Brødrene Price, Nak og Æd og Bagedysten: Er tv-kokkene forskellige nok?
Hvem har hovedrollerne i de danske madprogrammer, og hvordan fremstilles de? Det finder vi ud af i dette afsnit af ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’.

I dette afsnit af 'Mennesker, medier og mangfoldighed' analyserer Sabrina Vitting-Seerup repræsentationerne i danske madlavningsprogrammer. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

I dette afsnit af 'Mennesker, medier og mangfoldighed' analyserer Sabrina Vitting-Seerup repræsentationerne i danske madlavningsprogrammer. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

En aktivitet, som får masser af medietid, og hvor alle kan være med, er madlavning.

»Madlavning kan vi stort set alle bidrage til. Og det er uafhængigt af vores seksualitet, køn, baggrund eller vores kroppes forskellige grader af førlighed. Så her har vi altså en aktivitet, hvor alle kan deltage. Men hvem laver egentlig mad på tv?« spørger Sabrina Vitting-Seerup.

Hun er repræsentationsforsker og ph.d.-stipendiat ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab fra Københavns Universitet.

I de første seks afsnit af videoserien 'Mennesker, medier og mangfoldighed' har Sabrina Vitting-Seerup klædt os på til at være opmærksomme på, om der er mangfoldighed nok i medierne. 

Nu er vi derfor klar til at samle al teorien i en repræsentationsanalyse, hvor vi ser vores nyfundne viden blive benyttet i praksis. 

Gik du glip af første afsnit? Så se med her: Sådan påvirker det dig, at filmhelten typisk er en hvid mand.

Mennesker, medier og mangfoldighed

I ForskerZonens videoserie ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’ fortæller Sabrina Vitting-Seerup, som bl.a. kan bryste sig af en titel som verdensmester i public speaking, hvad repræsentationsforskning er, og hvorfor den er vigtig.

Seriens otte afsnit udkommer hver onsdag.

Læs en introduktion til serien i artiklen Ny videoserie går dine yndlingsfilm efter i sømmene.

Alle kan lave mad - i teorien

Målet med dagens analyse er altså at se med nye øjne på de mange madlavningsprogrammer, der kører i fjernsynet: 

Hvem er værterne og deltagerne i programmerne?

Sabrina Vitting-Seerup har til formålet taget fat i de madlavningsprogrammer, som kunne streames af DR 1. december 2017, og kravene til programmerne var desuden, at de skulle have faste værter tilknyttet og være en serie bestående af mere end ét program.

De hårde sorteringskrav efterlader os med 7 madlavningsprogrammer - heriblandt 'Den store Bagedyst', 'Nak og Æd' og 'Spise med Price'.

Nu skal vi undersøge, om der f.eks. er tale om mangfoldig repræsentation, når Brødrene Price går i køkkenet for at lave Mississippi mudpie.

Hvem er hovedrollerne, og hvordan fremstår de?

Før vi går i krig med analysen, har Sabrina Vitting-Seerup dog lige et par vigtige ord med på vejen:

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

»Vi arbejder i dag med en enkelt case, så der er altså bare tale om en stikprøve. Vi går altså ikke ind i en dybdegående kvalitativ analyse, og vi prøver heller ikke på at få et stort kvalitativt overblik,« understreger Sabrina Vitting-Seerup.

De syv programmer skal blandt andet måles og vejes på deres valg af hovedrolle, fremstillingen af deltagerne samt deres potentielle spejlingsmuligheder.

»Vi skal ikke tjekke, om de marginaliserede grupper er med en for en,« forklarer hun.

I stedet handler analysen om at dykke ned i materialet og så se på, hvem der er med, og hvordan de er med.

Hvordan de forskellige madlavningsprogrammer klarer mangfoldighedsanalysen, kan du se i videoen ovenfor.

Se alle seriens afsnit

Har du misset nogle af seriens tidligere afsnit, kan du se dem her: 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk