Hvad er krig i cyberspace? Begrebet bliver brugt i flæng, men i virkeligheden er det meget, meget lidt af det, der foregår i cyberspace, der med nogen rimelighed kan kaldes cyberwar.
Der er endnu ingen, der er blevet dræbt i et cyberangreb. Heller ingen sårede. Langt de fleste af de fjendtligsindede aktiviteter i cyberspace er ganske enkelt kriminalitet. Eller hærværk motiveret af ønsket om at opnå hæder og ære i bestemte kredse.
I videoen herover giver lektor Jens Ringsmose fra Center for War Studies på Syddansk Universitet sit bud på fremtidens krig.
Cyberkrig kan blive rigtig stort i fremtiden
Jens Ringsmose forklarer, at det fascinerende ved cyberkrig er – præcis som igennem brugen af ubemandede systemer (droner etc.) – at det bliver muligt at føre relativ risikofri krig. Det har en masse implikationer – strategisk, juridisk og etisk.
Dertil kommer, at krig i cyberspace i nogen udstrækning er krig i et helt nyt domæne. Traditionelt har man talt om krig i tre domæner: Til lands, til vands og i luften. Senere kom krig i 'space' til som et fjerde domæne. Og cyberspace bliver derfor også kaldt det femte domæne.
»Jeg tror, at vi i fremtiden vil få et meget mere nuanceret syn på cyberkrig. I dag er vi nogenlunde som i luftkrigstidsalderens begyndelse, hvor tyskerne bruge zeppelin-luftskibe til at bombe England med. Cyberkrig er på samme niveau i dag. Vi ved at det her kan blive rigtig stor, men ikke præcis, hvordan det vil komme til at udvikle sig,« slutter Jens Ringsmose.