Et storstilet byggeprojekt skal skabe en helt ny bydel i København. Copenhagen Campus er navnet, og ifølge planen skal hele herligheden opføres i Valby ved Carlsbergs gamle bryggerigrund.
Planen er at opføre knap 1500 boliger til talentfulde udenlandske og danske studerende, forskere og trainees i et gennemarbejdet og bæredygtigt boligmiljø.
»Formålet er at skabe et miljø omkring boligerne, der fremmer møder mellem danskere og udlændinge samt erhvervslivet og uddannelsesinstitutionerne,« fortæller Anette Galskjøt, formand for tænketanken ThinkTankTalent og er en af initiativtagerne bag projektet.
»Det skal bidrage til at fastholde udenlandske talenter i landet efter endt studie, og samtidig bidrage til en internationalisering af danskerne,« fortæller Anette Galskjøt.
Alt for mange udenlandske studerende kommer til Danmark, tager en uddannelse, og smutter så hjem igen. Og det skyldes ifølge Anette Galskjøt, at integrationen af de udenlandske studerende er for dårlig. De bor isoleret og socialiserer primært med andre udenlandske studerende, når de er i skole.
Internationalt boligmiljø
\ Fakta
VIDSTE DU
Copenhagen Campus’ succes afhænger af en lang række områder, der er undersøgt i forstudiet. For eksempel:
- Boligernes pris
- Boligernes størrelse
- Sammensætningen af nationaliteter
- Social ansvarlighed, for eksempel skal beboerne have forpligtelser som “mentor-ordning” for nye beboere
- Arkitekturen skal være flot og bæredygtig
Ideen bag Copenhagen Campus er, at man ved at integrere de udenlandske studerende kan fastholde langt flere end den tredjedel af udenlandske studerende, der ifølge en rapport fra interesseorganisationen FBE bliver i Danmark, når de er færdige med at studere.
Og dermed kan man være med til at løse det problem, der truer Danmark på lidt længere sigt: manglen på højtuddannede, der blandt andet skyldes, at for få danskere tager en videregående uddannelse, og at for få unge i fremtiden skal forsørge for mange ældre.
Samtidig vil man medvirke til en generel internationalisering af danskerne.
Et boligmiljø, der trækker på internationale erfaringer fra for eksempel Lund, Barcelona og Paris og som er tilpasset de mennesker, der bor der, er det redskab, der skal sikre Copenhagen Campus succes. Planlægningen af området repræsenterer altså en stor opgave.
Copenhagen Campus kan nå sit mål
Men spørgsmålet er, om man kan byplanlægge sig til social integration.
\ Fakta
VIDSTE DU
Kollegieværelser til studerende I Copenhagen Campus vil formentlig koste 3-3.500 pr. måned, mens prisen for lejligheder til forskere og trainees endnu ikke er fastsat.
»Det er i hvert fald behæftet med usikkerhed,« fortæller Lars A. Engberg, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut.
Der er ikke nogen forskning, der dokumenterer, at der er direkte sammenhæng med bestemte aspekter i byplanlægning og for eksempel social integration.
Men Copenhagen Campus har gode muligheder for at opnå sine mål, særligt hvis det bliver placeret på den gamle Carlsberggrund i Valby, som forstudiet lægger op til, mener Lars E. Engberg.
»Copenhagen Campus er en vældig god idé, som skaber en oplagt synergi med Carlsbergbyen. Hvis det lykkes at holde priserne nede, er det min vurdering, at mange af de præmisser, der lægges frem i forstudiet, vil holde.«
Carlsbergbyen er den perfekte beliggenhed
\ Fakta
HVOR ER PENGENE?
Anette Galskjøt og hendes partnere i ThinkTankTalents arbejder selv for at rejse penge til projektet, blandt andet gennem deres netværk. De håber på, at 2-3 store virksomheder eller fonde vil lægge en god bid af finansieringen, og på den måde trække flere investorer til.
Carlsbergbyens værdier og brand vil appellere til de udlændinge, man vil forsøge at tiltrække og fastholde, mener Lars A. Engberg.
Bydelen har stolte traditioner for innovation og virketrang, og ligger tæt på Vesterbro.
»De internationale studerende vil hurtigt opdage Vesterbro med bydelens kombination af det kosmopolitiske og vesterbroske, og ved deres tilstedeværelse trække Copenhagen Campus ud i København, og København ind i Carlsbergbyen,« siger Lars A. Engberg.
Københavns Kommune og Carlsbergbyen samarbejder om en byplanlægningsstrategi, der har fokus på blandt andet mangfoldighed, kreativitet og bæredygtighed.
Lars A. Engberg kalder det en mangfoldighedsstrategi og vurderer, at intentionerne bag udviklingen af Carlsbergbyen passer godt sammen med Copenhagen Campus.
Der er stor sandsynlighed for, at Copenhagen Campus i kombination med Carlsbergbyen bliver en integrationssluse
Lars A. Engberg, seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut
»Det er stærkt at have et bymiljø under udvikling, hvor mangfoldigheden og den bevidste brug af forskelligheder står så centralt, når Copenhagen Campus blandt andet handler om at koble innovation og integration sammen i praksis,« siger han.
Fleksibel planlægning nødvendig
Men skal Copenhagen Campus være en succes, må folkene bag projektet være fleksible, understreger Lars A. Engberg.
»Erfaringen viser, at den gode byplanlægning ikke skal lægge sig fast på en enkelt, fast skabelon for den gode by. Den gode byplanlægning skal derimod skabe en løbende dialog og strategisk udvikling i samspil med en mangfoldighed af aktører og interesser,« forklarer Lars A. Engberg.
Et globalt forum for viden og talent
Selve ideen er ikke ny. Der findes steder som Copenhagen Campus flere steder i verden.
Ihouse i New York er et eksempel. Deres slogan er ‘More than graduate student housing, it’s a global community.’ Her bor over 700 studerende fra hele verden, med 78 % udlændinge.
Ihouse har eksisteret siden 1924, og har bevist sit værd som forum for talentfulde studerende ved at have produceret flere nobelprisvindere.
\ Fakta
VIDSTE DU
Campus er normalt et udtryk for et område, hvor der både er boliger og uddannelsesinstitutioner. Men i første omgang skal Copenhagen Campus kun være et boligprojekt.
Det er også den vej, Anette Galskjøt og de andre intiativtagere håber på at bevæge sig med Copenhagen Campus.
Udover at fastholde udenlandsk talent håber de at skabe et globalt forum for vidensdeling, vækst og innovation, og at bidrage til at styrke Københavns position som vidensby.
Store ambitioner
Ambitionerne og visionerne er store. Det vil Anette Galskjøt godt indrømme. Og det bliver en stor udfordring at rejse de knap to milliarder, der skal finansiere projektet. Men hun tror på projektet. Og det gør Lars A. Engberg også.
»Jeg mener altså, at der er stor sandsynlighed for at Copenhagen Campus i kombination med Carlsbergbyen bliver en integrationssluse for talentfulde udlændinge, der understreger internationaliseringens positive sider for byens udvikling og bidrager til at fastholde fremtidig udenlandsk arbejdskraft,« slutter Lars A. Engberg.