Børn med autisme kan få en hjælpende hånd fra mobiltelefonen
Et lille program på en smartphone kan gøre hverdagen bedre for børn med autisme.

Mobiltelefonerne i HANDS-projektet er blandt andet udstyret med små historier, der hjælper brugeren til at håndtere bestemte situationer. Et eksempel er som på billedet, hvor den lille historie starter med en illustration af konkurrence og en formaning om, at det er nødvendigt at være forberedt på muligheden for at tabe. (Foto: Emil Paulsen, Egebakken)

Mobiltelefonerne i HANDS-projektet er blandt andet udstyret med små historier, der hjælper brugeren til at håndtere bestemte situationer. Et eksempel er som på billedet, hvor den lille historie starter med en illustration af konkurrence og en formaning om, at det er nødvendigt at være forberedt på muligheden for at tabe. (Foto: Emil Paulsen, Egebakken)

Ni dedikerede samarbejdspartnere, en stor EU-bevilling og en god blanding af teori og praksis er hovedingredienserne i forskningsprojektet HANDS, hvis formål har været at udnytte muligheden for interaktion mellem mennesker og moderne teknologi til at skabe en bedre hverdag for børn og unge med autisme.

Tre år efter projektets start har forskerne udviklet en mobil-applikation - et lille program til en smartphone - der udnytter den moderne teknologi til det yderste.

Det lille program på mobilen giver lærere og pædagoger mulighed for at skabe et skræddersyet undervisnings- og støtteforløb, og gør det muligt at skabe en mere tryg og velfungerende hverdag for de børn og unge, der deltager i projektet.

»Børn og unge med autisme har brug for nogle støttesystemer i deres hverdag, så de kan få en meningsfuld interaktion med andre mennesker. HANDS-applikationen tilbyder et super-individualiseret støttesystem, der kan være til stede, når undervisere og lærere ikke er det,« fortæller Morten Aagaard, der er videnskabelig assistent ved Aalborg Universitet, og en af drivkrafterne bag HANDS-projektet.

Overtalelses-teknologi

Mobilapplikationen, som HANDS-projektet drejer sig om, er udviklet ud fra den nyeste forskning inden for menneske-computer-interaktion, kombineret med en blanding af pædagogik og teori.

Teorien, som applikationen er baseret på, hedder ’persuasive technology’.

Det kan oversættes til "overtalelsesteknologi", og handler om, hvordan teknologi kan være med til at skabe adfærdsændringer.

»Persuasive technology har nogle evner til at påvirke, som mennesker ikke har. Teknologien i form af en computer eller mobil kan være til stede, når læreren ikke er der. Den fordrer ikke interaktion, som autister kan have svært ved. Den kan levere et budskab på forskellige måder; ord, billeder, video. Og så er den konsekvent og lader sig ikke påvirke,« fortæller Morten Aagaard.

Hjælp på rette tid og sted

Morten Aagaard kommer med et eksempel.

Hvis Anders, der har autisme, har en samtale med sin terapeut mandag, og de taler om, hvordan han fornuftigt håndterer en bowlingtur på torsdag, så kan fornuften nemt være glemt torsdag til bowling. Der er altså risiko for, at Anders får et raserianfald, simpelthen fordi han glemmer de kognitive redskaber, han lærte mandag.

Men hvis en mobil med HANDS-applikationen kommer med til bowling, kan Anders’ terapeut på forhånd have indstillet mobilen, så den inden og under bowling minder ham om mandagens samtale og de redskaber, terapeuten fortalte ham om.

Fakta

Persuasive Technology er udviklet af psykologen B. J. Fogg, der har skrevet teoriens ’grundbog’. Tanken er at designe teknologi, der skal ændre på menneskelig adfærd gennem motivation i form af overtalelse og social påvirkning, men ikke gennem tvang.

»Den metode, hvor teknologien giver påmindelser, kaldes prompting.

Den kan bruges til at minde Anders om hans redskaber, eller til at minde dig eller mig om at børste tænder eller rydde op i skabet,« fortæller Morten Aagaard.

Letter skifte ’fra gul til blå bus’

Mobil-applikationen giver også forældre eller lærere mulighed for at lave tidsstyring i form af en kalender, der er individuelt tilpasset.

Belønning i form af ros kan mobilen også give, hvis mobilens bruger fuldfører en opgave.

