Coronakrisen har endelig fået os til at indse, at den illegale handel med vilde dyr er en trussel mod folkesundheden
Griber vi muligheden for at gøre noget ved både den illegale og den lovlige opdræt og handel af vilde dyr, eller lader vi den falde til jorden?
COVID-19 corona verdensøkonomi vilde dyr sundhedsfarlige miljø efterspørgsel folkesundhed økonoi sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning Verdenssundhedsorganisationen risiko epidemiolog Kina Wuhan vaccine behandling

Desmerkat til salg. Vil pandemien vise sig at være afgørende for forsøget på at adressere den illegale handel af vilde dyr? (Foto: Shutterstock)

Desmerkat til salg. Vil pandemien vise sig at være afgørende for forsøget på at adressere den illegale handel af vilde dyr? (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Der er ikke meget positivt at hente fra coronakrisen.

Men den globale pandemi kan vise sig at være afgørende i forsøget på at adressere den illegale handel af vilde dyr.

Medierne har overordnet fokuseret mere på konsekvenserne end på årsagerne - især i forhold til de globale effekter på folkesundheden og økonomien.

Men det er også afgørende at optrevle pandemiens tidslinje og endeligt afdække den oprindelige smittekilde.

Indtil videre ved vi, at sygdommens epicenter var i det centrale Kina i millionbyen Wuhan; et vigtigt sted for den lukrative handel af vilde dyr - både lovlig og illegal.

Virussen sprang fra en dyreart over på mennesket

Udbruddet startede formentlig på et stort fiske- og kødmarked, et såkaldt 'wet market' –  et udendørsmarked hvor man kan købe levende dyr, blandt andet påfugle, pindsvin, flagermus og rotter, der dræbes og slagtes på stedet for kunderne.

Markedets sundheds- og lovgivningsmæssige foranstaltninger var i bedste fald rudimentære.

En del af handlen med vilde dyr er lovlig i Kina, men den sideløbende illegale handel - som ofte finder sted på det samme marked eller stadeplads - gør stadeholderne i stand til at snige illegal handel af vilde dyr ind i systemet. Situationen er meget svær at forvalte og styre.

Vi er også temmelig overbeviste om, at virussen sprang fra en dyreart over på mennesket; ligesom det var tilfældet med ebola og SARS.

Ideelt miljø for spredningen af smitte mellem arter

I begge disse tilfælde var det de uhygiejniske og sundhedsfarlige forhold med mange forskellige arter op og ned ad hinanden og i tæt kontakt med mennesker, som skabte et usundt miljø, der er ideelt for spredningen af smitte mellem arter.

I et land som Kina, hvor spisningen af vilde dyr er en specifik kulturel tradition, kan denne form for smittehændelser finde sted - og smittespredningen kan ske med lynets hast.

Den kinesiske regering har længe slået til lyd for en 'bæredygtig brug'-tilgang til landets vilde dyr.

Nu har Kina dog indført et landsdækkende, midlertidigt forbud mod kødmarkederne, hvilket reelt set har lukket ned for en signifikant del af indenrigshandlen med vilde dyr.

Biosikkerhed, folkesundhed og økonomiske konsekvenser

På længere sigt sætter pandemien måske skub i, at vi endelig adresserer problemet. 

For nu bliver den illegale handel med vilde dyr ikke længere næsten udelukkende kritiseret i forhold til fredning, men også i relation til biosikkerhed, folkesundhed og økonomiske konsekvenser.

I kølvandet på COVID-19-udbruddet står det fulde omfang af Kinas industri klart; det midlertidige forbud har konsekvenser for cirka 20.000 virksomheder, der opdrætter dyr i fangeskab, samt 54 forskellige arter, som må handles indenrigs.

En rapport fra Det Kinesiske Ingeniørakademi anslår, at denne industri er cirka 57 milliarder dollars (cirka 394 milliarder kroner, red.) værd per år.

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Lovlig som følge af smuthuller i den kinesiske lovgivning

Opdrætningen og avlen er lovlig som følge af smuthuller i den kinesiske lovgivning, men er angiveligt i strid med Washington-konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter.

Det er langt mere vanskeligt at sætte tal på den illegale handel, men FN vurderer, at der er tale om cirka 23 milliarder dollars (159 milliarder kroner, red.).

I betragtning af at den resulterende pandemi kan koste helt op til 2,7 billioner dollars (18,7 billioner kroner, red.), er der et stærkt økonomisk incitament for mere omfattende regulativer.

Men selv foruden det økonomiske aspekt er der tungtvejende grunde til at forbyde handlen: Dyrene lever under kummerlige forhold, og handlen fremskynder deres udryddelse i naturen.

Hvordan forvalter vi handlen med vilde dyr i praksis?

Men i Kina er det midlertidige forbud netop dét - midlertidigt.

Kritikerne hævder, at vi har set det hele før i forbindelse med SARS-udbruddet, og når støvet har lagt sig, er det igen 'business as usual' i Kina.

Så hvordan forvalter vi handlen med vilde dyr i praksis?

Først og fremmest skal virksomheder, der avler truede arter som tigre eller skældyr (også kendt som pangoliner, red.) lukkes permanent.

Det vil betyde, at det er langt vanskeligere at snige deres produkter gennem lovlige kanaler, hvor de bliver solgt til en højere pris som 'fanget i det fri'.

Blandet budskab

Myndighederne skal føre nøje tilsyn med avlscentrene for at sikre, at illegale produkter ikke slipper igennem.

Gennem nedlukningen af avlscentrene kan man frigøre ressourcer, der forstyrrer tilførslen af illegale produkter til Kina fra andre lande.

Et sådant tiltag vil mindske efterspørgslen. Offentlige oplysningskampagner kan informere om, hvordan handlen af vilde dyr (både lovlig og illegal) skader truede arter, men budskabet er blandet:

Tilstedeværelsen af et lovligt marked kan stadig give produkterne et skær af legitimitet, hvilket sender et budskab om, at det er i orden at købe dem, og på denne måde kan det få efterspørgslen til at stige snarere end falde.

Det nye kinesiske forbud omfatter ikke produkter som tigerknogler, der bliver brugt i traditionel kinesisk medicin.

Miljøforkæmpere og aktivister er bekymrede for, at denne undtagelse vil føre til legaliseret handel som følge af en antagelse om, at mere omfattende lovgivning vil beskytte mod fremtidige udbrud.

Griber vi muligheden, eller lader vi den falde til jorden?

Argumentet er ekstremt vanskeligt at validere, og de fleste miljøforkæmpere foretrækker helt at forbyde handlen.

Menneskehedens korte hukommelse er endnu et problem. Når først faren er drevet over, vil vores opmærksomhed være andetsteds.

COVID-19-krisen repræsenterer en enestående mulighed for at bekæmpe handlen med vilde dyr samt sikre, at sygdomme i omløb blandt visse dyrearter ikke muterer og skifter vært fra dyr til menneske.

Kun tiden vil vise, om vi griber denne mulighed, eller om vi lader den falde til jorden, lige indtil den næste - måske endda endnu mere smitsomme - pandemi udgør en endnu mere alvorlig global trussel.

Simon Evans hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk