CERN vil stoppe samarbejde med Rusland og Belarus
Cern

CERN er særligt kendt for deres partikelaccelerator, Large Hadron Collider, der ligger tæt på den fransk-schweiziske ved Geneve. (Foto: Shutterstock)

CERN er særligt kendt for deres partikelaccelerator, Large Hadron Collider, der ligger tæt på den fransk-schweiziske ved Geneve. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
17 juni 2022

Invasionen af Ukraine ser ud til at få nye konsekvenser for Rusland og deres bistående nabo, Belarus. 

CERN’s råd har nemlig efter et møde 16. juni meldt ud, at det ønsker at afslutte samarbejdet med Rusland og Belarus, når deres medlemskab udløber i 2024. 

Det skriver CERN i en pressemeddelelse.

Allerede i marts besluttede CERN at suspendere Rusland og efterfølgende Belarus, og nu har organisationen altså erklæret at samarbejdet officielt kommer til at få en afslutning.

CERN, der er Den Europæiske Organisation for Højenergifysik, blev etableret efter Anden Verdenskrig for at skabe fred mellem nationer ved fælles at samarbejde for videnskaben. Derfor strider det imod organisationens kerneværdier og eksistensgrundlag, når et medlemsland angriber et andet, lyder begrundelsen.

Aftalerne for CERN’s medlemskaber løber normalt over en femårig periode og bliver fornyet mere eller mindre automatisk, hvis ikke det modsatte bliver erklæret minimum seks måneder forinden. 

Ruslands medlemskab udløber i december 2024 og Belarus’ i juni 2024.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.