Chefer, der bor tæt på arbejdspladsen, opleves som bedre

Det ser ud til at være en fordel for medarbejdere og virksomhed, hvis chefen bor tæt på arbejdspladsen. (Foto: Shutterstock)

Det ser ud til at være en fordel for medarbejdere og virksomhed, hvis chefen bor tæt på arbejdspladsen. (Foto: Shutterstock)

30 august 2022

Det kan måske betale sig at bo tæt på din arbejdsplads, hvis du er chefen. En afstand inden for fem kilometer fra dit hjem til hverdagens kontor ser nemlig ud til at gavne medarbejdernes trivsel og produktionen i virksomheden, viser ny forskning fra Københavns Universitet

»Vi har analyseret rapporter fra Arbejdstilsynet og arbejdspladsvurderinger fra medarbejdere. I begge tilfælde peger data på, at ledere, der har en lokal forankring og lægger vægt på naboskab, anlægger en ledelsesstil, der tilgodeser medarbejdernes velbefindende,« forklarer Morten Bennedsen, økonomiprofessor på Københavns Universitet og en af forskerne bag studiet, i en nyhed fra Københavns Universitet

Udover at den nye undersøgelse antyder, at virksomheder med såkaldte ‘naboskabschefer’ oplever mindre risiko for påtaler fra Arbejdstilsynet, peger resultaterne samtidig på, at medarbejderne føler sig mere involveret i beslutninger på arbejdspladsen og oplever arbejdsmiljøet som mere retfærdigt og mere rummeligt, når chefen bor tæt på. 

Sammenhængen kan skyldes, at man ofte er investeret i sit naboskab og nærområde, og at det styrker relationen til medarbejderne, som ofte bor i samme område. Forskerne bag undersøgelsen har nemlig også opdaget, at der er en fordel i, når chefens og medarbejdernes børn går i samme skole.

Og det er ikke kun i Danmark, at ‘naboskabschefer’ kan være et plus, siger Morten Bennedsen. Herhjemme er der dog særligt to faktorer, der øger den positive effekt af chefer, som bor tæt på arbejdspladsen:
 

»Opdeling efter socioøkonomisk status, for eksempel i kraft af skolevalget, er mindre intens i Danmark end i andre dele af Europa eller USA,« fortæller Morten Bennedsen i pressemeddelelsen.

Den anden grund er ifølge ham, at omkring halvdelen af ​​de virksomheder, studiet har undersøgt, er ejet og drevet af en familie.

»Det øger sandsynligheden for, at chefen bliver siddende i længere tid i direktørstolen og dermed bygger flere naboskabsbånd.«

smb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.