Computeren blev opfundet ved et tilfælde
I dag kan vi ikke foretage os mange ting ude i den virkelige verden, uden at det på en eller anden måde indebærer en computer. Men vidste du, at idéen til computerens grundsten faktisk opstod ret tilfældigt?

Vi har mange ting at takke computerens opfinder(e) for i dag.

Hver gang vi hiver dankortet op af pungen, kører bilen forsvarligt gennem et lyskryds, hvor der er grønt for os og rødt for de andre, eller når vi trykker de velkendte cifre til kæresten eller vennen på vores smartphone, er det computernes fortjeneste, at det hele fungerer, som det skal.

Men før 'computer' var et udtryk, nogen kendte, skulle det vise sig, at den britiske matematiker Alan Turing stillede det helt rigtige spørgsmål til at lægge grundstenene for computeren - det, der senere skulle blive kendt som datalogi.

Idéen, der grundlagde computeren

Alan Turing var interesseret i at finde ud af, om det var muligt at bygge en form for maskine, som altid kunne afgøre, om en matematisk funktion var sand eller falsk.

I sin idéfase fandt han svarene på nogle helt basale spørgsmål - som for eksempel, at det aldrig vil være muligt at bygge en maskine, der kan svare på alt. Eller en maskine, der kan afgøre, om en anden maskine vil blive ved med at køre sit program, eller om den vil stoppe på et givent tidspunkt.

Forvirret? Eller bare nysgerrig efter mere?

Så se med i denne underholdende og letforståelige video fra NewScientist, hvor det på en pædagogisk måde bliver forklaret, hvordan Alan Turing fik sin enestående idé - og hvilken indflydelse den fik.

Læs mere om Alan Turings indflydelse på hjerneforskningen i artiklen: Hvad er kognitivisme?

Fakta

Alan M. Turing (1912 – 1954) var en britisk matematiker, som var med til at grundlægge datalogien.

Han er blandt andet berømt for at have bidraget væsentligt til de allieredes sejr i Anden Verdenskrig ved at knække tyskernes 'Enigma-kode'.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk