Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Computeren gør krig risikofri
Krig i cyberspace er en ny form for krig, som i disse globale tider virker mere og mere sandsynlig. Når stater, virksomheder og vi selv som privatpersoner lægger mere ud på nettet og bliver mere afhængige af computere, gør vi også os selv mere sårbare.

Hvad er krig i cyberspace? Begrebet bliver brugt i flæng, men i virkeligheden er det meget, meget lidt af det, der foregår i cyberspace, der med nogen rimelighed kan kaldes cyberwar.

Der er endnu ingen, der er blevet dræbt i et cyberangreb. Heller ingen sårede. Langt de fleste af de fjendtligsindede aktiviteter i cyberspace er ganske enkelt kriminalitet. Eller hærværk motiveret af ønsket om at opnå hæder og ære i bestemte kredse.

I videoen herover giver lektor Jens Ringsmose fra Center for War Studies på Syddansk Universitet sit bud på fremtidens krig. 

Cyberkrig kan blive rigtig stort i fremtiden

Jens Ringsmose forklarer, at det fascinerende ved cyberkrig er – præcis som igennem brugen af ubemandede systemer (droner etc.) – at det bliver muligt at føre relativ risikofri krig. Det har en masse implikationer – strategisk, juridisk og etisk.

Dertil kommer, at krig i cyberspace i nogen udstrækning er krig i et helt nyt domæne. Traditionelt har man talt om krig i tre domæner: Til lands, til vands og i luften. Senere kom krig i 'space' til som et fjerde domæne. Og cyberspace bliver derfor også kaldt det femte domæne.

»Jeg tror, at vi i fremtiden vil få et meget mere nuanceret syn på cyberkrig. I dag er vi nogenlunde som i luftkrigstidsalderens begyndelse, hvor tyskerne bruge zeppelin-luftskibe til at bombe England med. Cyberkrig er på samme niveau i dag. Vi ved at det her kan blive rigtig stor, men ikke præcis, hvordan det vil komme til at udvikle sig,« slutter Jens Ringsmose. 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk