'Chronicle' og superheltenes moral
Chronicle superhelte kræfter moral skurk helte heltemod

Normalt fylder der en portion heltemod og god moral med, når almindelige mennesker bliver til superhelte, men sådan er det ikke i 'Chronicle'. (Foto: Fox)

Normalt fylder der en portion heltemod og god moral med, når almindelige mennesker bliver til superhelte, men sådan er det ikke i 'Chronicle'. (Foto: Fox)

I tidens bølge af superhelte-film er det naturligt at spørge: Hvorfor superhelte? Hvad kan de, som andre figurer (monstre, helte) ikke kan?

Josh Tranks debutfim 'Chronicle' (2012) er en skæv og anderledes superheltefilm, der ryster posen med superkræfter, superhelte og supermoral.

Kort fortalt er historien, at tre highschool-fyre på sytten-atten år finder et hul i jorden med en mystisk ting, der giver dem superkræfter.

Men med kræfterne følger hverken visdom, menneskeforståelse, moral eller den slags, der er en hjælp til at administrere magt. For som det bliver sagt i 'Spider-Man': »With great power comes great responsibility.« Og Andrew, Matt og Steve er barnlige, de synes for eksempel, det er skideskægt at flytte en dames bil på parkeringspladsen og iagttage hendes vantro udtryk, da hun ikke kan finde sin bil. Eller samle Lego-figurer og smadre dem med tankens kraft. Ikke just en Spider-Man eller Superman værdigt, vel?

Hvad betyder 'super'?

'Chronicle' er et superhelte-eksperiment. Første halvdel fungerer bedst, fordi vi ikke ved, hvad der vil ske, og fordi vi her ser personerne udforske deres kræfter og lære at styre dem. Med andre ord, vi er holdt hen i det uvisse. For den rene moral eller superskurken dukker ikke op. Det almindelige livs problemer – bøllerne i samfundet, problemer med piger, alkoholiserede fædre, social nedtur – fortsætter derimod. Og hvordan løse den slags med superkræfter?

Jeg har tidligere skrevet om vampyren som metafor, og nu skal vi også se superhelten som metafor. Men for hvad? Hvad betyder 'super'???

'Super' udfordrer vores opfattelse af tingenes givne orden, af vores etik, og dermed af vores hverdagsmoral. Vi skal forstå 'super' som ønsketænkning, en hvad-nu-hvis-eksistentialisme. Hvad nu hvis jeg havde superkræfter, var telepat, kunne styre elementerne, flyve, den slags. Hvad så? Ville jeg ændre noget? Redde verden? Ville jeg gide tænke på andre end mig selv? Eller hvad?

Hvor monsteret som metafor peger på en indre aggressivitet, drift, begær, er superhelten omvendt en sakral eller religiøs frelser-figur, der peger på noget 'større' end mennesket. Vi kan kalde det overjeg, moral, pligt eller religion. Superhelten repræsenterer i hvert fald kræfter, der ikke er hans eller hendes, men er 'givet' som gave og derfor forpligter. Derfor handler superhelte-film ikke om opfyldelsen af heltens egne ønsker eller begær, men det modsatte; om at helten skal lære socialt ansvar og moral.

Følger moralen med?

»There's a hero in all of us« siger tante May i 'Spider-Man 2' (2004). 'Chronicle' stiller spørgsmålet: Hvad nu hvis der ikke er en superhelt i os alle? Hvordan da med kræfterne? Og så glæder jeg mig til at se Josh Tranks næste film, for den her er i hvert et alternativt bud i en vrimmel af super-blockbustede og CGI-skabte superhelte.

Til supermoralen kan jeg anbefale kapitel 3 og 7 i antologien 'Super/Heroes: From Hercules to Superman' (2007, Haslem, Ndalianis og Mackie).

Raymond Younis skriver blandt andet om superhelten som et etisk holdepunkt i en kaotisk verden:

»... these superheroes represent a point of balance, or order, or harmony, a kind of ontological centering or ethical anchoring in a world that would otherwise drift towards perdition, apostasy, chaos, disorder, catastrophe, meaninglessness, purposelessness ... or devaluation (in Nietzsche's sense). The space of the sacred is a space within and a space around the superhero in contexts such as these.« (109)

 

Denne artikel er oprindeligt publiceret som et blogindlæg.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.