Sponseret af Danish Science Factory

Videnskab.dk samarbejder med Danish Science Factory.

Børn vil helst have kedelig mad
Vi kender det fra ferie og restaurantbesøg, hvor børnene insisterer på pasta og pomfritter i stedet for mere spændende, eksotiske retter. Men hvor villige er børn egentlig til at smage noget nyt?

Det er mere pasta end pastinakker, børnene vælger at putter i munden. Men drengene har mere madmod end pigerne. (Foto: Colourbox)

Det er mere pasta end pastinakker, børnene vælger at putter i munden. Men drengene har mere madmod end pigerne. (Foto: Colourbox)

Drengene er mere modige end pigerne, når det gælder om at smage på noget nyt. Og teenagere er mindre tilbøjelige til at udfordre smagsløgene end de yngste børn.

Det viser Dansk Naturvidenskabsformidlings Masseeksperimentet 2012, som med hjælp fra 19.382 skoleelever har testet børnenes 'madmod'.

Eleverne har i eksperimentet smagt på 'mystiske' fødevarer som frysetørrede hindbær, honningristede havregryn og tørret citronverbena. Derefter har de udfyldt et spørgeskema om deres holdning til ukendte fødevarer.

Angst for ukendte fødevarer

I forskerkredse kaldes manglende madmod for fødevareneofobi. Det defineres som angsten for at smage på ukendte fødevarer, hvorimod kræsenhed er uvilje til at spise noget, man godt kender, men ikke kan lide.

»Det kom lidt bag på os, at drenge har mere madmod end piger, og at de bedre kan lide nye og ukendte fødevarer end pigerne,« fortæller postdoc Helene Hausner fra Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Fakta

Dansk Naturvidenskabsformidling har hvert år siden 2007 gennemført et Masseeksperiment for skoleelever i forbindelse med Dansk Naturvidenskabsfestival. Formålet er dels at skabe ny viden, dels at skabe begejstring for naturvidenskab blandt børn og unge ved at lade dem undersøge ting, der er tæt på deres egen hverdag.

Tidligere Masseeksperimenter har undersøgt drikkevand, smagssans, indeklima, støj i klasseværelset, hudfarve og sol - og i år altså sammenhængen mellem kost, motion og koncentrationsevne.

»Vi blev også overraskede over, at teenagere faktisk var mere nervøse for at smage fremmede ting end de yngste børn. Vi troede, at yngre børn var mest forsigtige med at spise ny og anderledes mad. Det kan tænkes, at teenageres smagsoplevelser er påvirket af hormonforandringer, og det giver anledning til mere forskning på området.«

»Den gode nyhed er, at de yngste har lyst til at smage på ny mad. Det betyder meget i forhold til deres maddannelse. Vi ved for eksempel, at børn skal smage fødevarer, de ikke kan lide, op til 10 gange, inden de lærer at acceptere dem,« siger postdoc Helene Hausner.

I Masseeksperimentet 2012 smagte 19.382 elever på 'mystiske fødevarer', og 3.994 elever indrapporterede deres fødevareneofobi.

Masseeksperimentet 2012 er resultatet af et samarbejde mellem Dansk Naturvidenskabsformidling og Forskningscenter OPUS. Det var en del af den store årlige Dansk Naturvidenskabsfestival i september, og eksperimentet blev udført af forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.