»Børn og unge med autisme kan, ligesom visse ellers normale mennesker uden en autisme-diagnose, have svært ved selv helt simple adfærdsændringer« fortæller Morgen Aagaard.

»Eksempelvis  at acceptere, at de skal tage den gule bus, og ikke længere den blå.  Her har de brug for et individuelt støttesystem, og mobilen kan hjælpe dem med påmindelser, kontakt til forældre eller lærere og med belønninger,« siger Morten Aagaard.

Computeren er et trygt bekendtskab

Ved at bruge mobilteknologi tilbyder HANDS-projektet børn og unge med autisme en platform, de kender og er trygge ved.

»Børn med autisme er kendetegnet ved at have svært ved at kommunikere med andre mennesker og ved at have svært ved at aflæse følelser. Derfor kan de godt lide at tilbringe tid med computere, som er nemmere at forstå,« forklarer Morten Aagaard.

Men personer med autisme har brug for at komme ud blandt andre og have meningsfyldte interaktioner med mennesker, og her kan computeren eller mobilen, som de i forvejen er trygge ved, hjælpe dem, uddyber han.

Kræver redefinering af lærerrolle

Om nogle måneder er den treårige periode, som den store gruppe bag HANDS-projektet har sat af til deres arbejde, slut.

Morten Aagaard fortæller, at man ikke generelt kan sige, at mobil-applikationen har hjulpet alle de deltagende unge.

Fakta

Prompting, altså små beskeder eller påmindelser på de rigtige tidspunkter, har vist sig effektivt, når almindelige mennesker for eksempel skal stoppe med at ryge. Et norsk firma tilbyder et sms-baseret støtteprogram, hvor deltagerne får sms’er på de tidspunkter, hvor det er sværest at holde sig fra cigaretterne.

Det skyldes blandt andet, at der ikke kun er tale om en teknologisk innovation, men også en pædagogisk.

»Spørgsmålet er, hvor pædagogikken skal starte. Vi arbejder med generelle sociale evner, og hvis der er problemer med at et barn ikke vil gå i seng, så er det i den situation, der skal undervises. Og så sker der noget med lærerrollen, det går ud over skole eller institution og bliver til en forhandling med eleven,« siger Morten Aagaard.

Men på trods af de større krav til lærerne, har de generelt udvist et stort engagement og taget tiltagene til sig, fortæller Morten Aagaard.

»Det er bare ikke noget, man gør på et halvt år, for det er grundantagelser, der skal ændres. Når vi laver individuelt tilpassede løsninger til de autistiske unge, der forudsætter at lærerne er til stede på alle tider af døgnet, skal lærerne tilpasse det i forhold til private overvejelser, pædagogiske principper og det muliges kunst,« forklarer han.

Endnu intet kommercielt produkt

I løbet af de tre år, projektet har kørt, er det ikke lykkedes at udvikle et kommercielt produkt, og det er Morten Aagaard stadig lidt træt af.

»Vi er løbet ind i for mange praktiske problemstillinger, for eksempel startede vi med at udvikle applikationen på den nu næsten afdøde Windows mobil-platform. Vi havde heller ikke tilstrækkeligt fokus på ledelse eller forståelse for, hvad det vil sige at arbejde med et projekt, der har så mange anpartshavere,« forklarer han.

Der er dog ansatser til en mere kommerciel udnyttelse i den nærmeste fremtid.

En af partnerne i projektet, Elte University i Ungarn, har arbejdet med at tilpasse mobil-applikationen til Android-styresystemet.

»På Android er applikationen mere attraktiv for alle parter, og vi skal bygge videre på denne udvikling, når vi mødes i august og september,« fortæller Morten Aagaard.

På skolerne, der har været partnere i HANDS-projektet, arbejder lærere og elever videre med teknologien.

Morten Aagaard fortæller, der er skrevet en del forskningsartikler, som der er stor international bevågenhed omkring.

»Jeg er helt sikker på, at vi vil se mere af denne her form for teknologi i fremtiden,« slutter han.

Morten Aagaard fortæller, at HANDS-applikationen har gjort en stor forskel for nogle børn og unge med autisme, mens andre ikke har oplevet en forskel. Og den gruppe, som ikke har oplevet en effekt, interesserer han sig særligt for. I hans videre forskning indenfor området ’human sensing’ undersøger han blandt andet, om måling af fysiske tegn kan være med til at give en bedre forståelse for denne gruppe af unge autister, som lærere og undervisere har svært ved at forstå og nå ind til.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk