Carlsbergfondet: Dorthe Berntsen og Eske Willerslev vinder årets forskningspris
carlsbergfondet forskningspris 2021 vindere willerslev berntsen kronprinsessen

Dorthe Berntsen og Eske Willerslev står med store buketter efter hver især at have modtaget Carlsbergfondets Forskningspris 2021. På billedet ses desuden bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, HKH Kronprinsessen og præsident i Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch. (Foto: Martin Juul)

Dorthe Berntsen og Eske Willerslev står med store buketter efter hver især at have modtaget Carlsbergfondets Forskningspris 2021. På billedet ses desuden bestyrelsesformand i Carlsbergfondet Flemming Besenbacher, uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen, HKH Kronprinsessen og præsident i Videnskabernes Selskab Marie Louise Nosch. (Foto: Martin Juul)

Professorerne Eske Willerslev og Dorthe Berntsen er dette års modtagere af Carlsbergfondets forskningspris.

Det skriver Carlsbergfondet på sin hjemmeside.

Forskningsprisen gives til ’henholdsvis en naturvidenskabelig og en humanistisk/samfundsvidenskabelig forsker, som afgørende har bidraget til grundforskningen’, som Carlsbergfondet selv formulerer det.

Dorthe Berntsen, der er professor ved Aarhus Universitet, modtager prisen for sin enestående forskning indenfor såkaldt selvbiografisk hukommelse. Komitéen lægger vægt på, at Berntsens opdagelser har ’forandret psykologisk forskning i Danmark’.

Helt konkret har Berntsen og hendes kolleger forsket i, hvordan traumatiske minder bliver en slags referencepunkt for organisering af information i forhold til jeg’et og dermed bliver meget centrale. 

Eske Willerslev hædres for sin årelange forskning i fortidens planter, dyr, mikroorganismer og mennesker. Komitéen skriver også her, at Willerslev ’har ændret videnskaben som helhed’ gennem de 20 år, han har forsket i forhistorisk genetik og evolutionsbiologi.

Det er blandt andet Willerslev, der fandt ud af at trække DNA ud af fossiler og sedimenter og dermed har gjort kortlægningen af store folkevandringer mulig. Eske Willerslev er professor på både Københavns Universitet og University of Cambridge

Carlsbergfondets forskningspris bliver uddelt af en priskomité, hvor der sidder ni forskere, både danske og internationale, udpeget af Carlsbergfondet selv og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab.

Prisen kommer med en million kroner, hvoraf 750.000 er øremærket til forskningsaktiviteter. De resterende 250.000 kroner er en personlig hædersgave. 

Se mere om forskernes arbejde i videoerne herunder:

Eske Willerslev fortæller om sin forskning. (Video: Carlsbergfondet)

Her kan du høre Dorthe Berntsen fortælle om sin forskning. (Video: Carlsbergfondet)


seh

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk