været og teste dem, der har været i kontakt med dem.

Der er tre generelle metoder til at opspore kendte smittede:

Den ene er gennem kredit- og debitkort. Sydkorea har det højeste antal af kontantløse transaktioner i verden.

Ved at tracke korttransaktioner er det muligt at kortlægge kortholderens færden.

2) Mobildata kan tracke smittede

Dernæst kan mobiltelefoner tjene det samme formål.

I 2019 var Sydkorea ét af de lande i verden, der rummede den største andel af mobiltelefon-ejere (der er flere telefoner end mennesker i landet).  

Telefoners lokalitet bliver automatisk registreret med komplet nøjagtighed, fordi enhederne er forbundne med mellem 1 og 3 telefonmaster til enhver tid.

Og der er formodentlig 860.000 4G- og 5G-master, der dækker hele landet over en bred kam.

Helt afgørende kræver telefonselskaber også, at deres kunder oplyser deres rigtige navne og CPR-numre.

Det betyder, at det er muligt at tracke næsten alle ved at følge deres mobiltelefoners lokaliteter.

Seruminstituttet vil tjekke danskernes bevægelser med mobildata

For at overvåge, om regeringens initiativer virker, vil Statens Serum Institut nu have adgang til teledata fra alle de danske mobiltelefoner, som hele tiden registrerer sig på de danske mobilmaster.

Det bekræfter både SSI og teleindustrien ifølge DR

»Det er meget tidligt i behandlingen, og der er mange spørgsmål, som fortsat skal afklares,« siger faglig direktør hos SSI, Kåre Mølbak, ifølge DR.

Det er derfor endnu uklart, hvordan håndteringen af teledata i praksis skal fungere. Det er også uvist, hvem der skal vurdere, om der er juridisk grundlag for at udlevere data.

Kilde: DR.dk

3) Overvågningskameraer

Slutteligt giver CCTV-overvågningskameraer også myndighederne mulighed for at identificere borgere, som har været i kontakt med COVID-19-patienter.

I 2014 havde sydkoreanske byer over 8 milioner CCTV-kameraer, eller 1 kamera per 6,3 personer.

I 2010 blev hver person i Sydkorea fanget på kamera 83,1 gange hver dag - og én gang hvert niende sekund, hvis man var på farten.

De tal er formodentlig meget højere i dag.

Tager man landets størrelse med i beregningen, er det tydeligt at se, at Sydkorea har én af de mest vidtstrækkende forbrug af overvågningsteknologi i verden.

Dataen fra de tre metoder kan bruges af myndigheder og borgere

Kombinationen af disse tre teknologier betyder to ting:

For det første kan sundhedsmyndighederne finde ud af, hvem en smittet person har haft tæt kontakt med, efter personen er blevet smittet.

Der er 'døde pletter' uden CCTC eller mobilsignal i offentlige bygninger, men ikke mange. Næsten alle potentielle patienter kan findes og blive testet med den metode.

For det andet kan oplysninger om en patients færden sammenholdes med tidligere patienter ved hjælp af geografiske informationssystemer.

Den sammenligning viser præcis, hvor, hvornår og gennem hvem en ny patient er blevet smittet.

Hvis en person ikke kan blive sat i forbindelse med en tidligere kendt patient, betyder det, at der eksisterer ukendte patienter, og de kan blive identificeret ved at bruge de tidligere beskrevne metoder.

Antallet af ukendte patienter kan til enhver tid være en indikator på, om virussen enten stadig spredes, eller om situationen er ved at være bragt under kontrol.

Resultatet af overvågningen bruges ikke bare af sundhedsmyndighederne, men bliver også tilgængelig for de sydkoreanske borgere igennem nationale og lokale statslige hjemmesider, gratis smartphone-apps, der viser smitte-risikoområder og SMS-opdateringer om nye, lokale smittetilfælde.

Det hjælper borgere til at undgå smitte-hotspots.

En effektiv metode - men kræver accept af overvågning

På mange måder er den sydkoreanske metode en overeksponering af privat information om menneskers færden.

Men det er samtidig en effektiv metode for myndighederne til at vinde borgernes tillid, hvilket på den anden side er et vigtigt middel, for at undgå at folk går i panik.

Man kan argumentere for overvågningens succes på det plan, fordi Sydkorea er ét af de eneste lande, hvor COVID-19-udbruddet ikke har fået befolkningen til at panik-hamstre i supermarkederne.

Men der er en stor udfordring for de lande, der overvejer at kopiere landets metoder.

Det høje overvågningsniveau og eksponeringen af privat information er formentlig ikke noget, som nemt vil kunne accepteres i andre liberale, demokratiske samfund.

Et valg mellem to vigtige frihedsrettigheder

Forskellen på den sydkoreanske tilgang og mange europæiske landes er ikke den simple kliché: Østlig kollektivisme overfor vestlig individualisme.

Faktum er, at eksponeringen for al den private information i længden kan afholde samfund fra at lave vidtgående restriktioner på bevægelsesfriheden.

På den måde står regeringer rundt omkring i verden overfor et hårdt valg mellem at udøve vold mod én af to forskellige frihedsrettigheder (krænkelse af privatlivet eller bevægelsesfriheden).

Sydkorea har valgt den første, mens Frankrig og Italien har valgt den sidste.

Den første kræver den nødvendige infrastruktur og en kultur, som tolererer et vist niveau af overvågning.

Ingen af delene kan blive konstrueret fra den ene dag til den anden.

 

Denne artikel er oprindeligt bragt af The Conversation. Jung Won Sonn er ikke affilieret med andre virksomheder eller organisationer, der kan drage nytte af artiklen. Oversat af Thea Kjærulff Torp.

The Conversation
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk